Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Slik har vi det – livskvalitet og levekår
Arbeidsmiljø
Publisert:
Endret:
Mange av oss tilbringer store deler av dagen på arbeidsplassen en vanlig ukedag. Hvordan vi trives og hvorvidt vi føler oss verdsatt på jobb betyr derfor mye for vår livskvalitet.
- Artikkelen er en del av serien
- Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Det å være i arbeid er i seg selv forbundet med høy livskvalitet, men det å trives med jobben sin betyr også mye for hvor tilfredse vi er med livet mer generelt (Barstad 2014). Å bli verdsatt for den jobben man gjør kan styrke selvfølelse og motivasjon. I tillegg til verdsettelse i form av materielle belønninger, er det å få støtte fra ledelsen og å ha kontroll over egen arbeidssituasjon faktorer som har betydning for trivsel på jobb (STAMI 2015, Karasek 1979).
Sommeren 2017 presenterer Statistisk sentralbyrå «Slik har vi det», en ny temaside for livskvalitet og levekår. Vi har delt inn livet i 10 ulike områder med utvalgte indikatorer innenfor hvert område. Hver tirsdag legger vi ut resultater for ett livsområde.
Hvilke krav vi møter på jobb, mulighetene vi har for selvstendighet i utførelsen av arbeidsoppgaver og tilstrekkelig med tid til å gjøre en god jobb er forhold som påvirker jobbtrivsel. 17 prosent av ansatte mellom 16 og 66 år opplever å bli stilt overfor høye krav samtidig som de har lite kontroll over egen arbeidssituasjon. 30 prosent mener det er en ubalanse mellom egen innsats og de belønningene de får på jobb. Nær 1 av 10 opplever å få lite støtte fra ledelsen, mens nesten 2 av 10 har dårlige utviklingsmuligheter på jobb. Til tross for at en del altså opplever ulike utfordringer i arbeidet, er de aller fleste – 9 av 10 – likevel fornøyd med jobben sin.
En arbeidssituasjon preget av lav grad av kontroll og høye krav til innsats er forbundet med mental utmattelse og lav jobbtilfredshet (Karasek 1979). Generelt er det flere kvinner enn menn som opplever å mangle kontroll over arbeidet og samtidig ha et høyt arbeidspress. Det er relativt små forskjeller mellom de ulike gruppene vi ser på her, men det er noe vanligere blant personer som er i midten av yrkeskarrieren enn blant både yngre og eldre arbeidstakere. Det er også noe vanligere blant høyt utdannede enn blant personer uten høyere utdanning. SSBs arbeidsmiljøundersøkelse viser at sykepleiere og andre ansatte i helsesektoren er blant yrkesgruppene som oftest opplever å ha en slik arbeidssituasjon (Statistisk sentralbyrå 2017).
Nær 1 av 3 opplever en ubalanse mellom den innsatsen de yter på jobb og anerkjennelsen eller lønnen de mottar. Slik ubalanse er langt vanligere blant kvinner enn menn, og blant deltidsansatte sammenliknet med heltidsansatte. Personer som tilhører en husholdning med inntekter under gjennomsnittet opplever også oftere ubalanse mellom innsats og belønninger.
Samtidig er det noe flere av dem som har høyere utdanning som rapporterer om misforhold mellom innsats og belønninger. Eldre arbeidstakere er dessuten noe mer misfornøyde enn unge. Dette kan tyde på at misnøye med annerkjennelsen og belønninger man får på jobb ikke bare handler om hva man faktisk oppnår, men også påvirkes av hvilke forventninger man har på ulike stadier av yrkeslivet.
De aller fleste ansatte har en støttende sjef. Likevel opplever 9 prosent av ansatte at deres nærmeste leder sjelden eller aldri gir støtte eller verdsetter deres arbeid. Det er ingen forskjell mellom menn og kvinner når det gjelder opplevelsen av å ha en støttende ledelse.
Unge oppgir sjeldnere enn eldre arbeidstakere at de mangler støtte fra sin leder, men det er generelt små forskjeller mellom personer i ulike aldersgrupper, og også med hensyn til utdanningsnivå og bosted. I levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø finner vi at det er større forskjeller mellom ansatte i ulike yrker. Renholdere og yrkessjåfører er blant yrkene som opplever minst lederstøtte (NOA 2017).
Muligheter for å utnytte kompetanse og utvikle seg i jobben er viktig for jobbtilfredshet. 17 prosent av sysselsatte menn og 21 prosent av sysselsatte kvinner opplever å ha dårlige muligheter for å utnytte og utvikle egen kompetanse på jobb. Begrensede utviklingsmuligheter i arbeidet er klart vanligst blant unge, deltidsansatte og studenter. Mens 38 prosent av studentene opplever dette, gjelder det samme for 16 prosent av dem som er yrkesaktive på heltid. Dårlige utviklingsmuligheter er også vanligere blant personer med lav formell utdanning og blant personer med lav husholdningsinntekt.
Til tross for at et ikke ubetydelig mindretall opplever arbeidsmiljøproblemer, er 9 av 10 sysselsatte fornøyd med jobben sin. Her er det ingen forskjell mellom menn og kvinner. De eldste, de som har høyest husholdningsinntekt og de med høy utdanning er noe oftere tilfreds enn andre. I alle gruppene vi ser på her, er likevel de aller fleste fornøyd med den jobben de har.
Les mer om arbeidsmiljø
Her kan du lese om at andelen som er utsatt for risiko på jobb har falt. Samtidig har det vært en økning i andelen som opplever usikker tilknytning til arbeidslivet, særlig blant ansatte i oljenæringen.
Du kan også lese mer om sammenhengen mellom yrke og levealder og om hvem som tar med jobben hjem. Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) publiserer også arbeidsmiljøprofiler for ulike yrker, næringer og andre grupper, basert på Statistisk sentralbyrås arbeidsmiljøundersøkelse. Resultater fra den nyeste levekårsundersøkelsen om arbeidsmiljø finner du her.
Artikler i serien levekår og livskvalitet
- Slik har vi det – om målene på livskvalitet og levekår i Norge
- Livskvalitet
- Helse
- Sosiale relasjoner
- Arbeid og utdanning
- Bolig og nærmiljø
- Fritid
- Trygghet
- Økonomiske ressurser
- Politiske ressurser og deltakelse
- Slik har vi det – samleartikkel – 2017
Kilder:
Barstad, A. (2014). Levekår og livskvalitet. Vitenskapen om hvordan vi har det. Oslo: Cappelen Damm Akademisk.
Karasek, R. A. (1979). Job Demands, Job Decision Latitude, and Mental Strain: Implications for Job Redesign. Administrative Science Quarterly, 24(2), 285-308.
NOA (2017). http://noa.stami.no/arbeidsmiljoindikatorer/psykososialtorganisatorisk/ledelsesforhold/stotte-fra-leder/
Statistisk sentralbyrå (2017): Tabell: 10481: Jobbkrav, kontroll, rollekonflikt og forventning i jobben, etter yrke (2-siffernivå) (prosent)). Statistikkbanken. Statistisk sentralbyrå.
STAMI (2015): Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2015. Status og utviklingstrekk. (STAMI-rapport 3/2015). Statens arbeidsmiljøinstitutt.
Kontakt
-
Elisabeth Rønning
-
Mari Lande With
-
Kristina Strand Støren
-
SSBs informasjonstjeneste