Nye tall fra statistikken Grensehandel viser at nordmenn handlet for 5,1 milliarder kroner på dagsturer over grensen i løpet av årets første seks måneder. Dette er en økning på 12,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. I tillegg gjennomførte vi nesten 2,71 millioner Alle turer til utlandet som er uten overnattinger uansett formål. Dette omfatter yrkes- og forretningsreiser, pendlereiser og reiser på fritiden. over grensen, noe som utgjør en økning på 360 000 turer fra samme periode året før.
– Grensehandelen pleier å ta seg opp rundt høytider og ferieperioder, når folk har tid til å dra på dagsturer over grensen. Få solskinnsdager flere steder i starten av sommeren kan ha bidratt til at flere valgte å ta en dagstur over grensen, sier seniorrådgiver Guro Henriksen i SSB.
Nordmenn brukte 1921 kroner på handleturen over grensen
I gjennomsnitt brukte vi 1921 kroner på hver handletur over grensen i årets første seks måneder, noe som er en nedgang fra fjorårets 1968 kroner per tur.
Når vi ser nærmere på varekurven, viser det seg at vi brukte mest penger på mat- og dagligvarer. Nordmenn handlet mat- og dagligvarer for litt over 2,1 milliarder kroner, som tilsvarer nesten 42 prosent av all grensehandel.
Alkoholholdig drikke utgjorde 14 prosent av handlekurven, hvorav omtrent 8 prosent besto av vin og brennevin, mens omtrent 6 prosent var alkoholholdig øl og sider. I tillegg gikk 5,7 prosent av grensehandelen til snus, og en tilsvarende andel ble brukt på sigaretter og tobakk. Brus og mineralvann er også populære varer blant nordmenn på grensehandel, og disse utgjorde 7,6 prosent av varekurven. Sjokolade og godteri sto for 4,7 prosent av grensehandelen.
– Selv om handlebeløpet har økt noe for alle varegrupper fra første halvår i fjor til samme periode i år er sammensetningen av varekurven ganske lik mellom de to periodene, sier Guro Henriksen.
Mindre økning i grensehandelen for 2. kvartal
I 2. kvartal i år handlet nordmenn for 2,7 milliarder kroner på dagsturer over grensen, 3,4 prosent mer enn i 2. kvartal i fjor.
– Når vi ser tilbake på det siste halvåret med grensehandel, var veksten størst i 1. kvartal. Dette kan i stor grad forklares med at påsken i år falt i 1. kvartal, mens den i fjor var i 2. kvartal. Påsken er tradisjonelt en periode med økt grensehandel, sier Guro Henriksen.
Grensehandelsundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse, noe som medfører at det er usikkerhet knyttet til de publiserte tallene. Utvalget som undersøkelsen bygger på, er trukket som et tilfeldig utvalg. Denne utvalgsusikkerheten kan beregnes.
Grensehandelen estimeres til 5,1 milliarder kroner i årets seks første måneder. Beregninger av utvalgsusikkerheten viser at den verdien vi ville fått om vi hadde spurt samtlige nordmenn i aldersgruppen 16-79 år, istedenfor et utvalg, med 95 prosent sikkerhet ville ha ligget innenfor intervallet: 4,5 til 5,7 til milliarder kroner.
1 Tallet ble rettet 13. august 2024 kl. 08.49.