KPI steg 0,2 prosent fra desember 2024 til januar 2025, og var i januar 2,3 prosent høyere enn året før. Dette er litt høyere enn tolvmånedersveksten som ble målt forrige måned. Det var særlig prisene på matvarer, biler, møbler og strøm som bidro til å løfte prisveksten. Samtidig ble den samlede prisveksten dempet av lavere vekst i prisene på en del tjenester som nettleie, transport- og kulturtjenester.

– Summen av at prisveksten øker på mat, strøm og en del importerte varer, mens den faller for tjenester, er at den samlede prisveksten er ganske stabil fra desember til januar, sier seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå, Espen Kristiansen.

Fra desember 2024 til januar 2025 steg prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer med 2,3 prosent, en betydelig sterkere oppgang enn på samme tid i fjor.

– Det er vanlig at prisene på mat stiger i januar etter tilbudskampanjer i desember. Denne måneden observerte vi også at flere matvaregrupper steg forbi nivået de var på før tilbudskampanjene startet. Dette gjelder for eksempel for ulike typer sjokolade og kaffe, sier Espen Kristiansen.

Prisene på matvarer og alkoholfrie drikkevarer steg med 5,0 prosent fra januar 2024 til januar 2025. Dette er en relativt sterk økning fra tilsvarende tolvmånedersvekst i desember, som var på 4,0 prosent.

Prisene på møbler økte med 4,9 prosent fra januar 2024 til januar 2025, mens de falt med 4,0 prosent fra desember 2024 til januar 2025. Til tross for prisfallet på månedsbasis bidro møbelprisene til å øke veksttakten i KPI fra forrige måned.

– Vi så mange tilbudskampanjer på møbler på nyåret, en trend vi har sett over flere år. Fallet i prisene var imidlertid større for ett år siden enn den vi så i år. Dette bidrar til å øke prisveksten, sier Espen Kristiansen.

En annen varegruppe preget av salg i januar var klær og sko. Her var prisfallet fra desember til januar noe sterkere i år enn i fjor.

Figur 1. 12-månedersendring, KPI og KPI-JAE. Prosent

Strømprisene demper prisveksten mindre enn før

Prisene på elektrisitet inkludert nettleie var 9,8 prosent lavere i januar i år sammenlignet med januar i fjor. Dette bidrar til å holde tolvmånedersveksten i KPI nede i januar, men strømprisene trakk prisveksten enda mer ned i mesteparten av fjoråret.

Fra desember til januar økte prisene på elektrisitet inkludert nettleie med 1,9 prosent.

– På den ene side steg strømprisene betydelig fra desember til januar, på den annen side falt el-avgiften. Samlet gir dette en moderat oppgang i prisene på elektrisitet og nettleie, sier Espen Kristiansen.

Figur 2. Månedsendring, KPI, KPI-JAE og KPI etter hovedgrupper. Prosent

Figur 3. 12-månedersendring i prosent. KPI, KPI-JAE, KPI etter hovedgrupper. Januar 2024 - januar 2025

Vektandelene i KPI oppdateres i januar hvert år på grunnlag av nasjonalregnskapets tall for konsum i husholdninger. Utvalget av varer og tjenester som inngår i KPI blir også oppdatert i januar hvert år.  En oversikt over konsumgrupper og vekter i konsumprisindeksen kan ses i Tabell 4 på statistikksiden til KPI (ssb.no)

I januar økte terskelverdien for å utløse direktestøtte per kilowattime til 75 øre (ekskl. merverdiavgift) fra 73 øre. Strømstøtteordningen er rettet mot husholdninger, felles målt forbruk i boligselskap og gårdsbruk. Når markedsprisen overstiger 75 øre/kWh, dekker staten 90 prosent av strømprisen over dette nivået. Støtten baseres på gjennomsnittlig pris per time i det prisområdet husholdningen tilhører, og gis for et månedlig strømforbruk på opptil 5000 kilowattimer.

I januar til og med mars innføres en lavere alminnelig sats for el-avgiften. Fra april og ut året 2025 gjelder alminnelig sats. Begge øker sett i forhold til satsene for tilsvarende perioder i 2024 (regjeringen.no). El-avgiften inngår i KPI i beregningen av indeks for nettleie.

Les mer om regjeringens strømtiltak her (regjeringen.no)