Denne rapporten tar for seg stipend og lån del 3, som omfatter stipend og lån til universitets- og høgskoleutdanning, fagskoleutdanning, folkehøgskole, bibelskole, privatisteksamen samt grunnskole og videregående opplæring for voksne (Forskrift om utdanningsstøtte, 2020, del 3). Stipend og lån gitt før 2011/2012 telles også med for å få et korrekt bilde av totalt antall år studentene har fått stipend og lån fra Lånekassen.
Rapporten viser at 4 prosent av studentene brukte 8 år eller mer med stipend og lån. Andelen var høyere blant studentene som tok masterutdanning, blant de med foreldre med lang høyere utdanning og de som fikk støtte til minst en annen utdanningsaktivitet i tillegg til universitets- og høgskoleutdanning (folkehøgskole, fagskole, bibelskole, privatisteksamen og grunnskole eller videregående for voksne). Seks av ti blant de som brukte 8 år eller mer med stipend og lån hadde vært registrert i minst to utdanningsaktiviteter hos Lånekassen i perioden.
Studenter som hadde barn (inntil 16 år) ved studiestart mottok i mindre grad stipend og lån, noe som også har sammenheng med at studentene med barn er eldre enn øvrige studenter. Lånekassens regler i studieåret 2011/2012 tilsa at studenter som var 45 år og eldre innen fullført utdanning fikk redusert lån og en maksimal gjeldsgrense, noe som kan påvirke hvor lenge man studerer. Utenlandsstudentene brukte også oftere flere år med stipend og lån, og det samme gjelder studenter som var på utveksling i perioden.
Resultatene fra kartleggingen forteller samlet sett hvordan studenter som tar lengre utdanninger eller som går flere typer utdanning også bruker flere år med stipend og lån. Dette er forholdsvis åpenbart, men det fremkommer også forklarende nyanser i bruk av stipend og lån når vi ser på de ulike personlige kjennetegnene. For å kunne si om de ulike kjennetegnene ved studentene og deres studier faktisk hadde statistisk signifikant betydning for om studentene bruker mange år med stipend og lån, har vi gjennomført en logistisk regresjonsanalyse.
Regresjonsmodellene viste at studenter med foreldre som selv har lang høyere utdanning har høyere odds for å bruke 8 år eller mer med stipend og lån. Det å være kvinne eller 21 år og yngre gir også signifikant økt odds for å bruke 8 år eller mer med stipend og lån. Det å ha hatt et utvekslingsopphold, være utenlandsstudent samt å bytte eller forlate utdanningen etter første studieår øker også oddsen for at man bruker 8 år eller mer med stipend og lån.
Oppdragsgiver: Kunnskapsdepartementet.