Læring avsluttes ikke med skolen. Mange fortsetter å lære og bygge opp egen kompetanse på jobb. Foretaket man arbeider i blir derfor for mange en av de viktigste kildene for livslang læring. For å få en god oversikt over opplæring i foretak, gjennomføres det i EU hvert femte år en undersøkelse som heter Continuing Vocational Training Survey (CVTS) (ec.europa.eu). Nylig publiserte Eurostat resultatene fra CVTS for 2020 (ec.europa.eu).
Samlet sett i EU tilbød 67 prosent av foretakene som er dekket i CVTS opplæring til de ansatte i 2020. Sammenlignet med den forrige undersøkelsen gjennomført i 2015 var det en nedgang på 3 prosentpoeng. Opplæring kan foregå i ulike former, og kurs er en av hovedformene. Andel foretak som tilbød kurs til sine ansatte i 2020 falt fra 60 prosent til 55 prosent i EU, en noe større nedgang enn for foretakenes tilbud av opplæring totalt.
– Samme tendens ser man i de norske tallene. Andel norske foretak som hadde opplæringstilbud gikk ned med 6 prosentpoeng, og andel som tilbød kurs med 11 prosentpoeng sammenlignet med 2015, sier seniorrådgiver Anna-Lena Keute i SSB.
På tross av nedgangen, tilbød 93 prosent av norske foretak opplæring til sine ansatte i 2020, som gjør at Norge beholdet sin plass på topp av listen sammen med Latvia og Sverige (ec.europa.eu).
– Ettersom CVTS kun gjennomføres hvert femte år, kan vi ikke basert på denne undersøkelsen si om nedgangen fra 2015 allerede hadde gjort seg gjeldende før 2020. Det er imidlertid rimelig å anta at den spesielle situasjonen med koronapandemi i 2020 kan ha påvirket opplæringsaktivitetene i foretakene dette året, sier Anna-Lena Keute.
Continuing vocational training survey (CVTS) er en europeisk undersøkelse som dokumenterer flere aspekter av opplæringsaktiviteter i foretak. Opplæring i foretak er den norske delen av CVTS og utgjør en del av Norge sine forpliktelser gjennom EØS-avtalen og deltakelse i det europeiske statistikksamarbeidet. For å gjøre resultater fra de ulike deltakerlandene mest mulig sammenlignbare så er det standardisert på tvers av deltakerlandene hvem som mottar undersøkelsen og hvilke spørsmål som stilles så langt det lar seg gjøre. Hvilke foretak er inkludert? Undersøkelsen blir bare sendt ut til foretak med 10 eller flere ansatte. Alle næringer er heller ikke dekket av undersøkelsen. Foretak knyttet til næringene jordbruk, skog og fiske, offentlig administrasjon og forsvar, undervisning samt helse- og sosialtjenester er ikke inkludert i undersøkelsen. De europeiske resultatene fra CVTS som ble gjennomført i 2021 for referanseåret 2020, ble publisertav Eurostat i oktober 2022.
I undersøkelsen defineres opplæringsaktiviteter som planlagte aktiviteter som har som sitt hovedformål å tilegne seg nye ferdigheter, eller å videreutvikle eksisterende ferdigheter. For å bli regnet som en opplæringsaktivitet, må det være snakk om en faktisk aktivitet som kan skilles fra de daglige arbeidsoppgavene i foretaket. Kursaktiviteter er vanligvis læringsaktiviteter som er tydelig skilt fra den daglige arbeidssituasjonen til deltakerne og er som regel organisert for en større gruppe av deltakere. I undersøkelsen skiller vi mellom interne kurs, som er organisert av ansatte i foretaket, og eksterne kurs, som er organisert av noen utenfor foretaket.
Små foretak med størst nedgang
Små foretak (10-49 ansatte) tilbød i mindre grad opplæring til sine ansatte enn øvrige foretak både i 2010, 2015 og 2020, og det er også blant de minste foretakene at nedgangen var mest markert i den seneste runden av CVTS. Det gjelder de fleste land som deltok i undersøkelsen. Samlet sett blant små foretak i EU gikk andel som tilbød opplæring ned med 3,4 prosentpoeng fra 2015 til 2020. Nedgangen blant mellomstore (50-249 ansette) og store foretak (250 ansette eller flere) var ikke like stor; henholdsvis 1,8 og 2,2 prosentpoeng.
Tallene for Norge viser også tydelig nedgang av opplæringstilbud i små foretak. Andel små norske foretak som tilbød opplæring ble redusert med 6,8 prosentpoeng, fra 99 prosent i 2015 til 92,2 prosent i 2020. Til sammenligning var nedgangen blant store foretak kun på 0,7 prosentpoeng.
Det er to grunner til at nedgangen for små norske foretak fortjener oppmerksomhet. For det første utgjør små foretak 84,6 prosent av alle foretakene som dekkes i CVTS i Norge. For det andre viser tall fra CVTS at de fleste små foretak i Norge har valgt opplæring av eksisterende ansatte som strategi for å dekke fremtidens behov for ferdigheter og kompetanse, framfor andre strategier, for eksempel å rekruttere nye ansatte med etterspurte kvalifikasjoner eller å restrukturere.
Økt forskjell blant næringsområder
I tillegg til den samlede nedgangen i andel foretak som tilbød opplæring, merker man også økt forskjell i opplæring blant ulike næringsområder i de fleste EU-landene.
I Norge var nedgangen særlig stor i bygge- og anleggsvirksomhet: andel foretak som tilbød opplæring i bygge- og anleggsvirksomhet har gått ned 9,7 prosentpoeng fra 2015 til 2020. I den sammen perioden var nedgangen av andel foretak med opplæringstilbud i informasjon og kommunikasjon, samt finanserings- og forsikringsvirksomhet, relativt svak: nedgangen var på henholdsvis 1,3 og 4,7 prosentpoeng. Sammenlignet med 2015, hvor andel foretak med opplæringstilbud i ulike næringsområder var omtrent lik og for det meste tett på 100 prosent, er det tydeligere forskjeller i 2020.