Nye tall fra statistikken utenrikshandel med varer viser årets høyeste handelsoverskudd hittil i 2024. Differansen mellom eksport og import. Et handelsoverskudd oppstår når eksporten er større enn importen.i november gikk opp med hele 18,6 prosent fra oktober.
Eksportinntektene endte på 165,8 milliarder kroner, en oppgang på 1,9 prosent fra oktober. Samtidig importerte Norge varer til en verdi av 91,6 milliarder kroner, en nedgang på 8,5 prosent fra oktober.
– I tråd med vinter og kaldere vær, har gassprisene steget videre i november. Dette har bidratt til høyere eksportinntekter, sier Jan Olav Rørhus, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå.
Sammenlignet med fjorårets november har handelsoverskuddet derimot gått ned med 1,8 prosent. Import- og eksportverdiene viser også svake nedganger fra i fjor.
Etter lang tid med kronesvekkelse, viser Norges Banks importveide kursindeks mot viktige handelspartnere (I44) at kronen styrket seg med 0,5 prosent sammenlignet med november i fjor. Isolert sett bidrar en styrket kronekurs til lavere inntekter i eksportrettet industri, men billigere importvarer.
Høyeste gasspris siden mars 2023
Verdien av naturgasseksporten endte på 62,8 milliarder kroner i november, opp 4,0 prosent fra november i fjor. Oppgangen skyldes høyere gasspriser.
Den gjennomsnittlige SSB estimerer en foreløpig gasspris basert på utviklingen i spotprisene fra europeiske markedsplasser for gass. i november er den høyeste siden mars 2023. Dette reflekteres i gassinntektene, der vi også må tilbake til mars 2023 for en høyere eksportverdi.
– At prisen nå igjen er så høy viser at gassmarkedet i Europa fortsatt er presset, sier Jan Olav Rørhus i SSB.
Eksportvolumet utgjorde 10,4 milliarder standard kubikkmeter i november. Det er omtrent på samme nivå som november i fjor, men er 3,0 prosent høyere enn foregående måned.
Prisfall på olje
I november ble det eksportert råolje for 37,9 milliarder kroner. Det tilsvarer en nedgang på 5,3 prosent og 11,5 prosent fra henholdsvis oktober i år og november i fjor. Nedgangen på års- og månedsbasis kan tilskrives både redusert eksportvolum og prisfall.
Den gjennomsnittlige SSB estimerer en foreløpig oljepris basert på månedssnittet av referanseprisen Brent Blend for den aktuelle måneden. i november endte på 814 kroner fatet, 93 kroner lavere enn samme måned i fjor. Prisen var tre kroner lavere enn i oktober.
– Oljeprisen har stagnert som følge av svakere globale økonomiske utsikter, særlig i Kina. Økt produksjon i land utenfor OPEC+-samarbeidet, slik som Brasil og Argentina, har også påvirket oljeprisen, sier Jan Olav Rørhus i SSB.
Det ble eksportert 46,5 millioner fat råolje i november – en nedgang på 4,9 prosent fra oktober i år og 1,3 prosent fra november i fjor.
Rekordhøy lakseeksport i november
I november eksporterte Norge Andre varer enn råolje, naturgass, naturlige gasskondensater, skip og oljeplattformer til en verdi av 64,1 milliarder kroner, ned med 1,3 prosent fra forrige måned. Sammenlignet med november i fjor er det derimot en oppgang på 0,7 prosent.
Fiskeeksporten beløp seg til 16,7 milliarder kroner i november, en oppgang på 5,7 prosent mot samme måned i fjor. Oppgangen drives av verdivekst for laks, sild og makrell. Det ble eksportert laks til en verdi av 11,9 milliarder kroner i november, en rekordhøy eksportverdi for laks i en enkeltmåned.
Mindre eksport og import av strøm
Eksportverdien av strøm endte på 1,9 milliarder kroner i november. Det er 22,8 prosent mindre enn november i fjor, til tross for at eksportvolumet økte med 35,1 prosent. Årsaken til tilbakegangen er nesten halvert strømpris sammenlignet med samme måned i fjor.
På importsiden ble det importert omtrent en tredjedel av det totale volumet som ble eksportert. Importverdien av strøm i november falt enda mer enn eksportverdien, med en tilbakegang på hele 60,0 prosent fra november 2023. I likhet med eksportprisen har også importprisen på strøm halvert seg fra november i fjor til november i år. Prisnivået på strømmen vi importerer er derimot omtrent halvparten av nivået på eksportprisen.
Andre viktige tolvmånedersendringer
- I november 2024 importerte vi HS 87032101-87039009 til en verdi av 6,4 milliarder kroner, en økning på 42,0 prosent fra november i fjor. Andelen el-biler utgjorde omtrent 86 prosent av antall importerte biler.
- Verdien av SITC 891 fra Norge har nesten doblet seg fra fjorårets november. USA og Ukraina er de største mottakerne av norske våpen.
- Eksportverdien av SITC 334 falt med 15,2 prosent fra november 2023, og endte på 4,0 milliarder kroner i november 2024.
- Det ble innført to fly til en verdi av nærmere 2 milliarder kroner i årets nest siste måned. Flyleveransene er en del av Forsvarets bestilling av F-35 kampfly.