Svaret er kanskje både ja og nei, i den forstand at offisiell statistikk for det meste har hatt startpunkt når lovverk om ikke-heterofile har endret seg. I offisiell statistikk er det er slik at vi først – i det store bildet – helt nylig har laget statistikk om ekteskap mellom like kjønn.
Illustrasjonen viser at per 1. januar 2022 har 6 864 likekjønnede par sagt ja til hverandre siden det ble mulig å inngå partnerskap og gifte seg. Illustrasjonen viser også at 1 693 barn bor sammen med likekjønnede foreldre som er registrerte partnere eller gift. Videre at 165 av dem har foreldre som er menn, mens 1 528 har foreldre som er kvinner.
La oss nå se på tallene om ekteskap og partnerskap i offisiell statistikk:
- For par av like kjønn startet vi å lage statistikk for inngåtte ekteskap for året 2009. Det skyldes at ekteskapslova ble endret 1. januar 2009.
- Før det har vi tall for inngåtte partnerskap mellom personer av like kjønn tilbake til 1993, da partnerskapsloven kom.
- For ekteskap mellom personer av ulike kjønn (mann og kvinne) finnes det tall helt tilbake til 1770.
Det dere leser i teksten og ballpunktene over og ser under i tabell 1 og figur 1, indikerer at statistikken gir et bilde av situasjonen slik ekteskaps- og partnerskapslovene har vært.
SSB lager også tall om samboere hvert år, basert på folkeregisteret. Da er samboere definert som par som er i samliv uten å ha inngått ekteskap eller registrert partnerskap. For å regnes som samboere må personene i tillegg til å være bosatt i samme bolig være av ulike kjønn (mann og kvinne) (Statistisk sentralbyrå, 22. september 2023).
Folkeregisteret er datagrunnlaget vårt, og SSB har dette med i statistikken:
- For 1980 har vi tall for samboere av ulike kjønn fra folke- og boligtellingen. Fra 1987 til 2005 laget SSB statistikk om samboerpar med felles barn hvert år.
- Fra og med 2005 startet SSB å lage statistikk om samboere av ulike kjønn, i de to kategoriene uten barn og med barn.
Hvert tredje år lager SSB også tall for samboere ut fra svar vi får i en intervjuundersøkelse for et utvalg av personer (Statistisk sentralbyrå, 3, mai 2023). Da er det opp til de som SSB intervjuer, om de definerer seg som samboere. Personer av samme kjønn kan derfor inngå i tallene. Men vi spør ikke om seksuell orientering, og har derfor ingen tall for ikke-heterofilt og heterofilt samboerskap.
Statistikken SSB lager fra intervjudataene, gir høyere tall for antall samboerpar enn de årlige tallene som er basert på folkeregisteret (Statistisk sentralbyrå, 2015). I en undersøkelse fra 2015 anslo vi ut fra intervjudataene at det var 350 000 samboerpar i Norge, mens det var 315 000 samboerpar i statistikken som hadde folkeregisteret som datagrunnlag. I statistikken basert på folkeregisteret må man ha samme folkeregistrerte adresse for å bli definert som samboere.
Løs oppgave A som du finner nederst på siden.
Statistisk sentralbyrå. (2015, 26. november). Samboere, 2012-2014. Hentet fra ssb.no: https://www.ssb.no/befolkning/statistikker/samboer/aar/2015-11-26 Statistisk sentralbyrå. (2023, 3. mai). Samboere. Hentet fra ssb.no: https://www.ssb.no/befolkning/barn-familier-og-husholdninger/statistikk/samboere Statistisk sentralbyrå. (2023, 22. september). Familier og husholdninger. Hentet fra ssb.no: https://www.ssb.no/befolkning/barn-familier-og-husholdninger/statistikk/familier-og-husholdninger Statistisk sentralbyrå. (2024, 6. mai). Ekteskap og skilsmisser. Hentet fra ssb.no: https://www.ssb.no/befolkning/barn-familier-og-husholdninger/statistikk/ekteskap-og-skilsmisser