Lokalvalgundersøkelsen ble gjennomført høsten 2023. Undersøkelsen ble gjort på oppdrag fra Institutt for samfunnsforskning (ISF) som har vært ansvarlig for innholdet i spørreskjemaet. Formålet med undersøkelsen var å kunne beskrive valgdeltagelse og undersøke politisk adferd og politiske holdninger. Undersøkelsen om lokalvalg har vært gjennomført av SSB fem ganger før (1995, 1999, 2003, 2007 og 2021).

Til undersøkelsen ble det trukket 3 992 stemmeberettigede personer fra Folkeregisteret og kontrollert opp mot manntallet. Halvparten av disse var også med i utvalget til Lokalvalgundersøk­elsen 2019 (gammelt panel). Resterende del av utvalget ble trukket i 2023 (nytt panel). Utvalget ble trukket tilfeldig etter 6 kommunestørrelser. Kommunestørrelse er basert på folketallet i hver kommune per 1. juli 2023. Stratifiseringen etter folketall er identisk med tidligere lokalvalg­undersøkelser.

Undersøkelsen ble gjennomført som en kombinert telefon-, og webundersøkelse. Feltperioden gikk over åtte uker, fra 12. september til 5. november 2023. Respondenter fikk først tilbud om å svare på web. Etter omtrent tre uker ble de som ikke hadde svart på web fulgt opp med tilbud om telefon­intervju. Det ble sendt ut informasjon om undersøkelsen til alle som var trukket ut. Informasjon­smateriell ble sendt via Altinn, med unntak av personer som har reservert seg mot digital kommu­nikasjon som har fått brev via posten. I løpet av datainnsamlingen ble det sendt ut flere påminnelser til de som ikke har svart på undersøkelser eller til de som har begynt å svare på undersøkelsen uten å fullføre.

Vi oppnådde intervju med 65,5 prosent av utvalget. Svarprosent for gammelt panel endte på 74,2 prosent, og for nytt panel på 58,5 prosent. De viktigste årsakene til at vi ikke fikk svar fra alle, var at en del personer ikke ønsket å være med samt at vi ikke kom i kontakt med alle personene i utvalget i løpet av datainnsamlingsperioden.

Frafall kan føre til utvalgsskjevhet, noe som innebærer at nettoutvalget (de som er intervjuet i undersøkelsen) ikke nødvendigvis er helt representativt for målgruppen. Vi har undersøkt om frafallet har medført skjevheter for kjennetegnene alder, kjønn, utdanningsnivå og landsdel. De største avvikene mellom brutto- og nettoutvalget finner vi når vi ser på alder og utdanningsnivå. Personer med universitets- eller høyskoleutdanning er overrepresentert i nettoutvalget sammen­liknet med personer med lavere utdanning. Aldersgruppen 45–66 år er overrepresentert i nettoutvalget sammenliknet med andre aldersgrupper.

Undersøkelsen er gjennomført på oppdrag fra Institutt for samfunnsforskning (ISF).