Studieforbundenes opplæringsvirksomhet
Oppdatert: 3. april 2024
Neste oppdatering: Foreløpig ikke fastsatt
2023 | 2019 - 2023 | |
---|---|---|
Endringer i prosent | ||
Kurs | 46 938 | 5,7 |
Begge kjønn | 564 924 | 16,4 |
Menn | 235 601 | 15,2 |
Kvinner | 329 323 | 17,3 |
Kurstimer totalt | 1 280 674,75 | -8,6 |
Om statistikken
Statistikken viser omfanget av tilskuddsberettiget kursvirksomhet i regi av godkjente studieforbund med hensyn til kursnivå og deltakernes kjønn og alder. Omfanget av kursaktiviteten måles i antall arrangerte kurs, antall deltakere og antall kurstimer.
Informasjonen under «Om statistikken» ble sist oppdatert 3. april 2024.
Voksenopplæring
Voksenopplæring er opplæring som er spesielt tilrettelagt for voksne.
Studieforbund
Studieforbund er paraplyorganisasjoner for frivillige, ideelle organisasjoner som tilbyr opplæring (kurs, studiering) til befolkningen. Medlemsorganisasjonene spenner over et bredt spekter av ideologiske interesser og grupper.
Emne
Emneinndelingen tar utgangspunkt i det faget kurset omhandler og ligger tett opp til de ordinære utdanningssystemet.
Nivå
Studieforbundene tilbyr opplæring på grunn -, videregående - og høyere nivå. De to førstnevnte nivåene vurderes etter disse kriterier: a) Gis tilbud om offentlig eksamen? b) Finnes det paralleller i det offentlige skoleverket? c) Krav til forkunnskaper hos deltakerne. d) Nivå på studielitteraturen og e) Krav til lærer. På høyere nivå oppgis kun virksomhet der studieplanen er godkjent av universitet eller høgskole.
Studietime/kurstime
En kurstime tilsvarer 60 minutter med organisert læring. Pauser på inntil 15 minutter per time kan inngå.
Kurs med tilbud om eksamen
Denne variabelen er tenkt som et supplement til emne og nivå. En del kurs i regi av studieforbundene er eksamensforberedende for eksamener i det offentlige utdanningssystemet.
Særlige målgrupper
Særlige målgrupper defineres som kursdeltakere finansiert etter Lov om voksenopplæring §6 (særtilskudd). Særlige målgrupper i denne sammenhengen er: Funksjonshemmede, personer med spesielle omsorgsforpliktelser, fremmedspråklige og personer med særlig svak førstegangsutdanning.
Emneinndeling for voksenopplæring ble utarbeidet av SSB i samarbeid med daværende Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF), Voksenopplæringsforbundet (Vofo), Norsk Forbund for Fjernundervisning (NFF) og folkehøyskolerådet (FHSR).
Fylkesinndelingen er basert på standard for fylkeskommune.
Navn: Studieforbundenes opplæringsvirksomhet
Emne: Utdanning
Seksjon for utdannings- og kulturstatistikk
Tallene publiseres på lands-, og fylkesnivå. Tall på kommunenivå kan bestilles.
Statistikken om studieforbundenes kursvirksomhet publiseres årlig.
SSB lagrer innsamlede og reviderte data på en sikker måte, i tråd med gjeldende lovverk for databehandling.
SSB kan gi tilgang til datagrunnlaget (avidentifiserte eller anonymiserte mikrodata) som statistikken bygger på, til forskere og til offentlige myndigheter for utarbeiding av statistiske resultater og analyser. Tilgang kan gis etter søknad og på vilkår. Se mer om dette på Tilgang til data fra SSB.
Statistikken tar sikte på å synliggjøre kursvirksomhetens omfang med henhold til kursnivå og deltakernes kjønn og alder, dokumentere kostnader knyttet til kursvirksomhet, samt synliggjøre omfanget av opplæring for særskilte målgrupper.
I perioden 1969 - 1990 utarbeidet SSB statistikk over opplæringsvirksomhet i regi av folkeopplysningsorganisasjoner. Denne statistikken ble publisert årlig i Norges offisielle statistikk om voksenopplæring.
Tall for antall kurs, antall deltakere og antall studietimer har i perioden 1991 - 1996 vært samlet inn av daværende Kirke-, utdannings- og forskningsdepartementet (KUF). Statistikken over studieforbundenes kursvirksomhet ble igjen igangsatt f.o.m. rapporteringsåret 1996, eksternfinansiert av KUF. Rapporteringen for 1996 var frivillig som en del av prosjektperioden.
Statistikken er løpende f.o.m. rapporteringsåret 1997 og finansieres av Direktoratet for Høyere utdanning og kompetanse.
Kunnskapsdepartementet, Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse, andre offentlige etater, forskningsinstitusjoner, media, Voksenopplæringsforbundet, Kompetanseforbundet og de enkelte studieforbund.
Ingen eksterne brukere har tilgang til statistikk før statistikken er publisert kl. 08.00 på ssb.no etter varsling minst tre måneder før i statistikkalenderen. Dette er et av de viktigste prinsippene i SSB for å sikre lik behandling av brukerne.
Denne statistikken inngår i statistikken over voksenopplæringen i Norge.
Statistikken utvikles, utarbeides og formidles med hjemmel i lov av 21. juni 2019 nr. 32 om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå (statistikkloven, lovdata.no).
