Sesongjustert Omsetningsvolum: Den prisjusterte omsetningen. For å fjerne priseffekter og måle den underliggende volumutviklingen for salget i varehandelen, benyttes en deflator. Denne salgsdeflatoren er en prisindeks som er tilpasset spesifikt for varehandelen og som reflekterer prisendringer på varene som selges. for detaljhandel gikk marginalt ned med 0,1 prosent fra januar til februar. Denne nedgangen kommer etter en økning på 1,1 prosent fra desember til januar. Ser man samlet på den siste tremånedersperioden desember 2024 – februar 2025 var det en vekst i omsetningsvolumet på 1,3 prosent sett i forhold til perioden september 2024- november 2024, viser sesongjusterte tall.
– Selv om det var en liten nedgang på 0,1 prosent i februar viser trenden en jevn økning for detaljhandelen det siste halve året. I forkant av denne økningen har trenden vært forholdsvis flat siden starten av 2023, sier seniorrådgiver Anders Falla Aas i Statistisk sentralbyrå.
De fleste næringene i detaljhandelen var ganske stabile i februar uten store utslag i sesongjustert omsetningsvolum. Hovedbidragene på nedsiden kom fra elektronikkbutikker og spesialistforretninger med salg av IKT-ustyr. På den andre siden hadde klesbutikker og dagligvarebutikker en økning i omsetningsvolumet og bidro dermed til å dempe den samlede nedgangen.
Samlet varehandel opp i februar
Varehandelen samlet gikk opp 2,5 prosent fra januar til februar, ifølge sesongjusterte volumindekser. Hovedbidraget til denne økningen kom fra Engroshandel som økte 4,0 prosent. Det var spesielt «Engroshandel med spesialisert vareutvalg ellers» som bidro til oppgangen for engroshandel denne måneden. Bilhandel bidro også på oppsiden med en økning på 0,8 prosent. Detaljhandel bidro derimot litt på nedsiden med en marginal nedgang på 0,1 prosent.
Eurosonen ned i januar
Tall fra Eurostat (ec.europa.eu), statistikkontoret i EU, viste at landene i Eurosonen: Omfatter de 20 EU-landene som har valgt euro som valuta samlet sett hadde en nedgang på 0,3 prosent i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandel fra desember til januar. For tilsvarende periode var det en oppgang på 1,1 prosent for Norge, mens Danmark gikk ned med 0,4 prosent og Sverige hadde uendret omsetningsvolum.
Ujusterte verdiindekser fra og med april 2024 til og med januar 2025 er revidert opp grunnet en feil i innarbeidingen av grunnlagsdata innen næringen «Butikkhandel med skotøy og lærvarer» (47.72). Revisjonen påvirker også ujustert, kalender- og sesongjusterte tall for verdi og volum for denne næringen, samt aggregater denne næringen inngår i. Dette gjelder næringene «Annen butikkhandel i spesialforretninger» (47.7), «Detaljhandel, unntatt motorvogner» (47) og «Varehandel, reparasjon av motorvogner» (G). Årsendringen fra 2023 til 2024 for ujustert volumindeks for 47.7 er oppjustert fra 3,6 til 4,1 prosent og 47 er marginalt oppjustert fra 0,2 til 0,3 prosent.
Næring 47 Detaljhandel, unntatt motorvogner fra Varehandelsindeksen inngår som en sentral kilde i beregningen av varekonsumindeksen (VKI). Likevel er det vanligvis forskjeller i utviklingen mellom de to statistikkene. Det er flere årsaker til dette. For det første dekker VKI husholdningenes elektrisitets- og brenselforbruk samt kjøp av transportmidler, hvilket ikke inngår i det som Varehandelsindeksen publiserer for 47 Detaljhandel, unntatt motorvogner. For det andre vektes de to totalindeksene sammen med noe forskjellig vektgrunnlag. Sistnevnte får særlig store utslag når de forskjellige detaljhandelsnæringene har svært ulik utvikling. Årsaken til ulikt vektgrunnlag er at VKI skal vise husholdningenes konsum av varer, mens Varehandelsindeksen sitt aggregat for detaljhandel beskriver utvikling i detaljhandelsnæringen.