USA er en av Norges viktigste handelspartnere. De siste par årene har Norges eksportverdi til USA ligget på rundt 60 milliarder kroner, eller 3 prosent av den totale vareeksporten. Vi importerte amerikanske varer for 82,7 milliarder kroner i fjor, noe som utgjør 8 prosent av den totale importen til Norge.
I 2024 eksporterte Norge varer til USA for 62 milliarder kroner, av dette var mer enn en femtedel fisk. Norsk laks er populær i USA; hele 80 prosent av fisken som eksporteres til landet er laks, hovedsakelig i form av filet.
– Eksporten av laks til USA har økt markant de siste årene, og i 2024 er eksportverdien dobbelt så høy som for fem år siden. Eksportvolumet har økt med 35 prosent i samme periode, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.
Petroleum utgjør også en betydelig del av eksporten
Petroleumsprodukter er også en viktig del av Norges eksport til amerikanerne. I de siste par årene har eksport av petroleumsvarer til USA ligget på om lag 12 milliarder kroner. Mesteparten av dette er bensin, men det er også varer som råolje, flytende naturgass og andre oljeprodukter.
Om lag en femtedel av eksportverdien til USA kommer fra varegruppen maskiner og transportmidler. Dette er hovedsakelig offshore-teknologi, pumper, ventiler og spesialiserte maskiner for energi- og industrisektorer.
Det ble eksportert forskjellige ferdigvarer for 6,3 milliarder kroner i 2024, en økning på 16 prosent fra året før og nesten 50 prosent fra 2022. Av dette utgjorde Vitenskapelige og tekniske instrumenter i overkant av 3 milliarder kroner, 42 prosent mer enn i 2022. Dette er hovedsakelig avansert utstyr som brukes i maritim teknologi, offshoreindustrien og høyteknologiske maskiner. Amerikanerne kjøpte våpen og ammunisjon for rundt 2 milliarder kroner i fjor, noe som er mer enn det dobbelte av verdien i 2022.
Norge er en viktig eksportør av metaller til USA, og de siste årene har metalleksporten ligget på rundt 6 milliarder kroner. Viktige varer her er blant annet nikkel, kobolt og aluminium. Disse metallene brukes blant annet i bilindustri og elektronikkproduksjon.
Norge har de siste årene eksportert kjemiske produkter til USA for rundt 6,5 milliarder kroner. Blant annet kunstgjødsel inngår her.
Importerte varer for 83 milliarder fra USA i 2024
Målt i verdi er USA det landet utenfor Europa etter Kina som Norge importerer mest varer fra. I 2024 kjøpte vi amerikanske varer for nærmere 83 milliarder kroner, av dette er nesten halvparten maskiner og transportmidler. Her inngår blant annet fly og deler, motorer, databehandlingsutstyr og kjøretøyer. Det ble innført seks kampfly av typen F-35 til en verdi av 5,6 milliarder kroner i 2024.
– Flyene er en del av Forsvarets bestilling av totalt 52 F-35 kampfly, der de første to flyene ble importert i 2015. Bestillingen forventes fullført i 2025, sier Jan Olav Rørhus.
Fallende bilimport fra USA
I 2024 kjøpte Norge amerikanske personbiler for 1,4 milliarder kroner. Dette er en betydelig nedgang fra tidligere år.
– Verdien av personbilimporten fra USA har falt gjennomsnittlig 31 prosent per år de siste fem årene. Mens amerikanske biler utgjorde 19 prosent av den totale importverdien i 2019, var denne andelen redusert til bare 2 prosent i fjor.
Vi ser at Kina tar andeler av bilimporten. I fjor kom 19 prosent av personbilene fra Kina. Til sammenligning kom 1 prosent av all bilimport fra Kina for fem år siden.
Norge importerer også en betydelig andel mineralolje og mineraloljeprodukter fra USA. I 2024 kjøpte vi slike varer for nesten 11 milliarder kroner, av dette er nesten 90 prosent råolje og diesel. Oljenasjonen Norge har siden 2017 importert råolje fra USA. Vi importerer råoljekvaliteter vi ikke produserer selv.
Norge importerer også kjemiske produkter fra USA. I de siste par årene var verdien av denne importen om lag 14 milliarder kroner og inkluderer medisiner og kjemikalier til industrien.
Vitenskapelige og tekniske instrumenter er også en viktig varegruppe Norge importerer fra USA. Verdien av denne importen var 5,7 milliarder kroner i 2024, 3 prosent høyere enn i året før.
SSB kjenner til at Norge og USA opererer med ulike varehandelstall. Norske tall viser at Norge importerer mer enn vi eksporterer til USA, noe som resulterer i en negativ handelsbalanse. Amerikanske tall viser at USA har høyere import enn eksport til Norge, og dermed en negativ handelsbalanse med Norge. Noe differanse vil det alltid være i tallene, men her er noen viktige forklaringsfaktorer: