Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Slik har vi det – livskvalitet og levekår
Fritid
Publisert:
Fritid er en viktig kilde til god livskvalitet, blant annet fordi dette er tid vi råder over selv. På fritiden henter vi oss inn, og det å ha tilstrekkelig med rekreasjonstid er viktig for helse og for muligheter for å dyrke egne interesser, fritidsaktiviteter og sosiale relasjoner.
- Artikkelen er en del av serien
- Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Fritid kan defineres som den tiden vi har til rådighet utenom arbeid, husarbeid og personlige behov som måltider og søvn (Vaage 2012). Å ha tilstrekkelig med fritid handler om tid til å ha en god balanse mellom arbeid og familie, om tid til å være med venner, drive med fysisk aktivitet og nok hvile – alle disse forholdene bidrar til høyere livskvalitet (Argyle 1999). Hvor mye fritid en person har varierer gjennom livsløpet. Det henger også sammen med om man er yrkesaktiv eller studerer, og hvor mye tid man bruker på slike aktiviteter. I internasjonal sammenheng er Norge blant landene der befolkningen har en god balanse mellom arbeid og fritid (OECD 2011). Også personer med fulltidsjobb har mer fritid i Norge enn i mange andre land.
Folk flest står overfor et valg mellom hvor mye de ønsker å jobbe og hvor mye fritid de vil ha. Fordi det gjerne er slik at man tjener mer jo mer man jobber, må man også gjøre avveininger mellom hvor mye tid man vi bruke til arbeid på den ene siden, og hvor store ressurser man har tilgjengelig til å bruke på fritiden på den andre. Det er også mulig å ha mer fritid enn man ønsker seg, for eksempel fordi man ikke har økonomiske ressurser til å bruke fritiden sin til det man vil.
Sommeren 2017 presenterer Statistisk sentralbyrå «Slik har vi det», en ny temaside for livskvalitet og levekår. Vi har delt inn livet i 10 ulike områder med utvalgte indikatorer innenfor hvert område. Hver tirsdag legger vi ut resultater for ett livsområde.
I gjennomsnitt har voksne i Norge 6 timer og 19 minutter fritid på en gjennomsnittsdag. Som fritid regner vi ikke tid brukt til arbeid, arbeidsreiser, husarbeid, søvn eller spising. Fritiden er riktignok ujevnt fordelt på ukedagene: Mandag til fredag har man klart mindre fritid enn på helgedager (Vaage 2012). I denne artikkelen ser vi på fritid som et gjennomsnitt for alle ukedagene.
Både hvor mye fritid man har, og hva man har mulighet til å fylle fritiden sin med, er av betydning: Å ha nok fritid i seg selv er viktig for livskvaliteten,men hvorvidt man har aktiviteter å fylle fritiden sin med og noen å tilbringe tiden sammen med, er også viktig for at fritiden oppleves som meningsfull(Helsedirektoratet 2016). Omtrent halvparten av befolkningen er svært fornøyd med den fritiden de har til rådighet til å gjøre ting de liker.
Det er de yngste og de eldste i befolkningen som har mest fritid, mens personer i alderen 25-44 år har minst. Mange i denne aldersgruppen er både i arbeid og i etableringsfasen med små barn. I denne gruppen har man gjennomsnittlig 5 timer og 24 minutter fritid per dag.Til sammenlikning har personer i alderen 67-79 år 8 timer og 16 minutter til rådighet.
I motsetning til mange andre levekårsgoder, er det de som har lav utdanning som har mest fritid. Dette henger sammen med yrkesdeltakelse: Arbeidsledige, alderspensjonister og uføre har klart mer fritid enn yrkesaktive. Også studenter oppgir å ha mer fritid enn de som har arbeid som sin hovedaktivitet. En grunn til dette er at studenter sjeldnere er etablert med hus og barn og dermed bruker mindre tid på husholdsarbeid (Vaage 2012).
Generelt er det slik at de gruppene som har mest fritid også er mest fornøyde med den tiden de har til rådighet til å gjøre ting de liker. Det er likevel noen unntak. Studenter, arbeidsledige og unge er mindre tilfreds med fritiden de disponerer enn middelaldrende og yrkesaktive, sett i forhold til hvor mye fritid de faktisk har.
Det er også noe større forskjeller i tilfredshet med egen fritid etter bosted enn det man ser i faktisk fritid. Folk i Oslo og andre større tettsteder er mindre tilfredse, mens de som er bosatt i spredtbygde strøk er mest fornøyde med den tiden de har til rådighet til å gjøre ting de liker.
Les mer om fritid
Her kan du lese mer om hvordan nordmenns fritid fordeler seg ut over ukedagene og hva vi bruker fritiden vår til. Du kan også lese om hvorfor tiden vi har til rådighet til fritidsaktiviteter har økt siden 1970-tallet og om endringer i døgnrytmen og tidsbruk.
Vil du vite mer om forskjeller i fritid mellom land kan du ta en titt på OECDs Better Life Index.
Artikler i serien levekår og livskvalitet
- Slik har vi det – om målene på livskvalitet og levekår i Norge
- Livskvalitet
- Helse
- Sosiale relasjoner
- Arbeidsmiljø
- Arbeid og utdanning
- Bolig og nærmiljø
- Trygghet
- Økonomiske ressurser
- Politiske ressurser og deltakelse
- Slik har vi det – samleartikkel – 2017
Kilder:
Argyle, M. (1999). “Causes and correlates of happiness”. I D. Kahneman, E. Diener og N. Schwartz (Red.): Well-being: The foundations of hedonic psychology (s. 353-373). New York: Russell Sage Foundation.
Helsedirektoratet (2016): Gode liv i Norge. Utredning om måling av befolkningens livskvalitet. (Rapport IS-2479). Hentet fra https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/gode-liv-i-norge-utredning-om-maling-av-befolkningens-livskvalitet
OECD (2011). How's Life? Measuring well-being. OECD Publishing. Hentet fra:
http://dx.doi.org/10.1787/9789264121164-en
Vaage, O. (2012). Tidene skifter. Tidsbruk 1971-2010 (SA 125). Statistisk sentralbyrå. Hentet fra https://www.ssb.no/kultur-og-fritid/artikler-og-publikasjoner/tidene-skifter
Kontakt
-
Lotte Rustad Thorsen
-
Mari Lande With
-
Kristina Strand Støren
-
SSBs informasjonstjeneste