Nye tall fra statistikken utenrikshandel med varer viser årets høyeste eksportverdi i oktober 2024. Eksportinntektene endte likevel 6,1 prosent lavere enn i oktober i fjor. 

– Årets høyeste eksportverdi kan i stor grad tilskrives økte inntekter fra naturgass- og fastlandseksporten, der begge også noteres med den høyeste månedsverdien hittil i 2024, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i Statistisk Sentralbyrå.

Importverdien beløp seg til 98,9 milliarder kroner i oktober, som var en økning på 12,1 prosent fra samme måned i fjor. Dette resulterte i et Differansen mellom eksport og import. Et handelsoverskudd oppstår når eksporten er større enn importen. på 63,7 milliarder kroner, det tredje høyeste så langt i år.

Norges Banks importveide kursindeks mot viktige handelspartnere (I44) viser at kronen svekket seg med 1,0 prosent sammenlignet med oktober i fjor. Isolert sett bidrar en svekket kronekurs til høyere inntekter for eksporten og dyrere importvarer.

Figur 1. Handelsbalansen

Årsbeste for naturgasseksporten

Verdien av naturgasseksporten endte på årsbeste med 57,2 milliarder kroner i oktober, en økning på 2,1 prosent fra oktober i fjor. Med vinteren i emning nådde SSB estimerer en foreløpig gasspris basert på utviklingen i spotprisene fra europeiske markedsplasser for gass.i oktober sitt hittil høyeste nivå så langt i år. Prisen er likevel noe lavere enn i oktober i fjor.

– Geopolitisk uro, usikkerhet knyttet til været den kommende vinteren og mindre global tilgang på flytende naturgass har bidratt til å øke gassprisene i oktober, sier Jan Olav Rørhus i SSB.

Eksportvolumet endte på 10 milliarder standard kubikkmeter naturgass i oktober, en oppgang på 4,2 prosent fra oktober 2023.

Figur 2. Eksport av råolje, naturgass og naturlige gasskondensater

Lavere eksportverdi for råolje

Det ble eksportert råolje for 40 milliarder kroner i oktober, en nedgang på 23,5 prosent sammenlignet med oktober 2023. Den store nedgangen kan hovedsakelig tilskrives lavere SSB estimerer en foreløpig oljepris basert på månedssnittet av referanseprisen Brent Blend for den aktuelle måneden.. Gjennomsnittlig pris per fat råolje endte på 817 kroner i oktober, 195 kroner lavere enn i samme måned i fjor.

Etter at oljeprisen falt i både august og september økte den noe igjen i oktober.

– Oljeprisen var volatil i oktober grunnet Israels mulige angrep på Iranske oljeinstallasjoner. Samlet sett for måneden gikk oljeprisen opp med 2,4 prosent fra foregående måned.

Det ble utført 48,9 millioner fat råolje i oktober, som er 5,2 prosent mindre enn i oktober 2023.

Figur 3. Eksport av råolje

Rekordhøy verdi på fiskeeksporten i oktober

Fastlandseksporten i oktober, med sine 64,9 milliarder kroner, var den høyeste så langt i år og endte 2 prosent høyere enn i oktober året før. Den største driveren bak oppgangen var fiskeeksporten.

Eksportverdien for fisk var rekordhøy i oktober og utgjorde nesten 18 milliarder kroner. Dette er 5,5 prosent høyere enn forrige toppnotering i oktober i fjor. Oppgangen er preget av økt makrelleksport, der både pris og eksportert volum har økt.

 – Høy etterspørsel etter makrell i Asia, sammen med godt fiske og muligheten til å overføre makrellkvote fra år til år, har bidratt til sterk verdivekst for makrelleksporten i oktober, sier Jan Olav Rørhus.

Eksportverdien av raffinerte mineraloljeprodukter som bensin, diesel og fyringsolje ble redusert med 16 prosent i oktober og endte på 6 milliarder kroner. Nedgangen skyldes lavere priser.

– Prisen på raffinerte oljeprodukter er tett knyttet til råoljeprisen, ofte med en viss forsinkelse. Nedgangen i oljeprisen i august og september har gitt utslag i lavere priser på oljeprodukter i oktober, sier Jan Olav Rørhus.

Figur 4. Fastlandseksport

Andre viktige tolvmånedersendringer

  • Verdien av HS 87032101-87039009 økte med 45,4 prosent og beløp seg til 5,9 milliarder kroner i oktober. Nesten ni av ti importerte biler i oktober var elektriske.
  • SITC 752 for 4,4 milliarder kroner ble innført i oktober 2024. Det er nesten en tredobling av verdien sammenlignet med oktober i fjor og kan knyttes til etableringer av datalagringssentre.
  • Importverdien til SITC 679 endte i oktober 65,9 prosent høyere enn i tilsvarende måned i 2023. Økningen kan knyttes til oppjusterte anslag for oljeinvesteringer i 2024.
  • Importen av SITC 334 ble mer enn halvert i oktober og endte på 2,6 milliarder kroner. Nedgangen skyldes både lavere priser og importert volum.
  • Verdien av SITC 684endte på 4,6 milliarder kroner i oktober, noe som er 18,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden. Oppgangen skyldes både høyere priser og eksportert volum.

Reviderte tall for olje og gass

Til denne publiseringen er tidligere tall for eksport av olje og gass i perioden januar til juni 2024 revidert. Størrelsen på revisjonene kan ses i statistikkbanken.

SSB har justert metoden for å beregne endelige tall for naturgasseksport i gassform for 2024. Frem til 2024 ble det brukt en gjennomsnittspris som var lik for alle land, men nå beregnes priser spesifikt for hvert landingspunkt. Denne prisen beregnes indirekte ved å kombinere data om eksportvolum, målt i standard kubikkmeter (Sm³), og eksportverdi fra et utvidet utvalg fra rettighetshavere på norsk sokkel. Mens vi tidligere innhentet informasjon fra 5 rettighetshavere, er utvalget nå utvidet til 10.

SSB har også forbedret metodene for datainnhenting knyttet til eksportvolum (Sm3), slik at vi også inkluderer eksportvolum til Nederland.

Et detaljert notat som beskriver den justerte metoden planlegges publisert i løpet av første halvår 2025.

Endret revisjonspraksis

SSB endrer også revisjonspraksis, endelige tall for juli til oktober publiseres 15. januar 2025, mens november og desember publiseres først 15.mai. Tidligere har vi publisert endelige tall for naturgass bare to ganger i året, november og mai.