1,1 millioner Begrepene «jobb» og «arbeidsforhold» blir brukt synonymt og er definert som jobb som kompenseres i form av lønn e.l. Betegnelsen omfatter både hovedarbeidsforhold og biarbeidsforhold. En person (individ) kan ha flere arbeidsforhold/jobber i ulike bedrifter. Flere arbeidsforhold/jobber i samme bedrift summeres opp til ett arbeidsforhold/én jobb. var Alle jobber med en avtalt stillingsprosent under 100 prosent. i 4. kvartal 2023 og utgjorde 35 prosent av alle jobber. Summerer man opp all Ved å kombinere informasjon om stillingsprosent og antall timer i full stilling per uke, beregnes en avtalt arbeidstid per uke for hvert arbeidsforhold (jobb) og hver lønnstaker (person). for deltidsjobbene utgjorde det kun 17 prosent av all arbeidstid. Den gjennomsnittlige Stillingsprosent er det man har avtalt å arbeide ifølge arbeidskontrakten. for alle deltidsjobber var på rett under 38 prosent.
– Forekomsten av deltidsjobber er hyppigere blant yngre, kvinner, midlertidige stillinger, innvandrere, salg- og serviceyrker, og stiger med synkende utdanningsnivå, sier Stine Bakke, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.
Av alle Lønnstakere omfatter alle som mottar kompensasjon for arbeid i form av lønn o.l. Lønnstakere omfatter jobber (arbeidsforhold) av typen ordinære og maritime samt jobber (arbeidsforhold) som frilanser, oppdragstaker og personer som mottar honorar. For lønnstakere med flere jobber (arbeidsforhold) er en av jobbene (arbeidsforholdene) fastsatt som det viktigste (hovedjobben). var det i overkant av 777 000 som kun hadde en eller flere deltidsjobber, altså ingen heltidsjobb.
– De færreste med deltidsjobb har flere jobber; 80 prosent har kun én deltidsjobb, sier Bakke.
I januar 2023 trådte endringene i arbeidsmiljøloven for å styrke retten til heltid i kraft. Hovedregelen skal være ansettelse på heltid, og deltidsansatte skal ha fortrinnsrett til utvidet stilling fremfor ny innleie i virksomheten (Lovdata.no).
Vi skal se nærmere på hva som kjennetegner deltidsjobbene i Norge. Er det vanlig å ha én eller flere deltidsjobber? Hvor mye jobber de med flere deltidsjobber totalt? I hvilke næringer er det mest vanlig med deltidsjobber? Dette er noen av spørsmålene vi ønsker å besvare i denne artikkelen.
Deltid utgjør 25 prosent av all avtalt arbeidstid for kvinner
Deltidsarbeid er mer utbredt blant kvinner, de yngste og de eldste lønnstakerne. Det kan være lurt å se på andelen avtalt arbeidstid i tillegg til andelen jobber i deltid – for eksempel utgjør deltid 46 prosent av jobbene til kvinner, men kun 25 prosent av avtalt arbeidstid.
For både de yngste og de eldste lønnstakerne står deltid for 33 prosent av all arbeidstid.
Høyest andel deltidsarbeid i helse- og sosialtjenester
Andelen deltidsarbeid i ulike næringer tyder på store forskjeller, der følgende tre næringer er på topp:
- Helse- og sosialtjenester: deltidsarbeidstid utgjør 32 prosent
- Overnatting og servering: deltidsarbeidstid utgjør 31 prosent
- Personlig tjenesteyting: deltidsarbeidstid utgjør 25 prosent
Nederst finner vi mindre næringer som bergverksdrift og utvinning, finansiering og forsikring og informasjon og kommunikasjon, hvor deltidsarbeidstid utgjør mellom 3 og 5 prosent av all arbeidstid i næringen.
Deltid er mer utbredt i midlertidige stillinger, jobber med skift/turnus og jobber med timelønn. 7 av 10 midlertidige jobber er deltidsjobber.
