Nordmenn la igjen 8,1 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i årets tre første kvartal viser nye tall fra statistikken for grensehandel. Dette er en økning på 1,2 milliarder kroner sammenliknet med samme periode i fjor.
I gjennomsnitt brukte nordmenn 2 060 kroner per Alle turer til utlandet uten overnatting uansett formål, dekkes i statistikken. Dette innebærer at yrkes- og forretningsreiser, pendling eller en reise på fritiden er inkludert. over grensen og størstedelen av utgiftene gikk til mat- og dagligvarer. I løpet av årets ni første måneder brukte nordmenn 3,3 milliarder kroner på mat- og dagligvarer, noe som tilsvarer nesten 41 prosent av den totale grensehandelen.
– Vi har brukt mer penger på grensehandel de ni første månedene av året sammenlignet med samme periode i fjor. Vi handler stort sett de samme varene, sier seniorrådgiver Guro Henriksen i SSB.
Det ble handlet alkohol for nesten 1,1 milliarder kroner. Vin og brennevin utgjorde 7,5 prosent av grensehandelen, mens alkoholholdig øl og sider utgjorde 6 prosent. I tillegg gikk 5,8 prosent av grensehandelen til snus og 5,2 prosent ble brukt på sigaretter og tobakk. Brus og mineralvann utgjorde 7,4 prosent av varekurven, mens sjokolade og godteri sto for 4,5 prosent.
Stor økning i grensehandelen for 3. kvartal
I løpet av juli, august og september i år handlet nordmenn for nesten 3 milliarder kroner på dagsturer over grensen. Dette er en økning på 643 millioner kroner eller 28 prosent sammenliknet med i 3. kvartal i fjor.
– Etter pandemien har det tatt litt tid for reiseaktiviteten å ta seg opp. Det samme ser ut til å være tilfellet for grensehandelen. Selv om vi ser svingninger mellom kvartalene, så viser tallene at grensehandelen er økende, sier Guro Henriksen.
Tall fra det svenske statistikkbyrået, SCB, viser også at grensehandelen er økende etter pandemien. Man bør være oppmerksom at det er forskjeller i SCBs og SSBs tall; mens SCB måler all dagligvarehandel ved grensen i Sverige, viser SSBs tall nordmenns handel av alle varer og tjenester på dagsturer til utlandet.
Det er viktig å understreke at grensehandelsundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse, og at det er betydelig usikkerhet i tallene. Resultatene publiseres med feilmargin i en egen statistikkbanktabell på SSBs nettsider.
Grensehandelsundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse, noe som medfører at det er usikkerhet knyttet til de publiserte tallene. Utvalget som undersøkelsen bygger på, er trukket som et tilfeldig utvalg. Denne utvalgsusikkerheten kan beregnes. Grensehandelen estimeres til 8,1 milliarder kroner i årets ni første måneder. Beregninger av utvalgsusikkerheten viser at den verdien vi ville fått om vi hadde spurt samtlige nordmenn i aldersgruppen 16-79 år, istedenfor et utvalg, med 95 prosent sikkerhet ville ha ligget innenfor intervallet: 7,4 til 8,8 til milliarder kroner.