Det viser rapporten "Utdanningsinnvandrere i Norge". Rapporten følger studenter fra Tredjeland er land som ikke er medlem av EU eller EØS, unntatt Sveits. I rapporten blir Storbritannia behandlet som tredjeland da landet gikk ut av EU/EØS 31.1.2020, og utdanningsinnvandrere derfra må nå betale studieavgift.   som kom til Norge for å studere i årene før innføring av studieavgift. Fra høsten 2023 må studenter fra tredjeland betale skolepenger for å studere i Norge.

Fra og med høsten 2023 må studenter fra land utenfor EU/EØS og Sveits betale for å studere ved universiteter og høgskoler i Norge. Det finnes imidlertid unntak fra kravet om egenbetaling for flyktninger, innvekslingsstudenter, doktorgradsstudenter og utenlandske statsborgere som er gift med en norsk statsborger mfl. Kvotestudenter fra utviklingsland, en ordning som ble avviklet i 2016, er også holdt utenfor tallene i rapporten.

Rapporten følger tredjelandsstudenter som begynte på en gradsutdanning i Norge i studieårene 2013/2014-2022/2023. Totalt begynte 10 300 tredjelandsstudenter på en 3-årig bachelorgrad og/eller en 2-årig mastergrad i Norge.

Flertallet av tredjelandsstudentene tok en 2-årig masterutdanning, med 87 prosent. Nesten halvparten tok utdanning innenfor fagfeltet naturvitenskapelige fag. Studenter fra tredjeland fullførte utdanningen sin i stor grad (72 prosent).

Blant tredjelandsstudentene som fullførte utdanningen, var 62 prosent bosatt i Norge året etter fullføring. Det vil si at 38 prosent forlot Norge med fullført utdanning i ryggsekken.

– At nesten 4 av 10 forlater Norge året etter fullført utdanning betyr at mange tredjelandsstudenter tar med seg ny kompetanse tilbake til eget hjemland, påpeker Jiaying Ye, en av forfatterne bak rapporten.

Når vi følger tredjelandsstudentene med fullført utdanning frem til 2023, var andelen som hadde forlatt Norge på 56 prosent.

Raskt ut i arbeid

Jobb er en viktig grunn til at tredjelandsstudenter blir boende i Norge. Flertallet av tredjelandsstudentene som var i jobb året etter de fullførte utdanningen sin, bodde fortsatt i Norge per 2023.

– De som kommer seg raskt i jobb etter fullført utdanning, blir også værende i Norge i flere år, utdyper Ye. 

86 prosent av tredjelandsstudentene som bodde i Norge per 2023, var sysselsatt, og det store flertallet hadde en heltidsstilling. Det er noen variasjoner basert på hvilken verdensdel de kom fra.

Arbeidsledigheten i prosent av arbeidsstyrken for studenter fra tredjeland var på 2,6 prosent, noe som er mindre enn arbeidsledigheten blant innvandrere i alt som lå på 4,6 prosent i november 2023 (NAV, 2023).

Figur 1. Sysselsatte tredjelandsstudenter som var bosatt i Norge i 2023, etter stillingsbrøk per 4. kvartal 2023 og verdensdel. Prosent

Figuren inkluderer tredjelandsstudenter som begynte på utdanning i Norge i perioden 2013/2014-2017/2018.