Blant ulike yrker er det salgs- og serviceyrker som har den høyeste andelen deltidsjobber med 70 prosent, mens 45 prosent av avtalt arbeidstid er deltid. Yrket omfatter blant annet butikkmedarbeidere, helsefagarbeidere/pleiemedarbeidere og barnehage- og skolefritidsassistenter. Dette er blant yrkene vi finner den høyeste andelen jobber med skift/turnus og midlertidige stillinger.
To av tre har én heltidsjobb
Når man ser på hvor mye lønnstakere jobber kan man dele dette inn i tre mulige kategorier; én heltidsjobb, en eller flere deltidsjobber og heltidsjobb kombinert med en eller flere deltidsjobber. Av de om lag 2,8 millioner lønnstakere har;
- 1,9 millioner kun heltidsjobb (67,6 prosent)
- 777 tusen kun deltidsjobb(er) (27,7 prosent)
- 132 tusen heltid og deltidsjobb(er) (4,7 prosent)
Flere menn enn kvinner kombinerer heltid med en deltidsjobb
De 132 000 lønnstakerne som kombinerer heltid med en eller flere deltidsjobber har en gjennomsnittlig samlet stillingsprosent på omtrent 120 prosent. Det vanligste er å kombinere en fastlønnet fulltidsstilling med en mindre timelønnet deltidsstilling, der stillingsprosenten er mellom 0 og 39. Denne gruppen kjennetegnes av at det er litt flere menn enn kvinner (54 prosent), aldersgruppen 30-54 står for 60 prosent av lønnstakerne, og rundt 44 prosent har høyere utdanning.
Videre i artikkelen ser vi på de som kun har deltidsjobber, og ikke kombinerer en slik jobb med en heltidsjobb.
80 prosent har kun én deltidsjobb
Blant de 777 000 lønnstakerne som kun har deltidsjobber er fordelingen på antall jobber slik:
- Én deltidsjobb: 80 prosent
- To deltidsjobber: 16 prosent
- Tre eller flere deltidsjobber: Litt over 3 prosent
Dette tilsvarer omtrent 955 000 jobber. Den gjennomsnittlige stillingsprosent i hver jobb er 41 prosent, og stiger til 50 dersom vi summerer opp stillingsprosenten i alle jobbene per person.
Den gjennomsnittlige stillingsprosenten per person øker mye når en person har mer enn én deltidsjobb:
- Én deltidsjobb: 44,2 prosent
- To deltidsjobber: 70,4 prosent
- Tre eller flere deltidsjobber: 88,5 prosent
Det er omtrent 6 prosent som får en stillingsprosent på 100 eller mer.
Vanligst med flere deltidsjobber i undervisning
Selv om de aller fleste kun har én deltidsjobb, er det interessant å se på hvilke næringer det er vanligst med flere deltidsjobber. Andelen lønnstakere med flere deltidsjobber er høyest for lønnstakere med hovedjobb i undervisning, hvor over en av tre lønnstakere har flere jobber. For de med flere deltidsjobber omtaler vi jobben med den høyeste stillingsprosenten som hovedjobben.
Figur 5 viser i hvilken næring en lønnstaker har sin hovedjobb, og om lønnstakeren har én eller flere deltidsjobber. Disse andre (bi)jobbene kan være i andre næringer enn hovedjobben. For eksempel har omtrent to av tre av de med hovedjobb i undervisning kun én deltidsjobb.
Hvis vi ser videre på hvor lønnstakerne med hovedjobb i undervisning har sine andre jobber, finner vi at nesten 60 prosent kombinerer hovedjobben i undervisning med en jobb i helse- og sosialtjenester.
