Det var totalt 80 100¹ etablerere i Norge i 2023 – 3 prosent flere enn året før, viser tall fra statistikken Etablerere i næringslivet. Blant disse var det 51 prosent personlige gründere som etablerte personlig eide foretak, mens 44 prosent var personer som startet aksjeselskap. I tillegg var det 5 prosent foretak som etablerte aksjeselskap.
Fordeler vi etter alder, er det blant de yngste at etableringstakten økte mest. I aldersgruppa 16 til 24 år var det 9 300 gründere i 2023, 14 prosent flere enn året før. For aksjeselskap var trenden enda mer slående: Her var økningen på hele 36 prosent. Den neststørste økningen finner vi derimot blant de som har nådd pensjonsalder. Det var 7 prosent flere 67 år gamle, eller eldre, som startet eget foretak i 2023, sammenlignet med året før. Her økte etableringen av personlig eide foretak vel så mye aksjeselskap.
Gründervekst i bransjer med høy kvinneandel
Det var tre næringer i 2023 hvor over halvparten av de personlige gründere var kvinner: Undervisning, helse- og sosialtjenester, samt personlig tjenesteyting. Alle hadde større økning i antall gründere, målt fra året før, enn næringslivet som helhet. Blant de personlige etablererne i næringslivet var 30 prosent kvinner i 2023. I undervisning, helse- og sosialtjenester og personlig tjenesteyting var imidlertid kvinneprosenten langt høyere, med henholdsvis 52, 61 og 70. Her var det dessuten stor vekst i antall etablerere, med henholdsvis 8, 7 og 7 prosent fra året før, mot 4 prosent for næringslivet generelt.
– Selv om de kvinnelige gründerne her var i flertall, var veksten nokså jevnt fordelt mellom kvinner og menn i disse tre næringene, sier seksjonssjef Erik Fjærli.
Næringene bygge- og anleggsvirksomhet, finansiering og forsikring, samt transport og lagring var mest mannsdominert. Der var henholdsvis 93, 91 og 91 prosent av gründerne menn. I disse næringene var det særlig mange etablerere under pandemien, mens i de to årene etter, inkludert 2023, var det stor nedgang.
– En regelendring innenfor taxi-næringen i november 2020 faller imidlertid sammen med et høyt antall etablerere innenfor transport og lagring i de to pandemiårene, særlig blant ikke-vestlige innvandrere, forklarer Fjærli. Så endringer under pandemien skyldes ikke nødvendigvis pandemien, understreker han.
Innen transport og lagring var etableringstakten fortsatt nokså høy i 2023, til tross for stor nedgang, mens den falt til et vesentlig lavere nivå enn før pandemien i både bygge- og anleggsbransjen og finansbransjen.
Gründerne får (også) stadig høyere utdannelse
I 2023 hadde 45 prosent av gründerne utdannelse fra universitet eller høyskole. Andelen vokste jevnt og trutt fra 2008 og fram til pandemiåret 2020, og mest i kategorien med den lengste utdannelsen. Siden har den ligget nokså stabilt. Dette gjenspeiler imidlertid utdanningstrenden i befolkningen generelt, og er derfor ikke et uttrykk for økt gründerånd blant høyt utdannede. Faktisk økte utdanningsnivået mer i befolkningen som helhet enn blant gründerne.
Det kan være flere gründere bak ett foretak. Derfor er det flere gründere enn nye foretak.
For å komme fram til tall for aksjeselskaper i 2023 er det brukt statistisk estimerings- og framskrivingsmetode med usikkerhetsmål som beskrevet i denne artikkelen.
¹ 6. januar 2025: Tallet er rettet fra 81 000 til 80 100.