Innhold
Publisert:
Du er inne i en arkivert publisering.
Økt FoU-aktivitet i 2008, utflating i 2009
Foreløpige tall viser at næringslivet brukte om lag 18,9 milliarder kroner på egen forskning og utvikling i 2008. Dette er en økning på nesten 1,6 milliarder kroner, eller 9 prosent, sammenliknet med 2007. Målt i faste priser er dette en økning på 5 prosent.
Dette er fjerde året på rad næringslivet har en klar vekst i FoU-aktiviteten, men det kan se ut som om trenden brytes for 2009. Næringslivet sett under ett forventer at FoU-aktiviteten blir uendret i 2009 sammenliknet med 2008. Dette er basert på foretakenes anslag for FoU-kostnader og FoU-årsverk gitt i 2. kvartal 2009. Det er verdt å merke seg at anslagene de siste årene har vært noe lavere enn de faktiske tallene.
I 2008 kartlegges for andre gang FoU i foretak med 5-9 sysselsatte. For disse foretakene ble det i tillegg utført FoU for nesten 1,3 milliarder kroner. Samlet egenutført FoU i næringslivet ble da på 20,2 milliarder kroner i 2008.
Antall FoU-årsverk økte med 6 prosent, fra 15 268 i 2007 til 16 187 årsverk i 2008. I tillegg utførte foretak med 5-9 sysselsatte 1 327 FoU-årsverk.
Stor økning for tjenesteytende næringer
Etter ny næringsklassifisering brukte industrien 8,6 milliarder kroner på FoU-aktivitet i 2008, noe som er en økning på 6 prosent sammenliknet med 2007. De tjenesteytende næringene brukte 8,4 milliarder kroner på FoU, en økning på 13 prosent. Antall FoU-årsverk har også økt mer i tjenestenæringene enn i industrien. Industrien hadde uendret antall FoU-årsverk i 2008, mens tjenestenæringene økte antall FoU-årsverk med 12 prosent.
Moderat negativ virkning av finanskrisen
Foretakenes anslag for FoU-aktiviteten tyder på moderat, negativ virkning av finanskrisen som satte inn høsten 2008. Anslaget antyder at det ser ut til å skje en stabilisering i 2009 etter en kraftig vekst i perioden 2005-2008.
I årets undersøkelse ble det spurt om hvordan finanskrisen har påvirket foretakets FoU-aktivitet i 2009. To tredjedeler av foretakene rapporterte at finanskrisen ikke vil ha noen innvirkning på FoU-aktiviteten. Disse foretakene mente at de vil bruke om lag de samme ressursene på FoU i 2009 som opprinnelig planlagt. De øvrige foretakene rapporterte derimot at finanskrisen vil ha konsekvenser for deres FoU-aktivitet. 29 prosent av foretakene svarte at finanskrisen bidrar til at de bruker mindre ressurser på FoU enn planlagt i 2009, mens 6 prosent svarte at finanskrisen bidrar til at de bruker mer FoU-ressurser enn de ellers ville gjort.
Foretakene som svarte at FoU-aktiviteten ikke er berørt av finanskrisen, stod for 57 prosent av FoU-kostnadene i 2008, mens foretakene som svarte at finanskrisen har bidratt til mindre FoU-ressurser enn planlagt, stod bak 38 prosent av FoU-kostnadene.
Finanskrisen har noe ulik virkning i industrien og tjenesteytende næringer. Industrien ser ut til å være noe sterkere berørt enn tjenesteytende næringer. I industrien svarte én tredjedel av foretakene at finanskrisen har bidratt til at de bruker mindre ressurser på FoU enn planlagt. Blant foretakene i tjenestenæringene derimot var det kun én fjerdedel som oppgav at de var negativt berørt. Andelen foretak som mener finanskrisen ikke har påvirket FoU-aktiviteten, er lavere i industrien enn i tjenestenæringene. I tillegg indikerer anslagene for FoU-kostnader i 2009 en nedgang for industrien og en økning for tjenestenæringene.
Figuren indikerer klart en viss sammenheng mellom finanskrisens virkning og foretakenes anslåtte endring i FoU-aktiviteten fra 2008 til 2009. Blant de foretakene som mente at finanskrisen bidrar til mindre FoU-aktivitet enn planlagt, anslo nesten to tredjedeler av foretakene en reduksjon i FoU-kostnadene i 2009. Blant foretakene som svarte at finanskrisen bidrar til mer FoU enn planlagt, anslo over to tredjedeler av foretakene at de får en vekst i FoU-kostnadene. Litt under halvparten av foretakene som mente finanskrisen ikke har hatt noen innvirkning, forventet likevel en vekst i FoU-kostnadene.
Overgang til ny næringsklassifiseringFra januar 2009 bruker Statistisk sentralbyrå en ny versjon av norsk Standard for næringsgruppering (SN2007) - en nomenklatur for klassifisering av bedrifter og foretak i ulike næringer. En viktig endring i næringsgrupperingen er at forlagsvirksomhet og gjenvinning ikke lenger er en del av industrien. Forlagsvirksomhet er nå en del av en ny tjenesteytende næring: informasjon og kommunikasjon. |
Overgangen til ny næringsklassifisering gjør det vanskeligere å sammenlikne 2008-tallene med tidligere årganger. Tallene for 2007 og 2008 som presenteres i denne artikkelen, er sammenliknbare. For å gjøre dette mulig har populasjonen for de to årgangene blitt noe justert. Dette fører til at 2007-tallene kan avvike noe fra tidligere publiserte tall. For generell informasjon om overgang til ny standard, klikk her .
Om datagrunnlagetFoU-statistikken bygger på innhentede oppgaver fra foretakene. I undersøkelsen tas med alle foretak med minst 50 sysselsatte. I tillegg trekkes det et utvalg av foretak med 5-49 sysselsatte, og det beregnes totaltall basert på dette utvalget. Usikkerhet i resultatene for de minste foretakene er derfor større enn for de store foretakene. Det må understrekes at tallene i denne meldingen er foreløpige og kan bli endret. |
Tabeller:
Kontakt
-
Kristine Langhoff
E-post: kristine.langhoff@ssb.no
tlf.: 40 90 24 39
-
Claudia Berrios
E-post: claudia.berrios@ssb.no
tlf.: 40 90 24 51
-
Harald Fondevik
E-post: harald.fondevik@ssb.no
tlf.: 40 90 24 47