Dette skiller undervisning fra de andre næringene. Blant lønnstakere med flere jobber er det vanligst å også ha sitt nest største arbeidsforhold i samme næring som hovedjobben, mens det i undervisning kun er 17 prosent som kombinerer hovedjobben i undervisning med en annen deltidsjobb i samme næring. I helse- og sosialtjenester, for eksempel, er det også en høy andel med flere jobber og nesten 62 prosent har sitt andre arbeidsforhold i samme næring som hovedjobben – altså i helse- og sosialtjenester.
– Grunnen til at de i undervisning ofte har de mindre deltidsjobbene i helse- og sosialtjenester skyldes at skolefritidsordninger er i denne næringen. Så de aller fleste som kombinerer en jobb i undervisning med en jobb i helse- og sosialtjenester, har en jobb i grunnskolen og en i skolefritidsordninger, sier Bakke.
Hva er vanlig stillingsprosent for de med deltidsjobber?
Når vi summerer opp stillingsprosenten i alle jobber til lønnstakere som kun jobber deltid, er den gjennomsnittlige stillingsprosenten 50 prosent. Siden dette bare er et gjennomsnitt, sier ikke den hva som er vanlig stillingsprosent for de som jobber deltid. Hvis vi i stedet deler opp stillingsprosenten i intervaller, finner vi flest lønnstakere i intervallene10–19 og 80–89 prosent.
Fordelingen er ikke lik for menn og kvinner. Vi finner flere av kvinnene i stillingsprosenter over 50, mens det er vanligere for menn å ha en stillingsprosent under 50. Forskjellen er størst for stillingsprosent i intervallet 80–89, hvor vi finner 15 prosent av kvinnene, men «bare» 9 prosent av mennene.
Godt over halvparten jobber under 20 timer i uka
Ved å bruke den summerte stillingsprosenten i alle deltidsjobbene per person, kan vi dele inn lønnstakerne i «kort» og «lang» deltid. Kort deltid er under 20 timer i uka, som tilsvarer rundt 53 prosent i avtalt stillingsprosent, mens lang deltid er 20 timer og over. Av de drøyt 776 000 lønnstakerne som kun har deltidsjobber, finner vi 43 prosent i «lang deltid», og 57 prosent i «kort deltid».
Lang deltid | Kort deltid | |||
---|---|---|---|---|
Antall | Andel | Antall | Andel | |
Alle jobber | 333 840 | 100,0 % | 442 670 | 100,0 % |
1 jobb | 234 340 | 70,2 % | 393 610 | 88,9 % |
2 jobber | 80 130 | 24,0 % | 43 930 | 9,9 % |
3 eller flere jobber | 19 370 | 5,8 % | 5 130 | 1,2 % |
De med kortere arbeidstid kombinerer jobb med andre aktiviteter og ytelser
Et av kjennetegnene som skiller gruppen med kort og lang deltid, er om personen kun er i jobb eller om vi finner personen registrert på andre aktiviteter eller ytelser.
Nesten 70 prosent av lønnstakerne i gruppen med lang deltid er kun i jobb. For gruppen med kort deltid er omtrent 24 prosent kun i jobb, mens over 40 prosent er under ordinær utdanning. I tillegg er det en større andel med alderspensjon, arbeidsavklaringspenger og varig uføretrygd enn de som har lang deltid.
At nesten halvparten i gruppen med kort deltid kombinerer deltidsjobben med utdanning, henger sammen med at de under 25 år er overrepresentert i gruppen kort deltid.
