Vi sammenligner studentene ved de enkelte lære­stedene i Oslo kommune med hverandre, og ser også tallene for Oslostudentene opp mot studenter i andre utvalgte studiekommuner. Dette omfatter kommunene Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø.

Rapporten bekrefter at Oslo er landets største studiekommune, med 29 prosent av student­massen (88 912 studenter). Oslo kommune rekrutterer studenter fra hele landet, og kun 17 prosent av Oslostudentene i 2023 hadde selv vokst opp i Oslo kommune. Andelen øker til 28 prosent dersom vi også teller med de som har vokst opp i de omkringliggende kommunene Bærum, Lillestrøm, Lørenskog og Rælingen. Læresteder i Oslo kommune har en noe lavere mannsandel enn i de øvrige studiekommunene. Hver tredje Oslostudent er 30 år og eldre.

Bachelorstudentene i Oslo kommune har en noe lavere gjennomføringsgrad enn bachelor­studentene i de øvrige studiekommunene. Gjennomføringsgraden blant Oslostudentene på 2-årig master var også lavere enn gjennomsnittet på landsbasis og for de øvrige studiekommunene. Blant Oslostudentene fullførte 46 prosent på normert tid, sammenlignet med et nasjonalt snitt på 49 prosent og 52 prosent blant studentene i de seks studiekommunene. Resultatene er annerledes på 5-årig master, hvor Oslostudentene hadde en av de høyeste gjennomføringsgradene i landet.

Førstegangsstudentene i Oslo kommune var sammen med Stavangerstudentene de som hadde mest frafall i første studieår. På 3-årig bachelor hadde 29 prosent av nye studenter i Oslo et frafall, der 14 prosent ikke var studenter året etter, 10 prosent byttet til et annet lærested og 5 prosent byttet studieprogram. Blant Oslos læresteder var det store variasjoner, og Kunsthøgskolen i Oslo, Høyskolen Kristiania og Lovisenberg Diakonale Høgskole hadde lavere frafall enn snittet. MF vitenskapelige høyskole for teologi, religion og samfunn, samt Høyskolen for ledelse og teologi, hadde det høyeste frafallet, med rundt 50 prosent av studentene som falt fra i løpet av første studieår. Totalt sett var frafallet høyere på bachelorutdanninger enn på de lengre master­utdanningene.

Året etter fullført utdanning var 88 prosent av Oslostudentene sysselsatt. Dersom man ser bort fra dem som fortsatte å studere i samme periode, var sysselsettingsandelen oppe i 93 prosent. Uteksaminerte kvinnelige Oslostudenter var noe oftere sysselsatt enn menn. Det største lærestedet i Oslo, nemlig Universitetet i Oslo, hadde en lavere andel uteksaminerte i jobb (85 prosent). Samtlige av de største lærestedene i de utvalgte studiekommunene opplever samme trend, der uteksami­nerte har lavere sysselsettingsandel enn ved øvrige læresteder i samme kommune.

73 prosent av Oslostudentene som var sysselsatt året etter uteksaminering hadde et relevant yrke, her definert som yrkeskodene lederyrker, akademiske yrker og høyskoleyrker. Syv av ti jobbet heltid, og over halvparten var sysselsatt i privat sektor. Over halvparten av Oslostudenter som var syssel­satt året etter uteksaminering bodde også i Oslo. De som oftere ble værende i Oslo var menn, yngre studenter (29 år eller yngre), norskfødte med innvandrerforeldre og de som var sysselsatt i stats­forvaltningen. Oslo rekrutterer også uteksaminerte studenter fra de andre studiekommunene. 30 prosent av uteksaminerte studenter fra Trondheim og 22 prosent fra Bergen bodde og jobbet i Oslo. Oslostudenter som var sysselsatt året etter uteksaminering bodde svært sjeldent i distrikts­kommuner (3 prosent).

Rapporten er finansiert av Oslo kommune.

Tallgrunnlaget i rapporten er basert på et tabellsett bestilt av Oslo kommune.
Last ned Excel-fil her.

Excel-filen ble rettet 27. mars 2025 kl. 13.00.