41 prosent av studentene har hatt et praksisopphold i utdanningen etter at de begynte å studere, viser resultater fra EUROSTUDENT-undersøkelsen. Flesteparten av studentene hadde praksisen i Norge, og av alle studenter som studerte våren 2022, var det kun 2 prosent som hadde hatt et praksisopphold i utlandet (rapport på EUROSTUDENT.eu, side 157).

I forrige runde av undersøkelsen, som ble gjennomført i 2019, oppga 43 prosent å ha hatt praksis (rapport på EUROSTUDENT.eu, side 159). Det har altså ikke blitt mer vanlig å ha praksis blant studenter i Norge de siste årene.

Kvinner har oftere praksis

Danmark og Sverige har omtrent like stor andel studenter som har hatt praksis, mens på Island har kun 3 av 10 hatt et praksisopphold. I Finland og Nederland, derimot, har over halvparten av alle studenter hatt praksis. I alle landene er det en større andel med praksisopphold blant kvinnelige studenter enn blant menn.

– Kvinner og menn gjør ulike valg i universitets- og høgskoleutdanning. Kvinneandelen er større i fagfelt som lærerutdanning og helse- og sosialfag, hvor det er vanlig at studenter har praksis som en del av utdanningen, sier Anna-Lena Keute, seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå og ansvarlig for undersøkelsen.

Figur 1. Andel studenter som har hatt et praksisopphold, etter kjønn og land. 2022. Prosent

Undersøkelsen kartlegger kun om studenter har hatt praksis, men vi vet ikke noe om varigheten på praksisoppholdet og kan derfor ikke si om studenter i andre land har hatt kortere praksisopphold enn studenter i Norge.

Vanlig med praksis i lærer- og helseutdanninger

Det er store variasjoner i hvorvidt studenter har hatt praksis når vi ser på hva de studerer. Lærerutdanning og pedagogikk og helse- og sosialfag er fagfelt med høy andel studenter med praksisopphold i alle land. I Norge har henholdsvis 75 og 73 prosent av studentene i disse fagfeltene hatt praksis. I Nederland, Danmark og Sverige har over 85 prosent av lærerstudentene hatt praksis.

– Hvor vanlig det er å ha praksis, kan også henge sammen med hvordan utdanningen er organisert. Undersøkelsen kartlegger om studentene har hatt praksis, og vi vet ikke om de vil ha praksis på et senere tidspunkt i studiene, sier Keute.

Figur 2. Andel studenter som har hatt et praksisopphold, etter fagfelt og land. 2022. Prosent

20 prosent av studenter i Norge studerer innenfor økonomiske og administrative fag, og dette er også et stort fagfelt i andre land (tabell på EUROSTUDENT.eu). Samtidig er det kun 18 prosent av studentene i Norge som studerer økonomiske og administrative fag som har hatt et praksisopphold. I Finland og Nederland har henholdsvis 43 og 53 prosent av studentene i dette fagfeltet hatt et praksisopphold.

De fleste praksisoppholdene er obligatoriske

Praksisopphold kan være en obligatorisk del av utdanningen, eller studentene kan ha et frivillig praksisopphold. 91 prosent av alle studenter i Norge som har hatt praksis, oppgir at det siste praksisoppholdet de hadde i Norge var obligatorisk praksis. Blant studenter som tar lærerutdanning og pedagogikk eller helse- og sosialfag, er nesten alle praksisoppholdene obligatoriske, men dette gjelder kun 2 av 3 praksisopphold i fagfeltet økonomiske og administrative fag.

Tilsvarende mønster finner vi også i de andre landene. Nederland og Danmark skiller seg ut ved å ha størst andel obligatorisk praksis i økonomiske og administrative fag, med 80 prosent. Til sammenligning er kun 39 prosent av praksisoppholdene i fagfeltet obligatoriske blant studentene på Island.

Figur 3. Andel studenter med praksisopphold, hvis siste praksisopphold var obligatorisk, etter fagfelt og land. 2022. Prosent

Dataene er hentet fra spørreundersøkelsen EUROSTUDENT 8. EUROSTUDENT er en spørreundersøkelse som gjennomføres blant studenter i mange europeiske land. Formålet med undersøkelsen er å samle inn sammenlignbare data om studenter og høyere utdanning i Europa. Dette inkluderer ikke bare studenters studiesituasjon, men også deres økonomiske situasjon og bosituasjon. Den åttende runden av undersøkelsen gjennomføres i perioden 2022-2024. Datainnsamlingen ble i de fleste landene gjennomført våren 2022 og internasjonale resultater publiseres våren 2024. Av 24 000 studenter i det norske utvalget var det 35,3 prosent som svarte på undersøkelsen. I Sverige var utvalget på 40 000 studenter, hvorav 18 prosent svarte. Island gjennomførte en sensus blant alle 20 516 studentene, hvor 18,6 prosent svarte (3 817 respondenter). Finland hadde en utvalgsstørrelse på 26 000 studenter og oppnådde en svarprosent på 26,4 (6 873 respondenter). Danmark oppnådde en svarprosent på 28 prosent med en utvalgsstørrelse på 49 400 studenter (14 060 respondenter). I Nederland svarte rundt 8 840 studenter på undersøkelsen.

Kunnskapsdepartementet er oppdragsgiver for undersøkelsen EUROSTUDENT 8.