10769_not-searchable
/natur-og-miljo/statistikker/nrmiljo/arkiv
10769
Svak nedgang i utslippsintensiteten
statistikk
2009-04-29T10:00:00.000Z
Natur og miljø;Natur og miljø;Nasjonalregnskap og konjunkturer
no
nrmiljo, Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet, miljøregnskap, økonomisk aktivitet, produksjon etter næring, utslippseffektivitet, utslippsintensitet etter næring, bruttoprodukt etter næring, frakobling, satellittregnskapMiljøregnskap, Nasjonalregnskap, Forurensning og klima, Natur og miljø, Nasjonalregnskap og konjunkturer
false

Utslipp fra norsk økonomisk aktivitet1990-2007

Innhold

Publisert:

Du er inne i en arkivert publisering.

Gå til nyeste publisering

Svak nedgang i utslippsintensiteten

Den samlede utslippsintensiteten for klimagasser har vært jevnt avtagende i Norge fra 1990. Fra 2006 til 2007 var nedgangen svakere enn i tidligere år. I de næringene som slipper ut mest - transport samt utvinning og bergverk - økte klimagassutslippene mer enn produksjonen.

I et bærekraftperspektiv er det et mål å endre den økonomiske vekstens innhold, slik at miljøbelastningene ikke øker i takt med den økonomiske veksten. Ved å kople utslippstall med nasjonalregnskapet kan vi vise om Norge totalt, eller ulike næringer, er blitt mer eller mindre utslippsintensive. Dersom den økonomiske aktiviteten vokser mer enn utslippene, synker utslippsintensiteten.

Utslipp av klimagasser og utslippsintensiteter. Næringer totalt og husholdninger. 1990-2007*. 1990=1

Den økonomiske aktiviteten måles her i produksjon (i faste priser) for næringer og for Norge totalt sett1. I tillegg til tall for utslipp til luft og økonomiske størrelser publiseres også utslippsintensiteter for næringer og husholdninger i Statistikkbanken.

Utslippsintensiteten fortsetter å synke

Klimagassutslippene har økt siden 1990, mens produksjonsveksten har vært større. Utslippsintensiteten for næringene har sunket med 42 prosent fra 1990 til 2007, men kurven har hatt en utflating fra 2005 til 2007. Mens intensiteten i 2005 og 2006 lå på drøyt 21 tonn CO2-ekvivalenter per million kroner produksjon, gikk den i 2007 ned med 2,3 prosent. 2007 er året med lavest nivå på utslippsintensiteten for norske næringer totalt sett siden 1990.

Lavere utslippsintensitet skyldes i hovedsak sterk økonomisk vekst i de lite utslippsintensive næringene. Det skyldes også bedre utnyttelse av fossile brensler og innføring av ulike miljøtiltak. Til tross for en nedgang i utslippsintensiteten har imidlertid klimagassutslippene fra norsk økonomisk aktivitet og husholdninger samlet sett økt med 6,8 prosent2 siden 1990.

Utslippsintensitet for klimagasser. Utvalgte næringer. Tonn CO2-ekvivalenter per million 2000-kroner produksjon. 1990-2007*

Mindre utslipp fra husholdningene

Mens husholdningenes klimagassutslipp i 2007 lå under nivået for 1990, var dette som nevnt ikke tilfellet for næringene totalt. Husholdningene har redusert sine klimagassutslipp fra 14 til 6,8 tonn CO2-ekvivalenter per million kroner (konsum). Utslippene fra husholdningene består i hovedsak av bilbruk, mens alt utslipp forbundet med produksjon av varer og tjenester som husholdningene konsumerer tilhører de næringene som produserer varen eller tjenesten. Utslipp forbundet med varer og tjenester produsert i utlandet og konsumert i Norge er ikke inkludert i de norske utslippstallene. Husholdningenes utslippsintensitet har falt mer enn næringenes siste år.

Økende utslipp fra utvinning og bergverk

Det er transport, jordbruk, skogbruk og fiske samt utvinning og bergverk som har de høyeste utslippsintensitetene for klimagasser. Ser man på næringene på aggregert nivå, er de fleste næringer blitt mindre utslippsintensive siden 1990. Utslippsintensiteten for jordbruk, skogbruk og fiske har minket fra 2006 til 2007, og det var innenfor fiske og fangst at nedgangen var størst.

Utvinning og bergverk er et viktig unntak. Etter en nedgang fram til 1996 har utslippsintensiteten økt. Dette skyldes en overgang mot mer gassutvinning i forhold til oljeutvinning, noe som gir høyere utslipp per enhet produksjon, samt at noen av oljefeltene går inn i sluttfasen der det kreves mer energi for å utvinne oljen. I 2007 var utslippsintensiteten i utvinning og bergverk igjen på nivå med 1990, noe som skyldtes de spesielt høye utslippene i 2007 fra LNG-anlegget på Melkøya.

Utslippsintensiteten for annen landtransport stadig økende

Utslippsintensitet for klimagasser. Utvalgte transportnæringer. Tonn CO2-ekvivalenter per million 2000-kroner produksjon. 1990-2007*

Transportnæringene står for nesten en tredel av Norges totale klimagassutslipp. Utslippsintensiteten for denne næringen passerte i 2006 jordbruk, skogbruk og fiske, og er nå den mest utslippsintensive næringen med 113 tonn CO2-ekvivalenter per million kroner produksjon. Etter en relativt kraftig oppgang i utslippsintensiteten fra 2005 til 2006 er intensiteten i 2007 omtrent den samme som i 2006. Utslippsintensiteten for annen landtransport (rutebiltransport, drosjebiltransport og landtransport ellers) har økt med hele 67 prosent siden 1990.

Innenriks sjøfart har høyest utslippsintensitet blant transportnæringene, men også om man sammenlikner med andre næringer på mer detaljert nivå. Utenriks sjøfart står for størsteparten av transportnæringens klimagassutslipp (57 prosent). Tallene for utslipp fra utenriks sjøfart er imidlertid usikre og varierer kraftig fra år til år.

1 Husholdningenes økonomiske utvikling vises i konsum.

2 Totale klimagassutslipp beregnet etter residensprinsippet i nasjonalregnskapet. Dette skiller seg fra de offisielle norske utslippstallene som rapporteres i forbindelse med Kyotoprotokollen, og som er beregnet ut fra en territoriell avgrensing av Norge.

Tabeller: