Prisene norske produsenter får for varene sine gikk i snitt noe ned fra januar til februar, det viser tall fra produsentprisindeksen (PPI). Det er energiprisene som trekker mest ned.
– Spesielt prisen på naturgass har falt mye de siste månedene. Samtidig ser vi samlet sett ganske stabile priser i industrinæringene, sier seksjonssjef i SSB, Espen Kristiansen.
Består av utvinning av råolje og naturgass, kraftforsyning og raffinerte petroleumsprodukter har de siste par årene hatt store svingninger og har dermed påvirket totale PPI mer i disse årene sammenlignet med tidligere.
Prisindeksen for utvinning av råolje og naturgass nådde en topp i august 2022, da spesielt gassprisen var rekordhøy. Deretter gikk indeksen for det meste ned fram til sommeren i fjor. På høsten 2023 steg prisene igjen, før vi de siste fire månedene har sett et fall i prisene. Vi må helt tilbake til juli 2021 for å finne en lavere indeks for utvinning av råolje og naturgass enn det vi observerte i februar i år. Prisene på naturgass har falt sammenhengende de siste tre månedene, mens oljeprisen steg igjen i februar etter fire måneder med prisfall.
Også innen Dette består i all hovedsak av strømpriser og nettleie, med en mindre andel damp, gass og varmtvann til oppvarming falt prisene for tredje måned på rad og ligger nå 16,6 prosent under prisnivået i februar i fjor. Endringen fra januar til februar var på 13,6 prosent.
I gruppen energivarer inngår også raffinerte petroleumsprodukter. Her falt prisene i februar, og dette var fjerde måned på rad med prisfall.
Sprikende prisendringer i industrien
Etter at industriprisene nådde en topp i juli 2022 har utviklingen vært relativt stabil, med mindre svingninger rundt et historisk sett høyt nivå. I februar var det på ny en svak oppgang i industriprisene.
– Industrien har siden starten av fjoråret vært preget av variasjoner i prisutviklingen i ulike næringer, som grovt sett utjevner hverandre, sier Espen Kristiansen
Det har også vært ulik prisutvikling for varer omsatt hjemme og i utlandet. Norskproduserte industrivarer som blir solgt i det norske markedet hadde samlet sett en liten prisoppgang i februar, mens prisene i eksportrettet industri gikk i motsatt retning.
– Tendensen det siste året har vært at eksportprisene har gått ned fra høye nivåer, mens prisene på hjemmemarkedet har steget jevnt og trutt, sier Espen Kristiansen.
Prisene i næringsmiddelindustrien økte for andre måned på rad, mye på grunn av høyere priser på fiskeprodukter i disse to månedene, men siste måned hadde også gruppen meierivarer og iskrem en stor påvirkning på prisstigningen. I februar var det jevnt over prisoppgang innen de fleste matvaregruppene, med unntak av kornvarer og fôrvarer.
Det var også andre måned på rad med prisoppgang i maskinindustrien, mens for metallvareindustrien steg prisene for tredje måned på rad, opp 1,7 prosent fra januar til februar og med en stigning på hele 46,1 prosent hvis man sammenligner mot februar 2021.
Innen Med kjemiske råvarer mener vi varer som gjødsel og nitrogenforbindelser, basisplast, industrigasser, kjemikalier, fargestoffer o.l. (se SN07: C-20.1) falt prisene med 11,7 prosent i februar. Her gikk prisene i motsatt retning forrige måned, med en oppgang på 16,7 prosent. Dette er en gruppe der prisene har svingt en del, spesielt siden sommeren i fjor.