Innhald
Publisert:
Du er inne i ei arkivert publisering.
Stabilt arbeidsmarked
Nye sesongjusterte tall fra arbeidskraftundersøkelsene (AKU) viser en svak vekst i sysselsettingen og en mindre nedgang i arbeidsledigheten.
Sesongjusterte tall viser at sysselsettingen fra tremånedersperioden september-november i fjor til tremånedersperioden desember 2001-februar 2002 økte med 15 000 personer. Økningen er større enn feilmarginen til endringstallene, men en unormalt lav observasjon fra september i fjor står for en betydelig del av endringen. I samme periode gikk arbeidsledigheten ned med 7 000 personer. I prosent av arbeidsstyrken gikk ledigheten ned med 0,3 prosentpoeng, som er om lag lik feilmarginen til disse endringstallene i AKU. Tallene kan tyde på en svak tendens til nedgang i antall arbeidsledige personer. Sesongjusterte tall over registrerte ledige ved arbeidskontorene viser imidlertid ikke samme tendens de siste månedene.
Nivåtall fra AKU som ikke er renset for normale sesongsvingninger, viser at 78 000 var arbeidsledige og 2 275 000 personer var sysselsatt 4. kvartal 2001.
Ledigheten i EU og OECD: 7,7 og 6,7 prosent
Sesongjustert var ledigheten i EU-landene i januar i år, som i desember i fjor, 7,7 prosent. OECD-landene samlet hadde en ledighet på 6,7 prosent i januar, 0,2 prosentpoeng lavere enn desember i fjor. I USA var ledigheten i februar i år 5,5 prosent, 0,1 prosentpoeng lavere enn i januar, men 1,3 prosentpoeng høyere enn i februar i fjor. I Sverige økte arbeidsledigheten fra 5,1 prosent i desember i fjor til 5,2 prosent i januar i år. I samme periode økte ledigheten i Tyskland til 8,1 prosent og til 9,0 prosent i Frankrike. Arbeidsledigheten var uforandret i Finland på 9,3 prosent og i Spania på 12,8 prosent. I Japan falt ledigheten til 5,3 prosent i januar.
Utførte ukeverk (av 37,5 timer) gikk ned med 19 000 fra tremånedersperioden september-november i fjor til desember-februar. Tallet er sesongjustert, og endringen er trolig innenfor feilmarginen til disse tallene.
Deler av landet hadde i år vinterferie i en av de to siste ukene i februar. Utførte ukeverk er derfor korrigert opp 82 000 før vi justerte for sesongvariasjon. Prekorreksjonen er dels foretatt slik at relativ endring i gjennomsnittlig arbeidstid fra november 2001 til februar i år er som ett år tidligere.
Formålet med å justere for sesongvariasjon, er å beskrive utviklingen gjennom året og gi endringstall for den siste tremånedersperioden, som er renset for normale sesongsvingninger. For å redusere utvalgsusikkerheten, er de publiserte AKU-tallene tre måneders glidende gjennomsnitt av de sesongjusterte tallene. For eksempel er tallet for januar gjennomsnittet av anslagene for desember, januar og februar.
Tabeller:
Statistikken blir no publisert saman med Arbeidskraftundersøkelsen.
Kontakt
-
Arbeidsmarked og lønn
E-post: arbeidsmarked@ssb.no
-
Erik Herstad Horgen
E-post: erik.horgen@ssb.no
tlf.: 93 08 68 62