Utdanningsnivå
Statistikk
Analyser, artikler og publikasjoner
Fakta om utdanning 2025
Her finner du tekst, tabeller og figurer som gir deg korte fakta om utdanning i Norge – fra barnehage til universitet.
Framskriving av tilbud av og etterspørsel etter utdanning mot 2050
Denne rapporten viser framskrivinger av tilbudet av og etterspørselen etter arbeidskraft på nasjonalt nivå for ulike utdanninger fram til 2050. Hovedformålet er å avdekke mulige ubalanser mellom tilbud av og etterspørsel etter arbeidskraft med forskjellige typer utdanning som kan oppstå i framtiden, slik at potensielle tiltak kan settes i verk for å motvirke eventuelle ubalanser.
Voksnes ferdigheter 2022–2023 (PIAAC)
Dette notatet beskriver SSBs planlegging og gjennomføring av PIAAC-undersøkelsen fra 2019 til 2023.
PIAAC 2023: Voksnes ferdigheter i leseforståelse, tallforståelse og adaptiv problemløsning
Denne rapporten viser resultatene fra PIAAC2, tidenes største internasjonale kartlegging av ferdigheter i leseforståelse, tallforståelse og adaptiv problemløsning blant voksne mellom 16 og 65 år. Undersøkelsen ble påbegynt i 2022 og avsluttet i 2023.
Seniorenes utdanningsnivå har økt markant
Andelen seniorer med høyere utdanning har steget betydelig de siste 20 årene. Mens 14 prosent av seniorene i år 2000 hadde universitets- og høgskoleutdanning, gjaldt dette 30 prosent av seniorene i 2023. Deltakelse på kurs og seminarer er vanligere enn deltakelse i formell utdanning.
Høyest utdanningsnivå i Oslo
På fylkesnivå er det Oslo som har den største andelen med høyere utdanning i 2023, mens Innlandet har den laveste. Samtidig har Innlandet den høyeste andelen med videregående skolenivå som høyeste fullførte utdanning.
Fakta om utdanning 2024
Her finner du tekst, tabeller og figurer som gir deg korte fakta om utdanning i Norge – fra barnehage til universitet.
Utdanningsløp blant innvandrerne og norskfødte med innvandrerforeldre
Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre oppnår færre grunnskolepoeng og har lavere fullføringsgrad i videregående opplæring enn den øvrige befolkningen. Norskfødte med innvandrerforeldre tar ofte høyere utdanning etter videregående. De har også høyest andel med universitet- og høgskoleutdanning blant dem som er 25 år eller eldre.
Det er nå vanligere for kvinner enn menn å ha lang utdanning
I 2022 passerte andel kvinner med lang utdanning på universitets- og høgskolenivå for første gang tilsvarende andel for menn. Forskjellen mellom kjønnene er størst i aldersgruppen 25–39 år.
Fakta om utdanning 2023
Her finner du tekst, tabeller, figurer og kart som gir deg korte fakta om utdanning i Norge – fra barnehage til universitet.
Eldre analyser, artikler og publikasjoner for delområdet utdanningsnivå.