• Konsumprisindeksen (KPI) steg 2,6 prosent fra mars 2024 til mars 2025, en nedgang i veksttakten på 1,0 prosentpoeng fra februar.
  • Lavere strømpriser bidro til at KPI falt i mars.
  • KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer (KPI-JAE) steg 3,4 prosent fra mars 2024 til mars 2025.
  • Tolvmånedersveksten i KPI-JAE er uendret fra februar.
  • Matvareprisene steg 8,6 prosent de siste tolv månedene, og fortsetter å holde prisveksten oppe.

KPI falt 0,7 prosent fra februar til mars i år, og var i mars 2,6 prosent høyere enn for ett år siden.

Lavere strømpriser, som følge av mildvær og lavere forbruk, dempet den totale prisveksten i mars og var hovedårsaken til fallet i veksttakten i KPI fra februar til mars.

– Strømprisene økte marginalt fra februar til mars i fjor, mens de falt betydelig i samme periode i år. Dette bidrar til å trekke tolvmånedersveksten i KPI ned denne måneden, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 17,0 prosent fra februar til mars, og var med det 12,4 prosent lavere sammenlignet med mars i fjor.

Som vi ser i figur 1 var det et kraftig hopp i prisveksten i februar, før den gikk ned igjen i mars. Økningen i februar var i stor grad av drevet av strømprisene: Da var det en vekst i strømprisene, mens de falt på samme tid i fjor. I mars var effekten som nevnt motsatt.

Figur 1. 12-månedersendring, KPI og KPI-JAE. Prosent

Fortsatt høy tolvmånedersvekst i KPI-JAE

KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer, KPI justert for avgiftsendringer og uten energivarer. En indikator der prisene er justert for reelle endringer i avgiftene. I tillegg ekskluderes energivarene i KPI fra beregningene. Indikatoren er ellers basert på identisk beregningsopplegg som KPI., steg 3,4 prosent fra mars 2024 til mars 2025, som er den samme tolvmånedersveksten som i februar.

Veksten i KPI-JAE blir blant annet holdt oppe av utviklingen vi ser i matvareprisene, som samlet sett har steget 8,6 prosent det siste året. Dette er en økning i tolvmånedersveksten på 1,0 prosentpoeng fra februar. Mars er dermed andre måned på rad vi ser en betydelig økning i tolvmånedersveksten for matvarer.

– Fra februar til mars falt prisene på mat og drikke, men de falt mindre enn de gjorde i tilsvarende periode i fjor. Det kan ha sammenheng med at påsken var tidligere i fjor enn den er i år, som gir senere påskekampanjer og færre tilbud i mars i år, sier Espen Kristiansen. 

Når matprisene faller mindre i mars sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, øker tolvmånedersveksten fra februar til mars.

Samlet sett falt matvareprisene med 1,0 prosent fra februar til mars.

På den ene siden falt varegrupper som lammekjøtt og ferdigmiddager i pris, mens på den annen side steg prisen på varegrupper som kaffe og poteter.

– Det er ikke uvanlig at matvareprisene går litt ned i mars, etter at de øker i februar, slik vi så også i år, sier Espen Kristiansen.

Sammenlignet med mars i fjor er sjokolade den matvaregruppen som har økt mest i pris det siste året, og var 32,1 prosent dyrere i mars i år enn på samme tid i fjor. En så høy prisvekst har ikke blitt registrert for sjokolade tidligere.

Husleiene holder prisveksten oppe mindre enn før

Husleiene fortsetter å holde prisveksten oppe, men i mindre grad enn vi har sett det siste året. Tolvmånedersveksten for betalt husleie endte på 3,8 prosent i mars. Dette er den laveste endringen vi har sett siden våren 2023.

– Relativt høy vekst i husleiene har vært med å holde den generelle prisveksten oppe over en lengre periode, men spesielt siden årsskiftet har bidraget gått ned, sier Espen Kristiansen.

Husleiene kan justeres i henhold til veksten i KPI. Den høye prisveksten vi har sett de siste årene har dermed bidratt til høy økning i leiene. I løpet av 2024 gikk prisveksten nedover, som vi nå kan se igjen i lavere vekst i husleiene.

Figur 2. Månedsendring, KPI, KPI-JAE og KPI etter hovedgrupper. Prosent

Figur 3. 12-månedersendring i prosent. KPI, KPI-JAE, KPI etter hovedgrupper. Mars 2024 - Mars 2025

I januar økte terskelverdien for å utløse direktestøtte per kilowattime til 75 øre (ekskl. merverdiavgift) fra 73 øre. Strømstøtteordningen er rettet mot husholdninger, felles målt forbruk i boligselskap og gårdsbruk. Når markedsprisen overstiger 75 øre/kWh, dekker staten 90 prosent av strømprisen over dette nivået. Støtten baseres på gjennomsnittlig pris per time i det prisområdet husholdningen tilhører, og gis for et månedlig strømforbruk på opptil 5000 kilowattimer.

I januar til og med mars innføres en lavere alminnelig sats for el-avgiften. Fra april og ut året 2025 gjelder alminnelig sats. Begge øker sett i forhold til satsene for tilsvarende perioder i 2024 (regjeringen.no). El-avgiften inngår i KPI i beregningen av indeks for nettleie.

Les mer om regjeringens strømtiltak her (regjeringen.no)