Samlet er kvinneandelen blant alle kandidatene ved kommunestyrevalget 42 prosent. Det er en nedgang på 0,7 prosentpoeng sammenliknet med valget i 2019. Andelen er på nivå med valget i 2011. Blant partiene som ble representert på Stortinget etter valget i 2021, er det flere kvinner enn menn blant kandidatene i kun to partier. Kvinneandelen fordeler seg slik:
- Sosialistisk Venstreparti (SV) 56 prosent
- Rødt 51 prosent
- Arbeiderpartiet 49 prosent
- Miljøpartiet de Grønne 47 prosent
- Kristelig Folkeparti (Krf) 44 prosent
- Venstre 43 prosent
- Senterpartiet (Sp) 41 prosent
- Høyre 36 prosent
- Fremskrittspartiet (Frp) 27 prosent
- «Andre partier eller lister» 35 prosent
Ingen av partiene stiller lister i alle kommunene. Arbeiderpartiet er det partiet som stiller lister i flest kommuner, fulgt av Senterpartiet og Høyre.
Stor andel menn mellom 40 og 75 år
I årets kommunestyrevalg er rundt 40 prosent av alle kandidatene menn mellom 40 og 75 år. I de yngre aldersgruppene er kjønnsbalansen bedre. Sammenliknet med valget for fire år siden er det færre under 40 år som stiller på listene, mens andelen blant de over 40 har økt noe.
Kvinneandelen høyere blant dem med stemmetillegg for Sp, Frp og Høyre
Ved kommunestyrevalget har partiene mulighet til å gi et stemmetillegg til kandidater de vil ha inn i kommunestyret. Blant dem med stemmetillegg er kvinneandelen 43 prosent, 1 prosentpoeng høyere enn blant alle kandidatene. Ser vi på «partienes utvalgte» kandidater, endrer det altså ikke det store bildet nevneverdig. Det er noen forskjeller mellom partiene. For Høyre og Senterpartiet er kvinneandelen klart høyere blant dem med stemmetillegg sammenliknet med alle kandidatene. For Krf er den klart lavere. For Arbeiderpartiet, SV og Rødt er andelen kvinner blant dem med stemmetillegg over 50 prosent.
De fleste listetoppene er menn
De partiene setter på 1. plass er ofte partienes kandidater som ordfører eller byrådsleder, og det er gjerne en av dem som faktisk blir ordfører eller byrådsleder i kommunen. Samlet sett for alle listene er kvinneandelen blant listetoppene 33 prosent, altså klart lavere sammenliknet med andelen blant alle kandidatene. Ingen av partiene har over 50 prosent kvinner blant listetoppene:
- Sosialistisk Venstreparti 47 prosent
- Arbeiderpartiet 44 prosent
- Miljøpartiet de Grønne 40 prosent
- Rødt 35 prosent
- Senterpartiet 34 prosent
- Venstre 33 prosent
- Høyre 32 prosent
- Kristelig Folkeparti 27 prosent
- Fremskrittspartiet 23 prosent
- «Andre partier eller lister» 24 prosent
SV ligger høyest med 47 prosent, Ap har 44 prosent. Lavest ligger Frp med 23 prosent og Krf med 27 prosent.