Prisene på olje, gass og raffinerte petroleumsprodukter økte for andre måned på rad fra august til september. Prisene på energivarer samlet sett økte med 9,2 prosent. Prisene innen kraftforsyning sank med 10,3 prosent og dempet prisøkningen på energivarene.
Industriprisene opp 0,8 prosent
Prisene for industrien samlet sett steg fra august til september. Hovedårsaken til oppgangen var at prisene innen petroleums- og kullvareindustrien steg med litt over 13 prosent.
– Ser vi bort fra raffinerte petroleumsprodukter har prisene i industrinæringene nå falt fire måneder på rad, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk Sentralbyrå.
Prisene på metaller og kjemiske produkter fortsetter å falle
En viktig forklaring bak prisnedgangen i industrien er at prisene på metaller og kjemiske produkter falt for fjerde måned på rad fra august til september. Til sammen var prisnedgangene fra mai til september 15,5 prosent på kjemiske produkter og litt under 10 prosent på metaller.
– De fallende prisene på metaller og kjemiske produkter illustrerer at det er eksportrettet industri som opplever det sterkeste prisfallet. Dette kommer riktignok etter en periode med svært sterk prisvekst for eksportørene, sier Espen Kristiansen.
Det var en stort sett sammenhengende prisoppgang fra høsten 2020 til sommeren 2022 på metaller og kjemiske produkter.
Fra juli 2022 til mai 2023 gikk prisene i begge næringene ned, men det var også måneder med prisoppgang i denne perioden.
I september 2023 ligger prisnivået fortsatt over 50 prosent høyere enn prisnivået høsten 2020 for begge disse industrinæringene.
Historisk prisnedgang på kjøtt- og kjøttvarer i september
Prisene i næringsmiddelindustrien gikk ned for andre måned på rad i september. Fra juli til august var hovedårsaken at prisene på sjømat gikk ned. Fra august til september var det kjøtt- og kjøttvarer som bidro mest til prisnedgangen på næringsmidlene, med en nedgang på 3,6 prosent.
Dette er den største prisnedgangen på kjøtt- og kjøttvarer på en enkelt måned i PPIs historie, hvor vi har sammenlignbare tall tilbake til januar 2000.
For næringsmiddelindustrien var prisene 7,1 prosent høyere i september enn i samme måned i fjor. Prisveksten på næringsmidler har avtatt kraftig de siste månedene, og tolvmånedersveksten har nå vært rundt 7-8 prosent i tre måneder.
– Prisveksten på næringsmidler er fortsatt høy i et historisk perspektiv, men den har kommet betydelig ned fra det eksepsjonelt høye nivået vi så i store deler av fjoråret og inntil våren i år, da tolvmånedersveksten lå rundt 20 prosent, sier Espen Kristiansen.