Ferske tall fra statistikken utenrikshandel med varer viser en svekket vareeksport i februar. Eksportverdien endte på 129,6 milliarder kroner, en nedgang på 21,3 prosent fra februar i fjor. Sammenlignet med tall for de siste ti årene er imidlertid eksportverdien fortsatt høy.
Importen av varer beløp seg til 77,8 milliarder kroner i februar, 2,4 prosent lavere enn i februar i fjor og 4,6 prosent lavere enn i foregående måned.
Dette ga et Differansen mellom eksport og import. Et handelsoverskudd oppstår når eksporten er større enn importen. på 51,8 milliarder kroner i februar, en nedgang på 39,1 prosent fra februar i fjor, og 20,6 prosent lavere enn i januar. Hovedårsaken til nedgangen er lavere gasspriser.
– Handelsoverskuddet følger i stor grad utviklingen i olje- og gasseksporten. Lavere eksportinntekter fra særlig naturgass, men også råolje, er hovedårsaken til nedgangen i handelsoverskuddet i februar, sier seniorrådgiver i SSB Jan Olav Rørhus.
Laveste gasspris siden juni 2021
I februar endte verdien av naturgasseksporten på 34,7 milliarder kroner, en nedgang på 22,6 prosent fra foregående måned. Sammenlignet med februar i fjor er det omtrent en halvering av eksportverdien. Redusert SSB estimerer en foreløpig gasspris basert på utviklingen i spotprisene fra europeiske markedsplasser for gass. er årsaken til reduksjonen i eksportverdien i februar.
– En mild vinter på kontinentet har ført til mer gass i de europeiske lagrene enn forventet. Dette har igjen redusert gassprisene kraftig, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus.
Eksportvolumet utgjorde 9,9 standard kubikkmeter naturgass i gassform i februar. Det er en nedgang på 10,9 prosent fra januar i år, men er 3,5 prosent høyere enn i februar i fjor.
Lavere oljeinntekter tross økt oljepris
Eksportverdien for råolje utgjorde 37,2 milliarder kroner i februar, en nedgang på 14,1 prosent fra januar i år. Nedgangen skyldes lavere eksportert volum. SSB estimerer en foreløpig oljepris basert på månedssnittet av referanseprisen Brent Blend for den aktuelle måneden. endte 4,9 prosent høyere enn i foregående måned.
Det ble eksportert 44,0 millioner fat råolje i februar som er 18,1 prosent lavere enn foregående måned. Volumet endte 3,1 prosent lavere enn i samme periode i fjor.
– Urolighetene i Midtøsten og OPEC sin beslutning om produksjonskutt har vært med på å presse opp oljeprisen i februar, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus.
Lavere pris på strøm trekker ned fastlandseksporten
Eksport av andre varer enn råolje, naturgass, naturlige gasskondensater, skip og oljeplattformer svekket seg med 3,3 prosent fra foregående måned og endte på 56,6 milliarder kroner i februar. Verdien er på nivå med februar i fjor.
Eksportinntektene fra elektrisk strøm ble tilnærmet halvert fra februar i fjor. Verdien er 8,2 prosent lavere enn i januar i år, og nedgangen skyldes lavere pris. Lavere gasspris påvirker også strømprisen negativt.
Eksporten av raffinerte mineraloljeprodukter ble redusert med 16,9 prosent fra februar i fjor og 23,5 prosent fra januar i år. Nedgangen fra foregående måned skyldes lavere volum.
Fiskeeksporten økte med 1,9 prosent fra februar i fjor og endte på 12,7 milliarder kroner. Oppgangen skyldes høyere priser. Lavere kvoter på arter som torsk, sild og makrell gir lavere eksportvolumer i 2024 mot året før. I årets to første måneder er eksportvolumet 21,3 prosent lavere enn i tilsvarende periode i fjor.
Skreisesongen er i gang. Tross lavere kvoter er det så langt i år eksportert 37,1 prosent flere kilo skrei sammenlignet med tilsvarende periode i fjor. Verdien er 30,5 prosent høyere.
– Det høye volumet kan forklares av gode fangstforhold tidlig i sesongen, sier seniorrådgiver Jan Olav Rørhus.
Andre viktige tolvmånedersendringer
- Eksportverdien for flytende naturgass endte på 1,2 milliarder kroner i februar, en nedgang på hele 68,5 prosent sammenlignet med i fjor. Nedgangen skyldes lavere volum og pris. Eksportert volum gikk ned med 35,0 prosent fra i fjor og prisen har svekket seg med 51,5 prosent i samme periode.
- SITC 351, HS-27160000beløp seg til 663,1 millioner kroner i februar, og var 9,3 prosent lavere enn februar i fjor. Importvolumet endte derimot 56,8 prosent høyere.
- I februar 2024 importerte Norge om lag 9 000 biler til en verdi av 3,5 milliarder kroner. Målt i både verdi og mengde er det omtrent en halvering fra februar i fjor. 82,1 prosent av bilene var elektriske.
- Importverdien av SITC 334 falt med 19,1 prosent til 3,5 milliarder kroner i februar 2024.
- Det ble importert legemidler for 2,0 milliarder kroner i februar, 40,2 prosent mer enn året før.
Verdien av naturgasseksporten er revidert ned med 6,8 milliarder kroner eller 13,5 prosent i januar 2024. Nedgangen skyldes lavere priser.