Produsentprisene falt fra oktober til november, viser tall fra produsentprisindeksen (PPI). Viktigst for denne nedgangen var at prisene innen utvinning av råolje og naturgass sank med 3,8 prosent i november.
Prisene på industrivarer gikk på den annen side opp med 0,6 prosent, og trakk produsentprisindeksen i motsatt retning.
– Fra april til august i år falt industriprisene i fire måneder på rad. Deretter har de steget igjen - tre måneder på rad, sier Espen Kristiansen.
– Prisene norsk industri får for varene sine har samlet sett vært relativt stabile det siste året, spesielt når man sammenligner med den eksepsjonelt sterke prisveksten vi så fra midten av 2021 til midten av 2022, sier seksjonssjef Espen Kristiansen.
Store endringer i 12-månedersveksten for industrien 2021-2023
Når vi sammenligner november i år med november i fjor – tolvmånedersveksten for industrien - var prisveksten kun litt under 1 prosent. Det er en beskjeden prisvekst i forhold til hva vi har sett de siste tre årene.
I perioden februar 2021 til juni i fjor steg industriprisene kraftig, og tolvmånedersveksten kom gradvis opp til hele 33 prosent i juni i fjor. Dette var en historisk sterk prisvekst for norsk industri, og vi har ikke målt tilsvarende i PPI så langt vi har sammenlignbare tall, som er tilbake til århundreskiftet.
Spesielt norske eksportører opplevde at prisene økte mye i denne perioden. For eksporterte varer var toppen i prisveksten i fjor sommer på nesten 50 prosent. Dette kom av høye priser på raffinerte petroleumsprodukter, metaller, kjemiske produkter og fisk. I tillegg til at prisene på mange varer har vært høye i internasjonale markeder har eksportørene vært hjulpet av den svake norske valutaen, som gjør at de får flere kroner for varene de selger i dollar eller euro. For norske industrivarer solgt her hjemme var prisveksten noe mer beskjeden, men fortsatt historisk høy, med en topp i juni i fjor på i underkant av 25 prosent.
Prisveksten bremset deretter opp, og tolvmånedersratene falt gradvis tilbake. De siste månedene har fallet stoppet noe opp, og veksten har ligget rundt en til to prosent de siste tre månedene.
De høye prisene norsk eksportrettet industri har opplevd de siste par årene har store implikasjoner for norsk økonomi generelt. Det påvirker for eksempel lønnsdannelsen og på lengre sikt inflasjonen, noe SSB blant annet kommenterer i siste konjunkturanalyse (pdf).
Lavere prisvekst på næringsmidler
En av de viktigste næringene for industriproduksjon som selges innenlands er næringsmiddelindustrien. Også for denne næringen har prisveksten gått ned fra rekordhøye nivåer. Tolvmånedersveksten har ligget stabilt rundt 6-8 prosent de siste fem månedene, mens vi i siste halvdel av 2022 og de første månedene i år så tolvmånedersvekst på rundt 20 prosent.