Innhald
Publisert:
Du er inne i ei arkivert publisering.
Fortsatt høy yrkesdeltakelse
Arbeidsledighet og sysselsetting har vist en svak økning gjennom den siste toårsperioden. Som for flere tidligere tremånedersperioder, viser de siste tallene fra arbeidskraftundersøkelsen (AKU) kun endringer som ligger innenfor feilmarginene.
Sesongjusterte tall viser at sysselsettingen fra tremånedersperioden august-oktober i fjor til november-januar økte med 12 000 personer, mens arbeidsledigheten gikk litt ned. Den sesongjusterte arbeidsledigheten gikk ned fra 3,8 til 3,6 prosent av arbeidsstyrken, noe som er innenfor feilmarginen. Sesongjusterte tall over registrerte ledige ved arbeidskontorene og ordinære tiltaksdeltakere tyder ikke på en nedgang de siste månedene.
Nivåtall fra AKU som ikke er renset for normale sesongsvingninger, viser at 78 000 personer var arbeidsledige og 2 275 000 personer var sysselsatte 4. kvartal 2001.
Ledigheten i EU og OECD: 7,8 og 6,9 prosent
Sesongjustert var ledigheten i EU-landene i desember i fjor 7,8 prosent, det samme som i oktober og november. OECD-landene samlet hadde en ledighet på 6,9 prosent i november, 0,1 prosentpoeng høyere enn i oktober og 0,6 prosentpoeng høyere enn i november året før. I USA var ledigheten i januar i år 5,6 prosent, 0,2 prosentpoeng lavere enn i desember i fjor, men 1,4 prosentpoeng høyere enn i januar i fjor. I Frankrike økte ledigheten i november til 9,2 prosent. I Sverige falt ledigheten i november til 5,0 prosent. Arbeidsledigheten var uforandret i Finland på 9,2 prosent, i Tyskland på 8,0 prosent og i Japan på 5,4 prosent.
Usikre ukeverkstall
Utførte ukeverk (av 37,5 timer) gikk ned med 31 000 fra tremånedersperioden august-oktober i fjor til november-januar. Tallet er sesongjustert, og endringen er trolig innenfor feilmarginen til disse tallene.
Siden 1. nyttårsdag falt på en virkedag i år, korrigerte vi tallet på utførte ukeverk for januar 2002 opp 55 000 før vi justerte for sesongvariasjon. Prekorreksjonen er foretatt slik at relativ endring i gjennomsnittlig arbeidstid fra november til januar i år er som i fjor. For et år siden korrigerte vi av samme grunn opp tallet på utførte ukeverk for januar med 51 000. Sysselsatte midlertidig fraværende hele undersøkelsesuken var i januar 2002 12,3 prosent av alle sysselsatte, mens i januar 2001 var 10,3 prosent midlertidig fraværende hele undersøkelsesuken. Det er vanskelig å si hvorvidt dette skyldes en endring i trenden (på grunn av lengre ferie), tilfeldigheter eller en mer sesongmessig variasjon. Siden første referanseuke i januar i år inneholdt både nyttårsaften og 1. nyttårsdag, som begge falt på virkedager, tar kanskje flere personer fri hele uken i forhold til januar i fjor, da første referanseuke inneholdt fire vanlige arbeidsdager. Sesongjustert undervurderer vi kanskje utførte ukeverk litt. Av disse to grunnene er ukeverkstallene mer usikre enn vanlig.
Formålet med å justere for sesongvariasjon, er å beskrive utviklingen gjennom året og gi endringstall for den siste tremånedersperioden, som er renset for normale sesongsvingninger. For å redusere utvalgsusikkerheten, er de publiserte AKU-tallene tre måneders glidende gjennomsnitt av de sesongjusterte tallene. For eksempel er tallet for desember gjennomsnittet av anslagene for november, desember og januar.
Tabeller:
Statistikken blir no publisert saman med Arbeidskraftundersøkelsen.
Kontakt
-
Arbeidsmarked og lønn
E-post: arbeidsmarked@ssb.no
-
Erik Herstad Horgen
E-post: erik.horgen@ssb.no
tlf.: 93 08 68 62