4794_not-searchable
/bank-og-finansmarked/statistikker/forsikring/arkiv
4794
Forsikringsselskapene sliter
statistikk
2001-12-13T10:00:00.000Z
Bank og finansmarked
no
forsikring, Livs- og skadeforsikringsselskaper, regnskap, resultatregnskap, aksjer, obligasjoner, sertifikater, grunnfondsbevis, finansobjekter, gjeld, egenkapital, utlån, låntakere, utstedereFinansinstitusjoner og andre finansielle foretak, Bank og finansmarked
false

Livs- og skadeforsikringsselskaper, regnskap3. kvartal 2001

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Forsikringsselskapene sliter

Forsikringsselskapenes resultat i de tre første kvartalene i år var betydelig svakere enn i samme periode i fjor. Livsforsikring fikk et samlet underskudd i både regnskapsmessig resultat og i verdijustert resultat. Svake inntekter fra finansielle eiendeler førte også til et negativt resultat for skadeforsikring.

Den negative trenden i aksjemarkedene har preget resultatet i livsforsikringsselskapene, og livsforsikringsselskapene har tømt kursreguleringsfondet. Nettoinntekter fra finansielle eiendeler i de tre første kvartalene i 2000 var på 17 milliarder kroner, mens de i år var på -14,3 milliarder. Det er spesielt realiserte og urealiserte tap på aksjer og andeler som bidrar til det store fallet. Realiserte kursgevinster på aksjer og andeler falt fra 15, 9 milliarder kroner i fjor til -8,3 milliarder i år, mens urealiserte kurstap falt fra -9,5 til -23,8 milliarder kroner.

Resultat før tildeling til kunder og skatt var på -9,6 milliarder kroner etter de tre første kvartalene. Dette utgjorde -2,4 prosent av forvaltningskapitalen. På samme tid i fjor var det tilsvarende resultatet på 13,2 milliarder kroner, eller 3,4 prosent av forvaltningskapitalen.

Verdijusterte resultat, som inkluderer endringer i kursreguleringsfondet knyttet til selskapenes portefølje av urealiserte verdipapirer, var i de tre første kvartalene i 2000 på 6,7 milliarder kroner. På samme tid i år var det verdijusterte resultatet på -17,2 milliarder kroner.

 Livsforsikringsselskapenes allokering av eiendeler. Millioner kroner

Utviklingen i verdipapirmarkedene har også påvirket livsforsikringsselskapenes forvaltningskapital og allokering av verdipapirer. Ved utgangen av 3. kvartal 2001 var forvaltningskapitalen på 397 milliarder kroner. Dette gir en reduksjon i forvaltningskapitalen på 2 prosent i forhold til første halvår i år hvor forvaltningskapitalen var på 405 milliarder kroner.

Satser mindre på aksjer

Livsselskapene har endret profilen på sin investeringsportefølje. Den totale beholdningen av rentebærende papirer har økt markant. Selskapene har fordoblet sin portefølje i sertifikater, fra 14,5 milliarder kroner i 3. kvartal 2000 til 28,8 milliarder kroner på samme tid i år. Dette innebærer at andelen sertifikater i forhold til forvaltningskapitalen har økt fra 3,8 til 7,3 prosent. Videre har beholdningen av obligasjoner økt med 14,3 prosent til 184 milliarder kroner. Beholdningen av aksjer med videre ble redusert med 31,8 prosent til 94 milliarder kroner. Andelen aksjer med videre i forhold til forvaltningskapitalen ble dermed redusert fra 35,7 til 23,7 prosent.

Skadeforsikring

 Skadeforsikringsselskapenes allokering av eiendeler. Millioner kroner

Det forsikringstekniske resultatet for skadeforsikringsselskapene har forbedret seg siden 3. kvartal i fjor, og er i år på 1,7 milliarder kroner. Imidlertid har reduserte nettoinntekter fra finansielle eiendeler bidratt til et negativt resultat. I fjor hadde skadeforsikringsselskapene nettoinntekter fra finansielle eiendeler på 4,2 milliarder kroner, mens de i år er på -1,2 milliarder kroner. Dette har ført til et resultat av ordinær virksomhet på -3,7 milliarder kroner etter de tre første kvartalene i år, mot et overskudd på 1,5 milliarder kroner på samme tid i fjor.

Premieinntektene for skadeforsikring økte med 13,7 prosent i forhold til de tre første kvartalene i 2000, fra 19 til 21,6 milliarder kroner. I samme periode økte erstatningskostnadene med 11,7 prosent, til 17,9 milliarder kroner.

Skadeforsikringsselskapenes forvaltningskapital ble redusert med 7,4 prosent fra utgangen av 3. kvartal 2000, og var ved utgangen av 3. kvartal 2001 på 94 milliarder kroner. 25,7 milliarder eller 27 prosent av forvaltningskapitalen til skadeforsikring var plassert i obligasjoner, mens 21 prosent av forvaltningskapitalen var plassert i aksjer, andeler og grunnfondsbevis ved utgangen av 3. kvartal 2001.

 

Tabeller

Tabeller til publiseringen