Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Slik har vi det – livskvalitet og levekår
Trygghet
Publisert:
Endret:
Både i hjemmet, i det offentlige rom og på arbeidsplassen kan man oppleve å bli utsatt for ubehagelig eller voldsom adferd fra andre. Er man ute og går alene, særlig etter mørkets frembrudd, kan man bekymre seg for å bli utsatt for vold.
- Artikkelen er en del av serien
- Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Man kan bli rammet av fysisk eller psykisk vold eller trusler enten man oppholder seg hjemme eller utenfor. På skole eller arbeidsplass kan man oppleve å bli mobbet av kolleger eller overordnede, eller utsettes for seksuell trakassering. I noen boområder er problemer med kriminalitet og hærverk større enn i andre områder.
Det å utsettes for ubehagelig adferd kan ha ringvirkninger utover selve hendelsen, og kan ha innskrenkende effekt på den daglige livsutfoldelsen. Frykt for kriminalitet kan påvirke menneskers liv og deres livskvalitet, selv når frykten ikke korrelerer med den objektive faren for å utsettes for kriminalitet (OECD 2011).
Sommeren 2017 presenterer Statistisk sentralbyrå «Slik har vi det», en ny temaside for livskvalitet og levekår. Vi har delt inn livet i 10 ulike områder med utvalgte indikatorer innenfor hvert område. Hver tirsdag legger vi ut resultater for ett livsområde.
I alt 4 prosent av de vi intervjuet i 2015 oppgav at de har blitt utsatt for vold eller trusler om vold det siste året, og andelen som har blitt utsatt for dette har gått ned etter 2007 (SSB 2016). Når vi spør folk nærmere om hvordan de opplever sitt eget bosted med tanke på trygghet, svarer 6 prosent at de er urolig for vold eller trusler når de går ute alene. En like høy andel mener de har problemer med kriminalitet, vold eller hærverk i boområdet.
På arbeidsplassen utsettes unge kvinner i større grad enn sine mannlige jevnaldrende for mobbing eller seksuell trakassering. Og selv om de ikke oftere er utsatt for vold enn jevnaldrende menn, er de mer bekymret for å oppleve vold eller trusler når de går ute alene på stedet der de bor. Det ser også ut som at mangel på fysisk trygghet er vanligere dess lavere inntekt man har.
Dess yngre du er, dess høyere er sannsynligheten for å oppleve vold, til tross for at andelen unge (16-24 år) som utsettes for vold har gått ned de siste årene (SSB 2016). De unge er også overrepresentert blant de arbeidsledige, og det i seg selv kan være noe av forklaringen på at denne gruppen oftere er utsatt for vold eller trusler enn de som er yrkesaktive. Tallene viser også at de som er over pensjonsalder sjelden er utsatt for vold eller trusler.
Familiesituasjonen spiller også inn: 1 av 10 enslige forsørgere med barn i alderen 0-19 år har vært utsatt for vold eller trusler det siste året. Tidligere analyser har vist at enslige forsørgere særlig er utsatt for trusler fra tidligere eller nåværende familiemedlemmer (Stene 2005).
Kvinner er generelt mer urolig for å kunne oppleve vold og trusler i boområdet sitt enn det menn er, og unge er mer urolig enn eldre. Enslige forsørgere er noe mer urolig for å utsettes for vold i boområdet enn det personer i parforhold med barn er. Dette kan henge både sammen med alder og kjønn, så vel som at man er eneste voksne i husholdningen.
Studenter, uføre, arbeidsledige og de som jobber deltid uttrykker oftere uro for mulig vold og trusler der de bor enn det heltids yrkesaktive og alderspensjonister gjør. De som bor i Oslo og andre større byer er mer bekymret for å utsettes for vold og trusler enn personer på mindre steder.
I Norge er det relativt få som sier at de har problemer med kriminalitet, vold eller hærverk i boområdet sammenlignet med resten av Europa. Her svarer folk enten ja eller nei på om de har slike problemer i området. Andelen som oppgir å ha slike problemer ligger på samme nivå som i Kroatia, Litauen og Island. I Europa som helhet er det rundt 14 prosent som oppgir slike problemer (Eurostat 2017).
Det er ingen kjønnsforskjell, og små forskjeller mellom ulike aldersgrupper, når det gjelder opplevelsen av å bo i et område med kriminalitet, vold eller hærverk. Det er vanligere å oppgi at man bor i et område plaget med kriminalitet i kommuner og på tettsteder med mange innbyggere, med Oslo på topp. De som er under 45 år og samtidig bor i husholdninger uten barn bor oftere i områder der det er problemer med kriminalitet, enn de som bor i husholdninger med barn.
