Sysselsetting
Statistikk
Analyser, artikler og publikasjoner
Flere utstasjonerte arbeidstakere i Norge i 2024
I 2024 var det i underkant av 18 200 utstasjonerte arbeidstakere på oppdrag i Norge. Det er en liten økning sammenliknet med 2023. Utstasjonerte fra Sør-Korea og Portugal sto for halvparten av denne økningen.
Potensielle effekter på sysselsetting av økt bruk av generativ kunstig intelligens
Formålet med dette notatet er å skissere det mulige automatiseringspotensialet for sysselsetting i norsk økonomi som følge av større bruk av generativ kunstig intelligens.
Stabilt på arbeidsmarkedet i februar
Det var små endringer på arbeidsmarkedet mellom januar og februar. Arbeidsledigheten var på 3,9 prosent i februar, samtidig som det var en liten jobbnedgang.
Overgangen fra lærerutdanning til læreryrke
I 2016 fullførte 6628 personer ulike lærerutdanninger i Norge. Syv år etter endt utdanning var de fleste lærerutdannede sysselsatt innenfor undervisningsnæringer. 84 prosent av grunnskolelærere 1-7 var sysselsatte innenfor grunnskolen. Blant lektorer og grunnskolelærere 5-10 var andelen på ca. 78 prosent. De som har praktisk-pedagogisk utdanning er i mindre grad sysselsatt i næring som samsvarer tett med utdanningen
Aldrende befolkning og lavere sysselsetting i mange småkommuner
Det er store forskjeller i andelen sysselsatte blant norske kommuner. Kommuner med lav sysselsetting preges ofte av høy gjennomsnittsalder og lavt folketall.
Flere sykepleiere tar videre- og masterutdanning
Fra 2015 til 2024 har antallet videre- og masterutdanninger økt med 31 prosent blant sykepleierne i helse- og omsorgstjenestene.
Sysselsettinga blant innvandrarar gjekk svakt ned i 2024
67,7 prosent av innvandrarane i alderen 20-66 år var sysselsette i 4. kvartal 2024. I resten av befolkninga var 79,7 prosent i arbeid.
Hva forteller de månedlige sysselsettingstallene?
Hver måned publiserer Statistisk sentralbyrå to ulike indikatorer på sysselsettingen i Norge. Stort sett viser begge samme utvikling, men på kort sikt kan de noen ganger vise ulik retning. Dette skyldes blant annet forskjellige datakilder og metoder fordi statistikkene har ulike formål.
Arbeidsledigheten på 3,9 prosent i januar
I januar 2025 utgjorde de arbeidsledige 3,9 prosent av arbeidsstyrken. Andelen arbeidsledige er nå litt lavere enn gjennom store deler av 2024.
Sysselsettingsveksten flatet ut i 2024
Fra 2023 til 2024 har økningen i antall sysselsatte flatet ut. Sterkest vekst er det i statsforvaltningen, mens privat sektor har den svakeste.
Eldre analyser, artikler og publikasjoner
for delområdet sysselsetting.