Statistikken inngår i nasjonalt program for offisiell statistikk, hovedområde Utdanning, delområde voksenopplæring.
Alle studieforbundene som er godkjent og av den grunn får tilskudd av departementet, rapporterer sin tilskuddsberettigede kursvirksomhet til SSB. Enhetene i rapporteringen er de enkelte kurs. Hvert kurs rapporteres med kursets emne, kommune der kurset blir holdt, kursets nivå og varighet samt antall deltakere fordelt på kjønn, aldersgrupper og særlig målgruppe.
Antall deltakere i denne statistikken tilsvarer ikke antall personer, da en og samme person kan ta flere kurs og bli registrert som deltaker flere ganger.
Statistikken er basert på data innrapportert av studieforbundene. Det gjennomføres en fulltelling av hele populasjonen.
Datafilene blir sendt elektronisk fra studieforbundene per 1. mars i tellingsåret for kursvirksomhet i forrige kalenderår. Etter å ha rettet opp eventuelle feil og mangler, blir datafilene slått sammen i årgangsfilen som danner grunnlaget for videre behandling.
Med editering mener vi kontroll, gransking og endring av data. Det foretas en mottakskontroll av alle innsendte filer. I mottakskontrollen blir filene sjekket for dubletter, bruk av riktige koder og i det hele tatt riktig utfylling av ulike felt i filbeskrivelsen. I tilfeller der det oppdages feil, blir det respektive studieforbund kontaktet. Når eventuelle feil og mangler rettes opp og mottakskontrollen anses å være ferdig, sendes noen prøvetabeller til dataleverandører. Prøvetabellene er basert på datamaterialet fra hvert enkelt studieforbund. På denne måten får hvert studieforbund muligheten til å sjekke om de endelige tallene stemmer med deres egne tall.
Statistikken over studieforbundenes kursvirksomhet er en summarisk statistikk, og av den grunn kan denne statistikken ikke lemmes inn i nasjonal utdanningsbase for nærmere analyser på individnivå. Derfor foretas ikke noen spesielle analyser utover oppsummering av innrapporterte tall.
Ansatte i SSB har taushetsplikt.
SSB offentliggjør ikke tall dersom det er fare for at oppgavegivers bidrag kan avsløres. Dette medfører at tall som hovedregel ikke blir publisert dersom færre enn tre enheter ligger til grunn for en celle i tabellen, eller hvis en eller to oppgavegiveres bidrag utgjør en svært stor del av celletotalen.
SSB kan gjøre unntak fra hovedregelen dersom det følger av krav til statistikk i EØS-avtalen, oppgavegiver er offentlig myndighet, oppgavegiver har samtykket, eller når opplysningene som avsløres er åpent tilgjengelig i samfunnet.
Mer informasjon finner du i avsnittet ‘Konfidensialitet’ på SSBs side om metoder i offisiell statistikk.
På grunn av omlegging er dagens statistikk over studieforbundenes kursvirksomhet ikke direkte sammenlignbar med SSB sin statistikk på området i perioden 1969 - 1991 og daværende KUF sin statistikk innen samme emne i perioden 1991 - 1996.
Statistikken over studieforbundenes kursvirksomhet inkluderte kurs av minst 12 timers varighet frem til 2009. Grunnet endringer i voksenopplæringsloven i 2009, er alle kurs av minst 8 timers varighet med i statistikken fra og med 2010.
Grunnet koronasituasjonen ga myndighetene blant annet midlertidig unntak fra minstekravene til kurstimer fra minst åtte til minst fire kurstimer i 2020. Ny forskrift om studieforbund godkjent av Kunnskapsdepartementet og ny forskrift om studieforbund godkjent av Kultur- og likestillingsdepartementet, som begge trådte i kraft 1.1.2021, spesifiserer at kurs skal bestå av minst fire kurstimer.
Til og med rapporteringsåret 2022 rapporterte studieforbundene timeantallet avrundet til nærmeste heltall, mens timer rapporteres med desimaler fra og med rapporteringsåret 2023.
Til og med rapporteringsåret 2010, varte en kurstime i 45 minutter. Fra og med 2010 tilsvarer en kurstime 60 minutter med organisert læring, men pauser på inntil 15 minutter på time kan inngå.
De fleste feil i studieforbundsstatistikken kan føres tilbake til grunnmaterialet for statistikken. Feil registrering av kurs, antall deltakere kan forekomme. Det er ikke alltid lett å finne riktig emnekode for noen spesielle kurs. I noen tilfeller kan derfor de oppgitte emnekoder være feil selv om de er riktige koder i den forstand at de finnes i emnekatalogen.
Plassering av voksenopplæring på nivå er i vanskelig både ut fra selve nivåplassering og sammenlignbarhet med nivåene i offentlig opplæring. Derfor er det noen ganger en viss usikkerhet knyttet til nivåplassering. Studieforbundsstatistikk omfatter bare tilskuddsberettigede kurs, og dermed gjenspeiler den ikke den helhetlige opplæringsvirksomheten.
Frafallsfeil og utvalgsfeil er ikke relevant da statistikken benytter fulltelling av alle godkjente studieforbund.
Revisjon er planlagt endring av tall som alt er publisert, for eksempel ved publisering av endelige tall der det tidligere har vært publisert foreløpige tall. Se også SSBs prinsipper for revisjon. For denne statistikken publiseres kun endelige tall.