Ferske tall for statistikken utenrikshandel med varer viser et fall i Norges eksportinntekter fra august i år. Verdien av vareeksporten endte på 131,9 milliarder kroner i september, 6,0 prosent lavere enn i foregående måned.
Vareimporten endte på 86,3 milliarder kroner i august, en økning på 9,5 prosent fra august i år. Dette resulterte i et Differansen mellom eksport og import. Et handelsoverskudd oppstår når eksporten er større enn importen på 45,6 milliarder kroner, 25,9 prosent lavere enn august i år.
Kronen er fortsatt svak. Norges Banks importveide kronekurs (norges-bank-no) (I44) viser at kronen var 5,9 prosent svakere mot våre viktigste importpartnere, sammenlignet med september i fjor. En svekket norsk krone virker positivt inn for eksportrettet industri, men bidrar isolert sett til å gjøre importvarene dyrere.
Verdien av naturgasseksporten svekkes fra august
Verdien av naturgasseksporten endte på 27,5 milliarder kroner i september, ned 32,3 prosent fra august i år og over 80 prosent lavere enn september 2022.
– Planlagt vedlikehold og forsinket oppstart i produksjonen av naturgass i gassform trekker ned eksportverdien fra august, sier seksjonssjef Therese Vestre.
I september ble det utført 5,5 milliarder standard kubikkmeter naturgass i gassform, ned 40 prosent fra august i år. Det har derimot vært en økning i SSB estimerer en foreløpig gasspris basert på utviklingen i spotprisene fra europeiske markedsplasser for gass fra august.
Økte eksportinntekter fra råolje
I september 2023 ble det eksportert råolje for 46,3 milliarder kroner, 9,2 prosent høyere enn i august i år. Dette er årets høyeste eksportverdi for råolje, og verdien har ikke vært høyere siden oktober i fjor. Oppgangen skyldes en økning i oljeprisen. Gjennomsnittlig SSB estimerer en foreløpig oljepris basert på månedssnittet av referanseprisen Brent Blend for den aktuelle måneden økte med 10,7 prosent fra august i år.
– Produksjonskutt i råolje fra Saudi-Arabia og Russland, samt ytterligere svekkelse av kronen mot dollar har vært med på å øke oljeprisen i september, sier seksjonssjef Therese Vestre.
Antall eksporterte fat råolje falt med 1,3 prosent fra august.
Økt fiskeeksport
Eksport av andre varer enn råolje, naturgass, naturlige gasskondensater, skip og oljeplattformer endte på 58,1 milliarder kroner i september 2023, en oppgang på 2,2 prosent sammenlignet med august i år. Størst oppgang var det i fiskeeksporten som styrket seg med 12,2 prosent fra foregående måned.
I september ble det eksportert fisk for 15,1 milliarder kroner, en økning på 7,0 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Eksportverdien legger seg tett opp mot rekordmåneden mars 2023 da fiskeeksporten var på 15,3 milliarder kroner. En svak krone er den største driveren til verdiøkningen.
Lakseeksporten utgjør omtrent tre fjerdedeler av norsk fiskeeksport. Så langt i år ligger verdien av lakseeksporten 17,3 prosent høyere enn i tilsvarende periode året før. Verdioppgangen skyldes en høyere pris.
Økt handel med personbiler
SITC 7 er varegruppen som utgjør den største andelen av total import til Norge. Herunder inngår bilimporten, og vi ser fortsatt at økningene i rentenivå og avgifter påvirker nybilsalget. I september ble det innført 11 400 personbiler, ned hele 37,9 prosent fra september i fjor, men en økning på 34,4 prosent fra august. Biler med elektrisk motor utgjorde nesten 80 prosent av bilimporten. Totalt ble det importert personbiler for 5,0 milliarder kroner i september.
Trenden med høy bileksport holder seg stabilt i september, og det ble utført 3 700 personbiler. Dette er en økning på hele 93,6 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt utgjorde verdien av bileksporten over en halv milliard kroner i september.
Økt import av industrimaskiner
I september ble det importert SITC 71-74 til 9,8 milliarder kroner, en økning på 22,7 prosent fra september i fjor. Både prisvekst og økt volum bidrar til verdiveksten.
Andre viktige tolvmånedersendringer
- Eksportvolumet av elektrisk energi i september var det nest høyeste noensinne målt i en enkeltmåned. På grunn av lave priser utgjorde eksportverdien kun 1,9 milliarder kroner, 19,5 prosent mindre enn for 12 måneder siden.
- Det ble innført færre terrawatt timer med strøm i september sammenlignet med samme måned i fjor. Importverdien endte på 18,7 millioner kroner i september, ned hele 99,7 prosent fra samme måned året før.¹
- Eksportverdien av raffinerte mineraloljeprodukter falt med 17,8 prosent fra september 2022. Nedgangen skyldes lavere pris og volum.
- Eksportverdien til aluminium falt med 15,9 prosent fra september i fjor. Nedgangen skyldes lavere pris.
¹ Setningen ble rettet 16. oktober 2023 kl. 08.55.