Det viser nye månedlige tall fra statistikken elektrisitet.
Den høye strømproduksjonen i 2.kvartal kan ses i lys av store tilsig til vannmagasinene. Utbygging av kraftverk og opprustning av eldre kraftverk bidrar også til et høyere produksjonsnivå over tid.
De ulike produksjonstypene viste følgende utvikling fra 2. kvartal i fjor til 2. kvartal i år:
- Vannkraft: + 3,5 prosent
- Vindkraft: - 4,3 prosent
- Solkraftproduksjon: I datagrunnlaget fra Elhub registreres kun den strømmen som mates inn på kraftnettet for solkraftprodusenter. Dette vil typisk skje i solrike perioder hvor produksjonen overgår eget forbruk. Siden produksjonsverdiene er baserte på en nettomåling, vil det medføre en underestimering av den totale solkraftproduksjonen.: + 60,0 prosent
- Varmekraft: Den største andelen av varmekraft produseres ved hjelp av naturgass. Andre energiprodukter som brukes i produksjonen av varmekraft er blant annet biomasse, avfall, deponigass, masovngass, spillvarme og kull. : + 9,5 prosent
Vannkraft dominerer det norske kraftsystemet
Vannkraft er fortsatt bærebjelken i det norske kraftsystemet, med 90,1 prosent av den samlede strømproduksjonen på 35,5 TWh, mens vind-, sol- og varmekraftproduksjon utgjorde henholdsvis 7,9, 0,4 og 1,6 prosent av den samlede produksjonen.
Nettoeksport av strøm
Samlet eksport i 2. kvartal endte på 8,1 TWh. Med totalimport på 3,3 TWh ble nettoeksporten på 4,8 TWh. Det har vært netto eksport ut av Norge i alle de seks månedene i første og andre kvartal i år. Vi må tilbake til desember 2023 for å finne en måned med netto import av strøm.
Oppgang i det samlede strømforbruket
Det totale Nettoforbruk av elektrisk kraft er definert som sum av alt målt forbruk for primær-, sekundær og tertiærnæringer og husholdninger. av strøm i Norge var på 28,6 TWh i 2. kvartal i år, en økning på 3,4 prosent i forhold til samme kvartal i 2023.
Økning i strømforbruket til husholdninger i Norge
Strømforbruket i husholdninger var på 7,9 TWh i 2. kvartal, opp 1,6 prosent fra 2. kvartal i 2023. Av dette utgjorde forbruk i boliger 7,5 TWh, mens hytter og fritidshus stod for omtrent 0,4 TWh. Mens boliger viste en oppgang på 2,1 prosent, falt strømforbruket i hytter og fritidshus med 6,4 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.
Nedgangen i strømforbruket til hytter og fritidshus kan ses i lys av påskens plassering i mars i år, noe som isolert sett bidrar til å dempe forbruket i 2.kvartal. Tall fra Meteorologisk Institutt (met.no) viser at april 2024 var en kald måned med gjennomsnittstemperatur for Norge som helhet 0,6 grader under Med normal temperatur menes her gjennomsnittsverdi av målt temperatur for en gitt måned i perioden 1991-2020.. Dette bidro til oppgangen i strømforbruket i boliger i 2.kvartal i år. Utetemperatur er en viktig forklaringsvariabel for strømforbruket i boliger siden en betydelig andel av dette forbruket går med til oppvarming av bolig.
Vekst i strømforbruket for alle hovednæringer
Strømforbruket i Primærnæringer: Jordbruk, skogbruk og fiske samt drivhus og veksthus. Alle næringer som har næringskode mellom 1 og 3 i standard for næringsgruppering (2007). var på 0,6 TWh i 2. kvartal, opp 2,0 prosent fra 2. kvartal i 2023.
Strømforbruket i Alle næringer som i standard for næringsgruppering (2007) har næringskode mellom 05 og 44. utgjorde 14,5 TWh i 2. kvartal, noe som er en økning på 5,3 prosent sammenliknet med samme periode i fjor. Den største forbruksgruppen i sekundærnæringer, Kraftintensiv industri: Produksjon av papirmasse, papir og papp, kjemiske råvarer, jern, stål og ferrolegeringer samt ikke-jernholdige metaller.viste en oppgang på 2,6 prosent.
Strømforbruket i Alle næringer som i standard for næringsgruppering (2007) har næringskode mellom 45 og 99. Dette inkluderer tjenesteytende næringer og transportnæringer. var på 5,6 TWh i 2. kvartal. Dette er en økning på 1,3 prosent fra samme periode i fjor.