Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Slik har vi det – livskvalitet og levekår
Slik har vi det – om målene på livskvalitet og levekår i Norge
Publisert:
Hva er levekår og livskvalitet, hvorfor måler vi det og hvordan?
- Artikkelen er en del av serien
- Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Livet består av ulike pilarer eller livsområder, som alle har betydning for hvordan vi har det. Det handler om relasjonene vi har til andre mennesker, både de nærmeste og generelt, og hvorvidt vi har mulighet til å hente oss inn «mellom slagene». Psykisk og fysisk uhelse kan sette begrensninger for livsutfoldelsen. Hvordan vi har det kan knyttes til stedet der vi bor, boligen og nærmiljøet, og om vi føler oss trygge – fysisk, sosialt og materielt. Hvordan vi har det når vi er på jobb påvirker livskvaliteten, det samme gjør det å ikke ha mulighet til å delta i arbeidslivet. Gjennom arbeid, utdanning og deltakelse i frivillige eller politiske aktiviteter kan vi bidra til fellesskapet, og også bruke og utvikle oss selv.
På denne temasiden gir vi et samlet bilde av levekårene og livskvaliteten til den norske befolkningen. Hver tirsdag sommeren 2017 legger vi ut resultater for ett livsområde. Vi har delt inn livet i 10 ulike områder med utvalgte indikatorer innenfor hvert område (se figur 1).
Vi nøyer oss ikke med å gi tall for befolkningen som helhet, men sammenligner levekårene til ulike grupper: menn og kvinner, unge og gamle, arbeidsledige og de som er i arbeid. Alle skal kunne finne en gruppe de kan sies å tilhøre.
Vi ønsker å kunne nærme oss svar spørsmålet «Hvordan går det med folk i Norge – sånn generelt?». Hvilke grupper kommer godt ut og skaper liten grunn til bekymring. Hvilke grupper kommer dårligere ut – hvor synes det nødvendig å sette inn politiske tiltak? Hvor trykker skoen for de ulike gruppene – er det grupper som oftere er utsatt på alle livets områder, mens andre har mer spesifikke trykkpunkter?
Vi håper at en slik sammenstilling av kunnskapen vi har om levekår skal være nyttig for deg enten du besøker oss som privatperson, elev eller politiker, og at temasiden kan gi faktagrunnlag for samtalen rundt leirbålet, i klasserommet eller i den politiske debatten.
Lange tradisjoner
SSB har lange tradisjoner for å kartlegge og belyse befolkningens levekår. I 1973 gjennomførte vi den første levekårsundersøkelsen. Inntil da hadde det blitt gjennomført undersøkelser om folks forbruk og inntekt for å kartlegge materielle levekår, men nå mente man at dette kun beskrev visse sider av den virkeligheten som bestemmer den enkeltes livssjanser. Man ønsket å se på forskjeller i levekår mellom befolkningsgrupper, med «særlig vekt på grupper med lav inntekt og andre som en må anta lever under spesielle vilkår» (SSB 1975). Temaene som ble dekket den gang var: Sysselsetting og arbeidsforhold, inntekt og forbruk, boforhold, helse, utdanning, fritid og rekreasjon, familie- og oppvekstforhold og politiske ressurser.
De overordnede temaene den gang overlapper i stor grad med de temaene levekårsundersøkelsene dekker i dag. Samtidig har undersøkelsene blitt mer detaljerte. Nye temaer har også kommet til, og livskvalitet er et av de nyere temaene.
En del av en internasjonal trend
Interessen for livskvalitet, eller well-being, er del av en internasjonal trend. Både OECD, EU og ulike land rundt om i Europa har forsøkt å kartlegge livskvalitet gjennom å tallfeste ulike elementer av dette.
Denne trenden reflekteres også i Stiglitz-kommisjonens arbeid. Kommisjonen, med den amerikanske nobelprisvinneren i økonomi, Joseph Stiglitz i spissen, ble utnevnt av den franske presidenten, Nicolas Sarkozy i 2008. Oppdraget var blant annet å identifisere svakhetene med BNP som en indikator på sosialt fremskritt, samt å peke på hva slags annen informasjon som behøves for å lage mer relevante indikatorer. Kommisjonen konkluderer blant annet med at det er på tide å skifte fokus fra å måle økonomisk produksjon til å måle befolkningens well-being (livskvalitet). Man anbefalte også å se på flere dimensjoner samtidig: materiell levestandard (inntekt, forbruk og formue), helse, utdanning, personlige aktiviteter inkludert arbeid, politisk deltakelse og medbestemmelse, sosiale relasjoner og nettverk, miljø (nåværende og fremtidige forhold) og økonomisk og fysisk trygghet (Stiglitz, Sen, Fitoussi 2009).
