Nye tall fra statistikken utenrikshandel med varer viser en svak nedgang både for eksport- og importverdien i juli 2024. Eksportinntektene endte på 144,1 milliarder kroner, og gikk ned 1,5 prosent fra juni.

– Nedgang i fastlands- og gasseksporten kompenseres av økte oljeinntekter i juli. Fastlandseksporten er på sitt laveste i år, noe som kan ha en sammenheng med ferieavvikling i juli, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.

Importverdien endte på 84,8 milliarder kroner i juli. Det er 0,6 prosent mindre enn foregående måned, men 15,6 prosent mer enn juli 2023. Differansen mellom eksport og import. Et handelsoverskudd oppstår når eksporten er større enn importen. utgjorde 59,3 milliarder kroner, en nedgang på henholdsvis 2,7 prosent fra måneden før og 11,2 prosent fra juli i fjor.

Norges Banks importveide kursindeks mot viktige handelspartnere (norges-bank.no) (I44) viser at kronen svekket seg med 3,0 prosent sammenlignet med juli i fjor. Isolert sett har dette en positiv innvirkning for eksportrettet industri, mens importvarene blir dyrere. 

Figur 1. Handelsbalansen

Lavere gasspriser trekker ned gassinntektene

I juli endte verdien av naturgasseksporten på 41,5 milliarder kroner, en nedgang på 9,3 prosent fra juni. Nedgangen skyldes lavere SSB estimerer en foreløpig gasspris basert på utviklingen i spotprisene fra europeiske markedsplasser for naturgass.. Etter fire måneder med oppgang, falt gassprisene med 15,0 prosent fra foregående måned.

Eksportvolumet har derimot økt med 7,6 prosent fra juni. Det ble eksportert 10,6 millioner standard kubikkmeter naturgass i gassform i juli.

Figur 2. Eksport av råolje, naturgass og naturlige gasskondensater

Økt oljeeksport

Etter tre måneder med fall i SSB estimerer en foreløpig oljepris basert på månedssnittet av referanseprisen Brent Blend for den aktuelle måneden, økte den i juli 2024. Gjennomsnittlig oljepris endte på 930 kroner, en oppgang på 4,8 prosent fra juni i år.

Eksportvolumet har i samme periode fulgt den samme utviklingen. Det ble i juli eksportert 51,3 millioner fat råolje til en verdi av 47,7 milliarder kroner. Sammenlignet med juni er det 5,5 prosent økning i volum og 10,5 prosent høyere verdi.

– Prisen på råoljekvaliteten Brent Blend målt i USD har vært fallende i juli. Gjennomsnittsprisen for måneden målt i norske kroner er derimot 42 kroner høyere enn i måneden før, delvis hjulpet av en svakere krone, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus.

Figur 3. Eksport av råolje

Laveste fastlandseksport i år

Eksport av andre varer enn råolje, naturgass, naturlige gasskondensater, skip og oljeplattformer faller for tredje måned på rad, og endte på 54,0 milliarder kroner i juli – årets laveste eksportverdi fra fastlandet. Verdien er 4,2 prosent lavere enn i juni, men 2,9 prosent høyere enn juli i fjor. 

Oppgangen fra fjorårets juli drives blant annet av økt fiskeeksport. I juli ble det eksportert fisk for 12,2 milliarder kroner, en økning på 3,4 prosent fra juli i fjor. En svekket norsk krone og økt eksportvolum av laks og ørret er driverne bak verdiveksten.

Eksportverdien for fersk hel laks økte med 16,9 prosent fra juni, og endte på 7,0 milliarder kroner i juli. Eksportert volum økte med nesten 25 prosent, mens gjennomsnittsprisen falt med 6,2 prosent.

– Til tross for prisnedgang på laks, ser vi verdivekst i lakseeksporten. Dette kan tilskrives kronesvekkelse og økt eksportvolum, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus.

Metalleksporten økte også fra juli 2023 med størst bidrag fra aluminium. I juli 2024 eksporterte vi metaller utenom jern og stål for 6,8 milliarder kroner, der aluminiumseksporten utgjorde 4,2 milliarder kroner. Den samlede eksporten av metaller økte med 4,7 prosent, og aluminiumseksporten gikk opp med 10,1 prosent fra fjorårets juli.

Eksportverdien av SITC 351, HS-27160000 endte på 1,4 milliarder kroner i juli, en nedgang på 11,2 prosent fra måneden før. Årsaken til tilbakegangen er en nedgang i strømprisen på 16,5 prosent i strømprisen. Noe av årsaken til prisnedgangen kan tilskrives mye nedbør i Sør-Norge i juli. 

Figur 4. Fastlandseksport

Andre viktige tolvmånedersendringer

  • SITC 781 i juli 2024 økte med 29,7 prosent målt i verdi fra juli 2023. Det ble importert biler til en verdi av 5,2 milliarder kroner. Andelen el-biler utgjorde nesten 90 prosent av antall importerte biler.
  • Eksportverdien av SITC 334 falt med 30,8 prosent fra juli 2023. Nedgangen skyldes lavere volum og pris for bensin, samt lavere volum for dieseleksporten.
  • Norge eksporterte SITC 891 for 670,0 millioner kroner i juli. Det er omtrent tre ganger så mye som i juli i fjor.
  • Importverdien av SITC 752 endte på 3,5 milliarder kroner i juli 2024, og er mer enn en fordobling sammenlignet med juli 2023. Den økte importen er sterkt drevet av etableringer av datalagringssentre.