Oppsummering av kjennetegn for gruppene som jobber kort og lang deltid
Over 40 prosent av gruppen med kort deltid består av personer under 25 år. Mange av kjennetegnene for denne gruppen gjenspeiler dette, deriblant:
- Nesten 9 av 10 har kun én jobb
- De fleste kombinerer deltidsjobben med utdanning eller andre aktiviteter/ytelser
- Lønnstakere med utdanningsnivå på grunnskolenivå er overrepresentert
- De fleste har hovedjobben i næringene:
- Helse- og sosialtjenester (27 prosent)
- Varehandel (23 prosent)
- Overnatting og servering (9 prosent)
- Det er vanligere med timelønnede jobber og midlertidig ansettelse
I gruppen lang deltid står 30-54-åringer for over 50 prosent av lønnstakerne. Her finner vi blant annet at:
- 3 av 10 har flere jobber
- 70 prosent er kun i jobb og kombinerer ikke jobben(e) med andre aktiviteter og ytelser
- De fleste har hovedjobben i næringene:
- Helse- og sosialtjenester (41 prosent)
- Undervisning (12 prosent)
- Varehandel (12 prosent)
- Det er vanligere med fastlønn og fast ansettelse
I artikkelen har vi ikke hatt fokus på innvandrere, selv om deltid er mer utbredt blant innvandrere enn befolkningen ellers. Hvor mye innvandrere i Norge jobber blir nærmere undersøkt i artikkelen "Hvor mye jobber innvandrere i Norge?" fra april 2024.
Datagrunnlaget tar utgangspunkt i data fra a-ordningen og populasjonen er den samme som i statistikken antall arbeidsforhold og lønn. Tallene omfatter bosatte og ikke-bosatte lønnstakere i alle aldre som jobber i virksomheter hjemmehørende i Norge. Selvstendig næringsdrivende er ikke med i tallgrunnlaget. Tallene er i hovedsak fra 4. kvartal 2023. For å undersøke personenes tilknytning til arbeidsmarkedet i november 2023 (4. kvartal 2023) benyttes data fra System for persondata (SFP). Dette systemet består av registre som inneholder data for områder som arbeidsmarked, utdanningsaktivitet og velferdsordninger som er ment å kompensere for manglende arbeidsinntekt. Når vi ser på hvilken annen aktivitet eller ytelse som eventuelt kombineres med arbeid prioriteres statusene i følgende rekkefølge: sysselsatt, registrert ledig, deltaker på arbeidsmarkedstiltak, under ordinær utdanning, mottaker av arbeidsavklaringspenger, mottaker av uføretrygd, mottaker av AFP, mottaker av alderspensjon, annet (sosialhjelp, kontantstøtte og ukjent status). Tallene fra SFP er foreløpige tall fra 4. kvartal 2023, som betyr at tallene delvis er basert på informasjon fra året før statistikkåret. Mer spesifikt gjelder det selvstendig næringsdrivende, som ikke er med i tallgrunnlaget til artikkelen. Det vil like vel kunne påvirke den prioriterte arbeidsstyrkestatusen til lønnstakerne som er med i tallgrunnlaget når vi ser på hvilken eventuell annen aktivitet eller ytelse som kombineres med arbeid. Stillingsprosent For arbeidsforholdstypen «Frilansere, oppdragstakere og personer som mottar honorar» er det ikke krav om å rapportere stillingsprosent. Avtalt arbeidstid Antall timer i full stilling per uke
Stillingsprosent er det man har avtalt å arbeide ifølge arbeidskontrakten. Arbeidsgiver skal ved rapportering ikke ta hensyn til merarbeid, overtid eller ulike typer fravær eller om timene er betalt eller ikke. Informasjon om stillingsprosent er basert på det som er rapportert til a-ordningen. Det er noen mangler i rapportering av stillingsprosent. Dette gjelder særlig for timelønte. SSB har derfor utviklet en ny metode som gir bedre informasjon om arbeidstid, se artikkelen «Metode for bedring av informasjon om arbeidstid i a-ordningen».
Ved å kombinere informasjon om stillingsprosent og antall timer i full stilling per uke, beregnes en avtalt arbeidstid per uke for hvert arbeidsforhold (jobb) og hver lønnstaker (person).
Antall timer i full stilling per uke er det antall arbeidstimer per uke som utgjør en fulltidsstilling i et tilsvarende arbeidsforhold. Ubetalte spisepauser skal trekkes fra, men det er ikke justert for eventuell overtid, fravær, mertid og lignende.
Artikkelen er finansiert av Kunnskapsdepartementet (KD).