Ny statistikk for Utenrikshandelsstatistikken med varer viser at vi utførte Andre varer enn råolje, naturgass, naturlige gasskondensater, skip og oljeplattformer til en verdi av 63,7 milliarder kroner i november 2023. Dette er en økning på 9,0 prosent fra samme måned i fjor.
– Det er spesielt økt eksport av fisk samt maskiner og transportmidler som bidrar til å trekke opp fastlandseksporten, sier seksjonssjef Therese Vestre.
Totaleksporten, som også inneholder sokkelvarer som råolje og naturgass, minsket med 14,3 prosent og endte på 170,6 milliarder kroner.
– Nedgangen i totaleksporten er i all hovedsak forårsaket av lavere gasspriser i år sammenlignet med i fjor, sier seksjonssjef Therese Vestre.
Norge importerte varer til en verdi av 90,5 milliarder kroner i november, en økning på 23,3 prosent fra forrige bunnpunkt i juli i år.
Trenden med økende importverdi har gått hånd i hånd med svekkelsen av kronen. Tall fra Norges Bank viser at kronen siden juli i år har svekket seg med 4,3 prosent mot valutaene vi importerer mest varer i. Prisveksten på importvarer har også vært høy den siste tiden, og dette forklarer ytterligere en del av oppgangen. Prisindeksen for førstegangsomsetning innenlands meldte nylig om en 12-måneders prisøkning på 4,7 prosent for importerte varer for november.
Økte inntekter fra naturgasseksport
Verdien av naturgasseksporten endte på 65,0 milliarder kroner i november, opp 8,9 prosent fra oktober, men ned 31,7 prosent fra november 2022. Økningen fra oktober skyldes både høyere etterspørsel og eksportvolum.
I november ble det utført 10,4 milliarder standard kubikkmeter naturgass i gassform. Dette er en økning på 7,7 prosent fra oktober. I samme periode økte gassprisen med 2,2 prosent. Om en derimot sammenligner prisen med november i fjor observerer vi en nedgang på nesten 33 prosent.
Nedgang i eksportinntektene fra råolje
I november 2023 ble det eksportert råolje for 41,5 milliarder kroner. Det tilsvarer en nedgang på 16,2 prosent fra oktober i år, og 7,7 prosent fra november i fjor.
Nedgangen fra oktober i år kan tilskrives både redusert eksportvolum og lavere oljepris. Det ble eksportert 47,1 millioner fat råolje, som er en nedgang på 8,7 prosent sammenlignet med oktober i år. Oljeprisen endte på 881 kroner fatet som gir en nedgang på 8,3 prosent fra oktober.
– Svakere vekstutsikter i verdensmarkedene er med på å trekke ned etterspørselen og prisen på olje, sier seksjonssjef Therese Vestre.
Nest høyeste fiskeeksport noensinne
Eksporten av fisk målt i verdi var i november den nest høyeste registrerte, kun slått av oktober i år. Det ble utført fisk for 15,8 milliarder kroner, en nedgang på 6,7 prosent fra rekordmåneden oktober. Den høye eksportverdien for fisk i 2023 er Ifølge Norges sjømatråd sterkt forårsaket av en svak krone mot euroen.
Eksporten av makrell er fortsatt høy i november, og beløp seg til 1,1 milliarder kroner. Dette er 85,7 prosent mer enn til samme tid i fjor. Den store økningen skyldes at makrellfisket startet senere i år sammenlignet med i fjor.
– Etter at det i sommer ble fremforhandlet en ny makrellavtale mellom Norge og Storbritannia har Norge nå tilgang til å fiske i britisk farvann – dette gjør det lettere å starte makrellfisket senere, sier seksjonssjef Therese Vestre.
Rekordverdi for bileksporten
Omkring 3900 biler til en verdi av 638 millioner kroner ble utført i november, en økning på 4,5 prosent fra forrige rekordmåned i juni i år. Det ble utført nesten 300 færre biler sammenlignet med juni.
– Den svake norske kronen kombinert med refusjonsordningen for biler gjør det attraktivt for utlendinger å kjøpe norskeide biler, sier seksjonssjef Therese Vestre.
Totalt ble det utført maskiner og transportmidler til en verdi av 11,8 milliarder kroner i november, dette er en økning på 46,7 prosent fra i fjor. Det var en bred oppgang innenfor denne gruppen varer, hvor også biler inngår.
Andre viktige tolvmånedersendringer:
- Eksportverdien for flytende naturgass beløp seg til 2,0 milliarder kroner i november, og var 66,5 prosent lavere sammenlignet med i fjor. Nedgangen skyldes lavere priser, som har gått tilbake med 59,6 prosent fra i fjor.
- Det ble eksportert strøm for 2,5 milliarder kroner, en nedgang på omkring 30 prosent sammenlignet med november i fjor. Importen på sin side økte med 156,8 prosent og endte på 833 millioner kroner.
- Importverdien for fiskeoljer brukt i dyrefor økte med 238,0 prosent fra tilsvarende måned i fjor og beløp seg til 1,3 milliarder kroner.
Reviderte tall for donasjoner til Ukraina:
Til denne publiseringen er statistikken oppjustert til også å inkludere våpendonasjoner til Ukraina. Isolert sett er eksporten revidert opp med 1,1 milliarder kroner, og fordeler seg over hele året. Ved kommende publiseringer vil disse tallene publiseres fortløpende.