Personer som har opplevd mobbing på arbeidsplassen rapporterer høyere forekomst av ulike typer stressrelaterte symptomer, som angst- og depresjonssymptomer, søvnproblemer eller hodepine, mens seksuell trakassering blant annet er forbundet med nedsatt trivsel, ubehag og stress (STAMI 2015).
Mobbing og seksuell trakassering er like vanlig overalt i landet vårt. Kvinner utsettes i større grad enn sine mannlige kolleger for mobbing og seksuell trakassering, og vi vet at unge kvinner, og spesielt kvinner i salgs- og serviceyrker, er utsatt (SSB 2010). De som jobber i servitøryrker er ofte utsatt både for mobbing og seksuell trakassering, mens sykepleiere og helse- og omsorgsarbeidere relativt ofte utsettes for seksuell trakassering. Personer i håndverksyrker, helse- og sosialyrker og de som jobber som politi eller lignende er særlig er utsatt for mobbing (STAMI 2015).
At studenter relativt ofte er utsatt for seksuell trakassering og mobbing sammenlignet med de som jobber heltid kan derfor både ha med alder å gjøre – at de er unge - og at de arbeider i yrker der man oftere er utsatt for ubehagelig adferd fra andre.
Les mer om trygghet
Kriminaliteten i Norge har gått betydelig ned de siste årene, men nedgangen gjelder ikke alle typer lovbrudd og alle grupper. Unge mennesker utsettes mest for vold og trusler om vold, mens når folk blir eldre er det de enslige som er mest utsatt, særlig enslige forsørgere. For en grundig gjennomgang av kriminalitet og rettsvesen, se denne Statistiske analysen. Les mer om utsatthet for ulike typer lovbrudd på statistikksiden for utsatthet og uro for lovbrudd.
Relativt få er utsatt for konflikter, mobbing, trakassering og vold i arbeidslivet, men noen yrker er mer utsatt enn andre. På statistikksiden for arbeidsmiljø kan du lese mer om mobbing og seksuell trakassering og andre forhold ved arbeidsmiljøet. På statistikksiden for boforhold kan du lese mer om bolig og nærmiljø.
Artikler i serien levekår og livskvalitet
- Slik har vi det – om målene på livskvalitet og levekår i Norge
- Livskvalitet
- Helse
- Sosiale relasjoner
- Arbeidsmiljø
- Arbeid og utdanning
- Bolig og nærmiljø
- Fritid
- Økonomiske ressurser
- Politiske ressurser og deltakelse
- Slik har vi det – samleartikkel – 2017
Kilder:
Eurostat (28.06.2017): Hentet fra: http://appsso.eurostat.ec.europa.eu/nui/show.do?dataset=ilc_mddw03&lang=en
OECD (2011), How's Life?: Measuring well-being, OECD Publishing.
http://dx.doi.org/10.1787/9789264121164-en
Normann, T.M. og Rønning, E. (2007): Konflikter, mobbing, trakassering og vold i arbeidslivet: Få utsatt, men noen yrker mer utsatt enn andre. Samfunnsspeilet 2007/4, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/artikler-og-publikasjoner/faa-utsatt-noen-yrker-mer-utsatt-enn-andre
SSB (2010): Arbeidsmiljø, levekårsundersøkelsen, 2009. Unge kvinner trakasseres mest i arbeidslivet. Hentet fra: https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/statistikker/arbmiljo/hvert-3-aar/2010-06-01
SSB (2016): Utsatthet og uro for lovbrudd, levekårsundersøkelsen, 2015. Mindre andel ofre for vold og tyveri. Hentet fra: https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/statistikker/vold
STAMI (2015): Faktabok om arbeidsmiljø og helse 2015. Status og utviklingstrekk. STAMI-rapport 3/2015.
Stene, R. J. (2005): Levekårsundersøkelsen 1997-2004: I familiens vold. Samfunnsspeilet 5/2005, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/i-familiefasens-vold
Stene, R. J. (2014): Kriminalitet: Mindre del av befolkningen utsatt. Samfunnsspeilet 5/2014, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/mindre-del-av-befolkningen-utsatt
Thorsen, L. R., Lid, S., Stene, R. J. (2009): Kriminalitet og rettsvesen 2009. Statistiske analyser 110, Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/a/publikasjoner/pdf/sa110/sa110.pdf
Kontakt
-
Mari Lande With
-
Kristina Strand Støren
-
SSBs informasjonstjeneste