Ny forskning fra SSB
Her presenteres utvalgte analyser fra SSB.
-
Fungerer aksjeselskaper som skattely?
Skatt
Publisert:
Fra 2006 ble det innført utbytteskatt for personlige aksjonærer, men ikke for aksjeselskaper som aksjonærer. Det finnes indikasjoner på at nært eide aksjeselskaper blir brukt som skattely for personlige aksjonærer
-
Tjener på at de ansatte er sosiale
Arbeidsmarked
Publisert:
Forskning viser at ansattes deltakelse i sosiale aktiviteter styrker tilknytningen til firmaets felles mål og påvirker de ansattes arbeidsinnsats i positiv retning.
-
Framskrivninger for tilbud og etterspørsel etter arbeidskraft med ulike utdanninger
Makroøkonomiske analyser
Publisert:
De som ikke har høyere eller yrkesrettet utdannelse, vil oppleve et stadig trangere arbeidsmarked i årene frem mot 2030. Behovet for arbeidskraft med høyere utdanning, særlig innenfor administrasjon og helse, pleie og omsorg, vil øke spesielt mye i årene som kommer.
-
Mer regional spredning av arbeidsinnvandring
Befolkningsutvikling, flytting og dødelighet
Publisert:
Flere arbeidsinnvandrere gir større regional spredning av innvandrere, viser ny forskning.
-
Endret mønster for mor og far i hjemmet
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Fedre bruker mer tid i hjemmet og mindre på jobb enn på 70-tallet. For mødre er det motsatt. Dette tyder på endringer i kjønnslikestillingen, viser en ny rapport fra SSB.
-
Barn har mindre betydning for arbeidsdelingen blant par
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
SSBs tidsbruksundersøkelser viser at det å ha barn i dag i mindre grad forsterker en tradisjonell arbeidsdeling blant par sammenlignet med 1980.
-
Menn og kvinners roller endrer seg
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Basert på SSBs tidsbruksundersøkelser fra 1970-tallet og fram til i dag, ser man at tidsbruken til menn og kvinner nærmer seg hverandre. Kvinner jobber mer og menn bruker mer tid på huslige oppgaver.
-
Økte lønninger gir lavere sysselsetting blant lavt utdannet arbeidskraft
Arbeidsmarked
Publisert:
Denne rapporten utforsker hvordan endringer i relative lønninger påvirker bedriftenes etterspørsel etter arbeidskraft med ulikt utdanningsnivå. Arbeidskraften er delt i tre definerte grupper med lav, yrkesfaglig og høy utdannelse. En relativ lønnsøkning til dem med lav utdannelse vil føre til at bedrifter heller velger arbeidskraft med yrkesfaglig utdannelse, og omvendt. Dette gjelder særlig i store næringer som bygg og anlegg, verkstedindustrien og annen privat tjenesteyting.
-
Småbarnsfedre og -mødre bruker omtrent like mye tid samlet på jobb og i hjemmet
Fruktbarhet og familiedemografi
Publisert:
Småbarnsfedre og småbarnsmødre har omtrent like lang samlet arbeidstid, målt som summen av tid til yrkes- og familiearbeid. Dette gjelder uansett om mor jobber heltid eller deltid.
-
Ny utgave av Økonomiske analyser
Makroøkonomiske analyser
Publisert:
I Økonomiske analyser 4/2013 kan du lese om AFP-ordningens effekt på sysselsetting; den amerikanske skifergassrevolusjonen og hvordan Norges påvirkes som gasseksportør; teknologiens effekt på oljekostnader; om Norges rikeste forblir de rikeste.