Ny forskning fra SSB
Her presenteres utvalgte analyser fra SSB.
-
Varierende behandlingstid for uføresøknader
Arbeidsmarked
Publisert:
Ventetiden for behandling av søknader om uførepensjon varierer en god del mellom NAV-områder. En analyse med data fra 2008 viser at Sør-Trøndelag hadde den raskeste søknadsbehandlingen, mens Hordaland og Oslo var de fylkene som brukte lengst tid. Forskjellen i ventetid var rundt tre måneder.
-
Innvandrere foretrekker ikke innvandrertett bosetting
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Innvandrere er ikke spesielt opptatt av om det bor mange innvandrere der de bosetter seg. Når innvandrerandelen på bostedet er høy, gir innvandrerne uttrykk for at de ønsker å begrense innvandrertettheten.
-
Inntekt viktigere for menns utdanningsvalg
Utdanningsøkonomi
Publisert:
Menn er mer opptatt av inntekt enn kvinner når de skal velge utdanning, og de unngår ikke utdanninger med inntektsusikkerhet i like stor grad som kvinner. Dette bidrar sterkt til inntektsforskjeller i mennenes favør.
-
Småbarn ingen hindring for selvstendig næringsdrivende kvinner
Levekår og sosial deltaking
Publisert:
Kvinner med barn under 10 år er mer tilbøyelige til å være selvstendige næringsdrivende enn kvinner uten barn i husholdningen.
-
Hvorfor vedtas kostnadsineffektive klimatiltak?
Energi- og miljøpolitikk
Publisert:
Selv om politikerne støtter idéen om å redusere mest mulig klimautslipp til lavest mulig kostnad, vedtar de i praksis mange dyre tiltak som gir små utslippsreduksjoner. De synes å legge stor vekt på inntektsfordeling og hensynet til industri- og regionalutvikling i klimapolitikken, selv om dette kan medføre betydelige ekstra kostnader. Manglende oversikt over økonomiske konsekvenser av politiske tiltak kan også spille inn.
-
Høy skilsmisserisiko blant likekjønnede par
Fruktbarhet og familiedemografi
Publisert:
Par i registrerte partnerskap og likekjønnede ekteskap har betydelig høyere skilsmisserisiko enn ulikekjønnede gifte par. Risikoen for brudd er aller størst blant kvinnepar. En kraftig økning i andelen likekjønnede par med minst ett felles barn, fra 6 prosent i 1993-2001 til 18 prosent i 2002-2010, har ikke endret skilsmisserisikoen blant likekjønnede.
-
Aldersblandete klasser kan gi bedre skoleprestasjoner
Utdanningsøkonomi
Publisert:
Elever som i løpet av ungdomsskolen har vært i aldersblandete klasser presterer i gjennomsnitt bedre enn elever som aldri har vært i aldersblandete klasser.
-
Beskjedne nasjonale ringvirkninger av økt petroleumsaktivitet i noen nordområder
Makroøkonomiske analyser
Publisert:
En eventuell igangsetting av petroleumsaktivitet i det nordøstlige Norskehavet, Barentshavet sørøst eller rundt Jan Mayen vil gi beskjedne direkte ringvirkninger for norsk økonomi.
-
SSBs beregninger av FrPs forslag til statsbudsjett for 2013
Offentlig økonomi - mikroøkonomi
Publisert:
SSB har gjort beregninger av virkninger av FrPs alternative statsbudsjett for 2013 i forhold til Regjeringens forslag. Ifølge disse innebærer forslaget en budsjettsvekkelse på 13 milliarder kroner. Konsumet i husholdningene stimuleres av lavere skatter og avgifter og BNP Fastlands-Norge øker med 0,3 prosent i 2013, mens virkningene i arbeidsmarkedet er ubetydelige.
-
Positiv sammenheng mellom lekseeffekt og undervisningstid
Utdanningsøkonomi
Publisert:
I land der lærer og elever tilbringer mye tid i klasserommet er effekten av hjemmelekser på skoleresultater størst, ifølge en analyse av 16 OECD-land. Jenter som får lekser presterer bedre enn gutter som får lekser.