I 2023 har 37 prosent av befolkningen universitet- og høyskolenivå som høyeste oppnådde utdanning. På fylkesnivå er det Oslo som har størst andel med en utdanning av denne typen på 56 prosent. Av disse har 32 prosent Kort utdanning på universitets- og høgskolenivå omfatter utdanninger t.o.m. 4 år., mens 24 prosent har Lang utdanning på universitets- og høgskolenivå omfatter utdanninger på mer enn 4 år, samt doktorgrad.
Andelen i Oslo ligger høyt over totalen i de andre fylkene, hvor Vestland, Trøndelag og Viken, med i underkant av 37 prosent, er fylkene med nest høyest andel med høyere utdannelse.
Fylket med den laveste andelen med universitets- og høyskolenivå som høyeste oppnådde utdanning, er Innlandet. Her har 22 prosent kort høyere utdanning, og 7 prosent lang. Dette gir en totalandel på 29 prosent, som er 27 prosentpoeng lavere enn Oslo.
– Det er store variasjoner i utdanningsnivået mellom fylkene. Forskjellen er spesielt stor i fylker som Oslo og Innlandet, hvor andelen med høyere utdannelse i Oslo er nesten dobbelt så stor som det man finner i Innlandet, sier seniorrådgiver Anne Marie Rustad Holseter i Statistisk sentralbyrå.
Innlandet har høyest andel med videregående skolenivå som høyeste oppnådde utdanning
Andelen av befolkningen med videregående skolenivå som høyeste oppnådde utdanning ligger på 36 prosent i 2023. Denne andelen er størst i Innlandet med 41 prosent. De resterende fylkene har lignende andeler som spenner fra 36 til 40 prosent, med unntak av Oslo. Der har 24 prosent videregående skolenivå som høyeste oppnådde utdanning.
Flest med yrkeskompetanse
Når det videregående skolenivået deles på studieforberedende og yrkesfaglige utdanningsprogram, ser vi en gjennomgående fordeling for de fleste fylkene. Fordelingen viser at omtrent 3 av 4 som har videregående skolenivå som høyeste oppnådde utdanning, har gått på yrkesfaglige utdanningsprogram. Mye av grunnen til at andelen for yrkesfag er betydelig høyere enn andelen for studieforberedende, er at studieforberedende løp gir direkte tilgang til universitets- og høyskoleutdanning.
– En stor del av gruppen som fullfører et studieforberedende program går videre til høyskoler og universiteter. Samtidig går mange med yrkeskompetanse direkte over i jobb etter fullført videregående, sier Rustad Holseter.
Viken har en noe jevnere fordeling der 3 av 5 har gått yrkesfag. Oslo skiller seg også her fra resten av fylkene da andelen med studieforberedende videregående utdanning overgår andelen med yrkeskompetanse.
– Dette kan ses i sammenheng med den høye andelen med høyere utdanning i Oslo, som gjerne forklares av at flest velger studieforberedende løp for å gå videre til en universitets- og høyskoleutdanning, sier Rustad Holseter.
En annen medvirkende faktor er nærhet til høyskoler og universiteter. I tillegg har flere med høyskole- og universitetsutdanning flyttet til Oslo fordi det her finnes flere jobbmuligheter for personer som har tatt høyere utdanning.