For andre år på rad rapporterte foretakene stor vekst i sin FoU-aktivitet, målt i både antall kroner og årsverk. Dette viste endelige tall for 2023 (foretak med minst 10 sysselsatte). Kostnader til Forskning og utviklingsarbeid utført med foretakets egne ansatte eller innleide personer. Kjøp av FoU-tjenester inngår ikke her. økte med 10 prosent sammenliknet med 2022. Justert for lønns- og prisvekst viste tallene en realvekst på 4 prosent. FoU-innsatsen målt i utførte Et FoU-årsverk er det FoU-arbeid som en person har utført i løpet av ett år. Eks: en heltidsansatt som har brukt halve tiden på FoU har utført 0,5 FoU-årsverk. viste også en solid vekst med 6 prosent flere FoU-årsverk enn året før. Dette omfatter FoU-årsverk utført av foretakenes ansatte. FoU-årsverk utført av innleid personale inngår ikke her.

Foretak med 5-9 sysselsatte utførte FoU for 3,3 milliarder kroner

Foretak med 5-9 sysselsatte var også med i FoU-undersøkelsen for 2023. Disse foretakene brukte 3,3 milliarder kroner på egenutført FoU i 2023, en nominell nedgang på 7 prosent fra 2022. Det ble utført 13 prosent færre FoU-årsverk av foretakenes ansatte. Det er andre år på rad med nedgang for denne størrelsesgruppen. Tallene ellers i artikkelen gjelder foretak med minst 10 sysselsatte med mindre annet er nevnt.

IKT-næringer med FoU-innsats på flere milliarder kroner

Foretakene i tjenesteytende næringer utførte FoU for 27,4 milliarder kroner i 2023. Enkeltnæringen med høyest innsats var IT-tjenester. Denne næringen brukte 10,7 milliarder på egen FoU, og sto for 23 prosent av næringslivets totale FoU-kostnader (foretak med minst 10 sysselsatte). En annen IKT-næring med mye FoU er utgivelse av programvare, med FoU-aktivitet for 3,1 milliarder kroner. 

Industriforetakene rapporterte FoU-aktivitet for 14,2 milliarder kroner i 2023. Andre næringer: Andre næringer inkluderer følgende næringsgrupper: Utvinning av råolje og naturgass; bergverksdrift; fiske, fangst og akvakultur; kraftforsyning; vann, avløp og renovasjon; bygge- og anleggsvirksomhet. sto for resterende 5,4 milliarder kroner. Tjenestenæringene utgjorde altså over halvparten av næringslivets FoU-kostnader. Alle tre hovednæringene økte FoU-innsatsen i 2023, men det er tjenestenæringene som bidro mest til næringslivets FoU-vekst.

Store satsninger i 2023

I industrien satses mye på FoU innen data- og elektroteknisk industri. Aktørene brukte i overkant av 3 milliarder kroner på egenutført FoU i 2023. Dette er nesten 360 millioner kroner mer enn i 2022. Mye av denne FoU-aktiviteten foregår innen måle-, kontroll- og navigasjonsinstrumenter. En annen industrinæring med økt FoU-innsats er metallvareindustri med FoU-kostnader på 1,9 milliarder kroner, en nominell vekst på 170 millioner kroner.

Blant andre næringer utenom industri og tjenesteyting er det vekst for utvinning av råolje og naturgass og utvinningstjenester, kraftforsyning og fiske, fangst og akvakultur (hovedsakelig FoU innen akvakultur). Flere tall i SSB statistikkbanken

Figur 1. Kostnader til egenutført FoU for utvalgte næringer¹,². 2022 – 2023. Mill. kr. Løpende priser

¹ Foretak med minst 10 sysselsatte. ² FoU-kostnader inkluderer: lønnskostnader, kostnader for innleid FoU-personale, andre driftskostnader og investeringer.

Halvparten av FoU ressurser går til utvikling av nye varer eller tjenester

I en tid med rask endring i teknologi og med skiftende markeder er det spesielt viktig at aktørene klarer å svare raskt på disse endringene. Resultatene fra FoU-undersøkelsen tyder på stor omstillingsevne, både blant små og store foretak. FoU-undersøkelsen kartlegger hvorvidt FoU-ressursene går til utvikling eller forbedring av foretakenes varer/tjenester (produkter) eller prosesser. Resultatene viser at foretakene brukte nær 22 milliarder på å utvikle nye varer eller tjenester i 2023, dette var halvparten av næringslivets driftskostnader til FoU. I tillegg gikk 13,5 milliarder kroner til forbedring av eksisterende varer eller tjenester.

