Populasjonen i denne artikkelen er En person som oppholder seg lovlig i en norsk kommune i minst seks måneder, registreres som bosatt i Norge, med mindre annet følger andre bestemmelser i loven om folkeregistrering Omfatter personer med opphold på bakgrunn av asyl, humanitært grunnlag, overføringsflyktninger og kollektiv beskyttelse med midlertidig Kollektiv beskyttelse i en massefluktsituasjon er å kunne gjøre gruppevurdering isteden for individuell vurdering når det på kort tid vil komme så mange flyktninger at presset mottaks- og saksbehaandlingstjenesten blir for stort, som innen utgangen av september 2024 hadde avsluttet Introduksjonsprogrammet er et opplæringsprogram for flytninger mellom 18 og 55 år som skal forberede flyktninger til deltagelse i det norske arbeidslivet. Introduksjonsprogrammet omfatter flyktninger i alderen 18-55 år. Blant ukrainske flyktninger som har gjennomført programmet er rundt halvparten mellom 30 og 45 år, knappe 30 prosent er eldre enn 45 år og én av fem er mellom 18 og 30 år. I populasjonen er det rundt 63 prosent kvinner. Vi ser imidlertid at andelen menn i populasjonen øker, i januar 2023 tilsvarte andelen menn rundt 30 prosent av populasjonen, mot rundt 37 prosent i desember 2024. Vi følger populasjonens tilknytning til arbeidsmarkedet fram til og med desember 2024.
Ukrainere i Norge med opphold på bakgrunn av kollektiv beskyttelse har enkelte tilpasninger i introduksjonsprogrammet (hjemlet i integreringlovens kapittel 6A). Dette innebærer blant annet at de har rett, men ikke plikt til deltakelse i introduksjonsprogrammet.
Ukrainere er den største flyktninggruppen i Norge. Ifølge UDI hadde nærmere 90 000 personer fått innvilget opphold på grunnlag av midlertidig kollektiv beskyttelse per 1. april 2025 (udi.no). Av disse hadde drøyt 23 000 fullført introduksjonsprogrammet innen utgangen av september 2024.
Tabell 1 viser antall personer som har gjennomført programmet, hvor mange av disse som er bosatt, samt andel og antall i jobb. Antallet bosatte er svakt minkende etter januar 2024, som følger av at det er flere som utvandrer enn innvandrer etter dette tidspunktet. Rundt 10 prosent av alle som har avsluttet programmet har utvandret fra Norge per desember 2024.
Andelen sysselsatte øker i hele måleperioden fra mai 2022 til desember 2024. I desember 2024 var 54 prosent av ukrainerne som har avsluttet introduksjonsprogrammet sysselsatt.
Kvinner bruker lengre tid enn menn på å komme i jobb etter endt program
Figur 1 viser at drøyt 45 prosent av mennene som avsluttet programmet i 2022 og 2023 var i jobb samme måned som de fullførte introduksjonsprogrammet, mot nær 40 prosent av kvinnene. Knappe 20 prosent av mennene var i jobb måneden etter programslutt, mens nær 15 prosent av kvinnene var det samme. Blant dem som bruker mellom to og fem måneder – og blant dem som bruker mer enn seks måneder på å få sin første jobb etter programslutt, er andelen kvinner høyere enn andelen menn.
Fra figur 2 ser vi at kvinner som avsluttet programmet i 2023 eller tidligere, i snitt bruker omtrent én måned lenger på å få sin første jobb etter endt program enn menn. Kvinner bruker i underkant av 3,5 måneder, mens menn bruker om lag 2,5 måneder. I SSBs monitor over tidligere deltakere introduksjonsprogrammet har vi sett at kvinner bruker i lengre tid enn menn på å få jobb etter endt introduksjonsprogram. Dette mønstre samsvarer med hva vi ser i figur 2.
Mange sysselsatte blant de som avsluttet introduksjonsprogrammet i 2022 og 2023
Av figur 3 ser vi at rundt 60 prosent av de som fullførte programmet i 2022 og 2023 var i jobb i desember 2024. For de som avsluttet i 2024 starter kurven den måneden de første i kohorten avslutter programmet. Som tidligere ser vi at sysselsettingen øker mest den første tiden etter programslutt, før utviklingen flater noe ut.
Populasjonen er hentet fra Nasjonalt Introduksjonsregister (NIR), og omfatter alle flyktninger med kollektiv beskyttelse som hadde avsluttet introduksjonsprogrammet per 30.09.2024. NIR brukes også til å definere avslutningskohortene. Populasjonen er koblet på a-ordningen for informasjon om sysselsetting og folkeregisteret (FREG) for informasjon om demografi og geografi.
Når vi omtaler sysselsatte i tabell 1 og figur 3 er dette andeler av bosatte flyktninger med midlertidig kollektiv beskyttelse som har avsluttet introduksjonsprogrammet per september 2024.
Datagrunnlaget til figur 2 og 3 består av alle personer i populasjonen som har vært sysselsatt etter endt introduksjonsprogram per desember 2024.
I figur 2 og 3 ser vi ikke på de som avsluttet programmet i 2024. Grunnen til dette er at det er kort tid mellom deres avslutningstidspunkt og måletidspunktet i desember 2024.
Denne artikkelen er finansiert av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.