Denne kommisjonens arbeid har gitt et viktig grunnlag for en voksende internasjonal interesse for å måle livskvalitet (well-being) og samfunnets utvikling (social progress), i den hensikt å legge til rette for bedre politiske beslutninger. Særlig etter finanskrisen i 2008 har man søkt å utvide forståelsen av folks levekår til å handle om mer enn deres økonomiske situasjon (OECD 2011). Med det såkalte Better life initiative har OECD i samspill med nasjonale initiativ rundt om i verden lagd et sett med indikatorer for å måle livskvalitet, som både muliggjør sammenligning over landegrenser og å se samfunnsutviklingen over tid (OECD 2017a).
EU har gjennom initiativet GDP and beyond ønsket å inkludere miljømessige og sosiale aspekter ved utvikling ved å lage indikatorer som dekker globale utfordringer som klima, fattigdom, utarming av ressurser, helse og livskvalitet (EU 2009). EU sitt statistikkbyrå, Eurostat, utarbeidet i 2013 flere spørsmål om livskvalitet i den europeiske levekårsundersøkelsen EU-SILC, som gjennomføres hvert år. De samme spørsmålene ble også stilt her i Norge.
Noen land har vært mer aktive i arbeidet med å definere området livskvalitet og utvikle gode indikatorer. På oppdrag fra daværende britiske statsminister David Cameron gikk det nasjonale statistikkontoret i Storbritannia i 2010 ut og ba folk komme med sine tanker om «what matters to you», for å kunne utvikle indikatorer på livskvalitet. Gjennom blant annet folkemøter og via internett fikk de inn 34 000 svar (ONS 2011). Det franske statistikkbyrået INSEE har inkludert et fast sett av mål på livskvalitet i sin versjon av EU-SILC (INSEE 2013). Andre land der man har ligget i front på å utvikle mål på sosialt fremskritt og velferd har vært Tyskland, Japan, Australia og Canada.
I juni 2016 kom Helsedirektoratet i Norge med en utredning om hva som skal til for å sikre god informasjon om befolkningens livskvalitet (Helsedirektoratet 2016). I Perspektivmeldingen (Meld. St. 29 2016-2017) peker regjeringen på betydningen av å måle livskvalitet, som alternativ til rene økonomiske mål på befolkningens velferd. I Sverige kom utredningen– «Får vi det bättre? Om mått på livskvalitet» i 2015, som kom med konkrete anbefalinger om hvordan man kan måle livskvalitet og levekår på forskjellige områder (SOU 2015). Danmarks statistikkbyrå har laget en nettside der de presenterer tall for livskvalitet og levekår i 38 kommuner (Danmarks statistik 2017).
Valg av indikatorer til «Slik har vi det – levekår og livskvalitet i Norge»
Livsområdene og indikatorene vi har valgt ut til vår temaside om levekår og livskvalitet er i stor grad overlappende med det som er anbefalt internasjonalt og i Helsedirektoratets utredning. Av og til har vi spørsmål i våre undersøkelser som vi mener dekker temaområdet bedre enn de som er brukt i andre land. Forskjeller mellom land kan også gjøre at ulike mål egner i de enkelte landene til å fange opp et fenomen, slik som utenforskap eller fattigdom. Vi har kombinert objektive mål med subjektive mål, for eksempel inntektsnivå (objektivt mål) og hvorvidt man selv mener det er lett eller vanskelig å få endene til å møtes (subjektivt mål).
Hvorfor har vi valgt disse indikatorene?
Vil du vite mer?
Sammenlign levekår og livskvalitet i Norge med andre land. I The Better Life Index sammenligner OECD livskvalitet i 35 medlemsland, hvor også Norge inngår. Eurostat sin side Quality of life beskriver livskvalitet i EU/EØS. Våre naboer i sør, Danmark, har samlet inn tall for livskvalitet i 38 av sine kommuner og for landet som helhet. I World Happiness Report får du en rangering av verdens land etter lykkenivå, der Norge i 2017 lå på topp.
I juni 2016 kom Helsedirektoratet med utredningen Gode liv i Norge. Utredning om måling av befolkningens livskvalitet (IS-2479)om hva som skal til for å sikre god informasjon om befolkningens livskvalitet her i Norge.
Forsker Anders Barstad i SSB har blant annet skrevet om hvorfor og hvordan vi kan tallfeste det gode liv. Han har også skrevet en rapport om opphopning av levekårsproblemer, hvor han blant annet ser på hvilke grupper som er mest utsatt og hvordan opphopning henger sammen med subjektiv livskvalitet.