Mindre foretak brukte en stor andel av sine FoU-midler til utvikling av nye varer eller tjenester. Blant foretakene med 10-19 sysselsatte er det en tydelig trend der 61 prosent av FoU-driftskostnadene gikk til utvikling av nye varer eller tjenester. Andelen var enda litt høyere blant foretak med 5-9 sysselsatte, 64 prosent. Til sammenlikning hadde foretak med minst 500 sysselsatte en langt lavere andel, 40 prosent.

Blant de større foretakene ser vi en tendens til at de bruker mer av sine FoU-ressurser til forbedring av eksisterende varer og tjenester, samt utvikling og forbedring av prosesser for produksjon. Foretak med minst 500 sysselsatte rapporterte at de brukte 13 prosent av FoU-ressursene på utvikling av nye prosesser og 19 prosent til forbedring av eksisterende prosesser.

Figur 2. Næringslivets driftskostnader til produkt- og prosessrettet FoU etter størrelse på foretak. 2023. Prosent

Mindre kjøp av FoU-tjenester

I tillegg til egenutført FoU, velger flere foretak å kjøpe FoU-tjenester av andre. Samlet for næringslivet utgjorde innkjøpt FoU 9,7 milliarder kroner i 2023 (foretak med minst 10 sysselsatte). Sammenliknet med foregående år er det en nominell nedgang på 1 prosent, eller realnedgang på 7 prosent.

Mange foretak leier inn FoU-personale for å utføre FoU med foretakets eget FoU-personale, og dette har økt i 2023. Næringslivets kostnader til innleid FoU-personale var 5,8 milliarder kroner i 2023, en nominell økning på 24 prosent. Kostnader til innleid FoU-personale er en del av kostnader til egenutført FoU, mens kjøp av FoU-tjenester ikke inngår.

Norges samlede FoU-innsats

Næringslivet sto for 50 prosent av Norges samlede FoU-kostnader i 2023. Totalt brukte næringslivet, instituttsektoren, universiteter og høgskoler 94,5 milliarder kroner på FoU-aktivitet. Justert for lønns- og prisvekst er dette tilnærmet uendret fra 2022. I Norge samlet ble det utført 54 600 FoU-årsverk i 2023, en økning på 2 prosent.

For flere detaljer om FoU-aktiviteten i universitets- og høgskolesektoren og instituttsektoren, se statistikksiden til Forskning og utvikling i universitets og høgskolesektorenForskning og utvikling i instituttsektoren og Forskerpersonale for alle sektorene.

FoU-statistikken bygger på innhentede oppgaver fra foretakene. I undersøkelsen tas alle foretak med minst 50 sysselsatte med. I tillegg trekkes det et utvalg av foretak med 5-49 sysselsatte, og det beregnes totaltall basert på dette utvalget. Usikkerhet i resultatene for de minste foretakene er derfor vanligvis større enn for de store foretakene.

Undersøkelsen dekker i utgangspunktet foretak med minst 10 sysselsatte. I undersøkelsen for 2023 inkluderes også foretak med 5-9 sysselsatte. Det publiseres tall med og uten denne gruppen.

Undersøkelsen dekker følgende næringer:

  • Industri (C10-C33)
  • Tjenesteytende næringer:
    • Agentur- og engroshandel (G46)
    • Transport og lagring (H49-H53)
    • Informasjon og kommunikasjon (J58-J63)
    • Finansiell tjenesteyting og forsikring (K64-K66)
    • Faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting (M70-M72, M74.9)
    • Annen forretningsmessig tjenesteyting (N82.9)
  • Andre næringer:
    • Fiske, fangst og akvakultur (A03)
    • Bergverksdrift og utvinning av råolje og naturgass (B05-B09)
    • Kraftforsyning (D35)
    • Vann, avløp og renovasjon (E36-E39)
    • Bygge- og anleggsvirksomhet (F41-F43)

Undersøkelsen inkluderer ikke forskningsinstitutter i næringen "Forskning og utviklingsarbeid" (M72). Disse dekkes i stedet av FoU-statistikk for instituttsektoren.