Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Større fall i utslipp enn produksjon
Utslippsintensiteten for klimagasser tilknyttet norsk økonomisk aktivitet har vært jevnt avtagende fra 1990. Både klimagassutslipp og produksjon sank i norsk næringsliv i 2009, men klimagassutslippene avtok generelt mest. Det er imidlertid en del forskjeller mellom næringene.
Reviderte beregninger av utslipp til luft sett i forhold til verdiskapning (målt i BNP i faste priser) og produksjon (målt i faste priser) for perioden 1990-2009 bekrefter at den økonomiske veksten har vært større enn veksten i klimagassutslippene for landet som helhet. Dette skyldes i hovedsak en vridning i økonomien mot større økonomisk vekst i lite utslippsintensive næringer. Det henger imidlertid også sammen med bedre utnyttelse av fossilt brensel og innføring av ulike miljøtiltak i enkelte næringer, blant annet deler av norsk industri.
Siden foreløpige utslippsintensiteter for 2009 ble lagt fram i mai, er det gjort nye og mer detaljerte beregninger av utslipp til luft fra norsk økonomisk aktivitet. Aktualiteten er forbedret, og fra og med denne publiseringen blir utslippsintensiteter lagt frem tre måneder tidligere enn før.
I Statistikkbanken finnes nå reviderte tall for utslipp til luft og utslippsintensiteter fordelt på næring for perioden 1990-2009. Nasjonalregnskapstall for 2008 og 2009 er fremdeles foreløpige, og er derfor ikke tilgjengelige på det mest detaljerte næringsnivået. De vil bli oppdatert med endelige tall når de foreligger.
UtslippsintensitetI et bærekraftperspektiv er det et mål å endre den økonomiske vekstens innhold (målt ved bruttonasjonalproduktet (BNP)), slik at miljøbelastningene ikke øker i takt med den økonomiske verdiskapningen, men helst synker. Ved å måle utslippsintensitet som utslipp per produsert mengde vare eller tjeneste over tid, har vi mulighet til å vise om Norge totalt og de ulike næringer er blitt mer eller mindre utslippsintensive. Dersom den økonomiske aktiviteten vokser mer enn utslippene, synker utslippsintensiteten. Et vanlig brukt mål for produksjon er nasjonalregnskapets ”produksjon”-mål som i faste priser representerer et volummål. |
Fortsatt nedgang i utslippsintensiteten
Utslippene av klimagasser fra norsk økonomisk aktivitet utenom husholdningene var i 2009 på 59,8 millioner tonn CO2-ekvivalenter (se boks om beregning av utslipp til luft). Dette var en nedgang på 4,6 prosent i forhold til året før, den største årlige nedgangen siden 1996.
Produksjonsutviklingen fra 2008 til 2009 for norske bedrifter var sterkt preget av finanskrisen. De aller fleste næringsområdene opplevde en reduksjon i etterspørselen etter varer og tjenester. For første gang på mer enn 40 år gikk produksjonen målt i faste priser ned på årsbasis, med 1,3 prosent (se nasjonalregnskapet ). Det var spesielt i de utslippsintensive vareproduserende næringene at nedgangen i produksjonen var merkbar. Produksjonsnedgangen var mer moderat i de mindre utslippsintensive tjenesteytende næringene.
Utslipp av klimagasser i forhold til total produksjon (i faste priser) sank med 3,2 prosent for norske bedrifter under ett, og lå på 19,6 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produsert i 2009. Utviklingen i 2009 kan i stor grad tilskrives nedgang i utslippsintensiteten for industri og olje- og gassutvinningsnæringen.
Sterk nedgang i utslippsintensiteten for olje- og gassutvinning
En nedgang i utslippsintensiteten på 6,3 prosent fra 2008 til 2009 for olje- og gassutvinning skyldes spesielt at klimagassutslippene avtok. Nedgangen kan sees i sammenheng med spesielt høyt utslipp i 2008 grunnet oppstartsproblemer med nye gassterminaler. Produksjonen i utvinningsnæringen falt med 3 prosent i samme periode.
Selv om en stor andel av de totale klimagassutslippene fra norsk næringsliv skyldes olje- og gassutvinning (23 prosent), fremstår ikke denne næringen som spesielt utslippsintensiv på grunn av at verdien av produksjonen er høy.