Hvis du er interessert i hvordan man best kan måle livskvalitet, bør du lese OECD sin rapport om dette emnet. De har også gitt ut en rapport med resultater fra OECD-land.
Artikler i serien levekår og livskvalitet
- Livskvalitet
- Helse
- Sosiale relasjoner
- Arbeidsmiljø
- Arbeid og utdanning
- Bolig og nærmiljø
- Fritid
- Trygghet
- Økonomiske ressurser
- Politiske ressurser og deltakelse
- Slik har vi det – 2017 – samleartikkel
Kilder:
Barstad, A. (2014). Levekår og livskvalitet. Vitenskapen om hvordan vi har det. Cappelen Damm Akademisk.
Barstad, A. (2016a): Kan det gode liv måles? Samfunnsspeilet 1/2016, Statistisk sentralbyrå.
Anders Barstad (2016b): Hopning av dårlige levekår. En analyse av Levekårsundersøkelsen EU-SILC 2013. Rapporter 2016/32, Statistisk sentralbyrå.
Clark, A. Fleche, S., Layard, R., Powdthavee, N., Ward, G. (2016). Origins og happiness: evidence and policy implications. http://voxeu.org/article/origins-happiness
Danmarks statistik (2017, 06.06): Hentet fra http://dst.dk/
EU (2009): Communication from the commission to the council and the European parliament. GDP and beyond - Measuring progress in a changing world. http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX:52009DC0433&from=EN
Eurostat (2015): Quality of life: facts and views. 2015 edition. Eurostat Statistical books. Luxembourg: Publication Office of the European Union.
Fløtten, T. (red.) (2009): Barnefattigdom. Gyldendal.
Helliwell, J., Layard, R., og Sachs, J. (2017). World Happiness Report 2017, New York: Sustainable Development Solutions Network. http://worldhappiness.report/wp-content/uploads/sites/2/2017/03/HR17.pdf
Helsedirektoratet (2016): Gode liv i Norge. Utredning om måling av befolkningens livskvalitet. Rapport IS-2479. https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/gode-liv-i-norge-utredning-om-maling-av-befolkningens-livskvalitet
INSEE (2013): Hentet fra https://www.insee.fr/en/statistiques/1281415
Meld. St. 29 (2016-2017): Perspektivmeldingen 2017. Melding til Stortinget.
NEF (2004). A well-being manifesto for a flourishing society. New Economics Society. Hentet fra http://b.3cdn.net/nefoundation/813660812dc0c82af5_vkm6vve98.pdf
Normann, T. M. (2017): Hvordan måle boutgiftsbelastning? En diskusjon av forholdet mellom inntekter og utgifter til bolig. (Notater 2017/06). Oslo/Kongsvinger: Statistisk sentralbyrå. http://www.ssb.no/bygg-bolig-og-eiendom/artikler-og-publikasjoner/_attachment/291690?_ts=159b1b0eb98
Normann, T.M. (2016): Eiere og leiere på boligmarkedet, forskjeller i boligstandard og bomiljø. Dårligere boforhold for leiere enn for eiere. Statistisk sentralbyrå. Hentet fra: https://www.ssb.no/bygg-bolig-og-eiendom/artikler-og-publikasjoner/darligere-boforhold-for-leiere-enn-for-eiere
OECD (2011), How's Life?: Measuring well-being, OECD Publishing.
OECD (2013): OECD Guidelines on Measuring Subjective Well-being. OECD publishing.
OECD (2015): How’s life? 2015: Measuring Well-being. OECD Publishing, Paris
OECD (2017a, 09.06.2017): Better Life Initiative: Measuring Well-Being and Progress. http://www.oecd.org/statistics/better-life-initiative.htm
OECD (2017b, 09.06.2017): OECD Better Life Index.
ONS (2011): Measuring what matters. National Statistician’s Reflections on the National Debate on Measuring National Well-being. Office for National Statistics. https://unstats.un.org/unsd/envaccounting/ceea/archive/Framework/nsreport_wellbeing_uk.pdf
SOU (2015): Får vi det bättre? Om mått på livskvalitet. Statens offentliga utredningar, 2015:56.
SSB (1975): Levekår 1973. Norges offisielle statistikk A720, Statistisk sentralbyrå.
STAMI (2015): Faktabok om arbeidsmijlø og helse 2015. Status og utviklingstrekk. STAMI-rapport 3/2015.
Stiglitz, J. E., Sen, A. & Fitoussi, J.-P. (2009). Report by the Commission on the Measurement of Economic and Social Progress.
Kontakt
-
Mari Lande With
-
Elisabeth Rønning
-
Kristina Strand Støren
-
SSBs informasjonstjeneste