Lavere utslipp av klimagasser per produsert enhet i norsk industri
Norsk industri fortsatte i 2009 utviklingen med stadig lavere utslipp av klimagasser per produsert enhet (målt i faste priser). Produksjonen i industrien falt med 5 prosent i 2009, mens klimagassutslippene viser en nedgang på hele 20 prosent. Nedgangen i utslippsintensiteten for norsk industri i 2009 skyldes særlig nedgang i utslipp fra metallindustrien og tiltak for å redusere utslipp av lystgass (N2O) i produksjon av kjemiske råvarer.
men vanskelig å tolke utviklingen for transportnæringene
Transportnæringen er sammensatt av næringer som er veldig forskjellige med hensyn til klimagassutslipp og produksjonsnivå. De enkelte transportnæringene - jernbane, land-, (gods- og passasjertrafikk på vei), sjø-, luft- og rørtransport - har hatt en svært ulik utvikling.
De samlede klimagassutslippene fra transportnæringene har økt med 16 prosent siden 1990. I 2009 var utslippene på 22,2 millioner tonn CO2-ekvivalenter, en nedgang på 1,3 millioner tonn, eller 6 prosent, fra 2008. I overkant av 80 prosent av klimagassutslippene fra transportnæringene skyldtes i 2009 aktivitetene i utenriks sjøfart og landtransport, som stod for henholdsvis 60 og 22 prosent.
Produksjonen i transportnæringene var 20 prosent høyere i 2009 enn i 1990. Fra 2008 til 2009 falt produksjonen for alle transportnæringene utenom rørtransport, og totalt var nedgangen på 10 prosent.
Med unntak av utenriks og innenriks sjøtransport, har utslipp av klimagasser, sett i forhold til total produksjonsverdi (mill i faste priser), hatt en forsiktig økning fra 1990 til 2009 men med store variasjoner fra år til år. Forklaringen på utviklingen i utslippsintensiteter for transportnæringene er meget sammensatt. Viktige bakenforliggende faktorer er strukturelle endringer i transportnæringene, herunder endringer i behov for transporttjenester, omfanget av tomgodskjøring, utnyttelse av sete- og godskapasiteten og teknologiendringer.
Utslippsintensiteten ned for fiske, men opp for skogbruk
Produksjonen i primærnæringene var 15 prosent høyere i 2009 enn i 2000, mens utslipp av klimagassene har gått ned med 3,7 prosent. Dette gir en nedgang i utslippsintensiteten på 22 prosent. I 2009 var utslippene på 96 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produksjonsverdi.
Det er særlig utvikingen i fiske og fangst som har bidratt til en nedgang i utslippsintensiteten i primærnæringene. Innen fiske og fangst har produksjonen (i faste priser) økt med 22 prosent mens klimagassutslippene har vært omtrent uendret de siste 10 årene. Utslippsintensiteten i 2009 var på 109 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produksjonsverdi. Jordbruksnæringen, som bidro til 76 prosent av de totale klimagassutslippene fra primærnæringene i 2009, har også hatt en nedgang i utslippsintensiteten de siste årene, og slapp i 2009 ut 200 tonn CO2-ekvivalenter per millioner kroner produksjonsverdi. Dette er en nedgang på 7 prosent siden 2000.
Utslipp til luft fra norsk økonomisk aktivitetFor å kunne sammenligne utslipp til luft med økonomisk aktivitet beregnes klimagassutslipp etter residensprinsippet, det vil si en økonomisk definisjon av Norge, tilsvarende den som brukes i nasjonalregnskapet. Dette skiller seg fra de kildefordelte norske utslippstallene som rapporteres i forbindelse med Kyotoprotokollen, og som er beregnet ut fra en territoriell avgrensing av Norge. I 2009 var utslipp av klimagasser fra norsk økonomisk aktivitet høyere enn fra norsk territorium ( se sammenlignbare vedleggstabeller i omtale av klimagassutslipp for 2009 ). |
Tabeller:
- Tabell 1 Produksjon i faste 2000-priser, sysselsetting, klimagasser, forsurende gasser og ozonforløpere samt intensiteter (fordelt på næringer). 2009 [Rettet 17. februar 2011 kl. 1030]
- Tabell 2 Produksjon i faste 2000-priser, sysselsetting, klimagasser,- forsurende gasser og ozonforløpere samt intensiteter (1990-2009*) [Rettet 17. februar 2011 kl. 1030]
Tilleggsinformasjon
Kontakt
-
Ingrid Semb Weyer
E-post: ingrid.semb.weyer@ssb.no
tlf.: 40 90 23 51
-
Trine Heill Braathu Randen
E-post: trine.heill.braathu.randen@ssb.no
tlf.: 91 10 67 45