Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Slik har vi det – livskvalitet og levekår
Helse
Publisert:
Vår helse har stor betydning for hvordan vi har det. Både fysisk og psykisk sykdom kan tappe en for krefter, skape bekymring og redusere bevegelsesfrihet og kontroll over eget liv.
- Artikkelen er en del av serien
- Slik har vi det – livskvalitet og levekår, utgave 2017
Dårlig helse kan være til hinder for å delta på sosiale arenaer, og dermed føre til isolasjon og ensomhet. Motsatt kan det å være frisk og rask bidra til et aktivt liv, og åpne for deltakelse i fellesskap som gir tilhørighet og gode opplevelser. Undersøkelser tyder på at god helse er en av de viktigste faktorene for høy livskvalitet (Barstad 2016, Hellevik 2008).
Sommeren 2017 presenterer vi «Slik har vi det», en ny temaside for livskvalitet og levekår. Vi har delt inn livet i 10 ulike områder med utvalgte indikatorer innenfor hvert område. Hver tirsdag legger vi ut resultater for ett livsområde.
De aller fleste i Norge – nær 8 av 10 – vurderer sin egen helse som god. Det er likevel et betydelig mindretall i befolkningen som opplever å ha dårlig helse, depressive symptomer eller nedsatt funksjonsevne. Ikke overraskende er helseproblemer mest utbredt blant eldre. Samtidig er det slik at mens eldre i størst grad opplever fysiske begrensninger, er depressive plager noe mer utbredt blant unge.
Personer som kan betraktes som marginalisert på ulike måter, rapporterer oftere om helseproblemer: Blant personer med lav utdanning, med lav inntekt og blant dem som står utenfor arbeidslivet er det en større andel som har dårlig helse enn i gruppene med høyere utdanning, høy inntekt og yrkesaktive. Svekket helse er ofte en direkte årsak til at man havner utenfor arbeidslivet, men det å være i en marginalisert posisjon kan også skape bekymringer og føre til uhelse (Dahl, van der Wel og Harsløf 2010).
I hele befolkningen er det 78 prosent som anser sin egen helse som god eller svært god. Menn rapporterer noe oftere å ha god helse enn det kvinner gjør. Unge, yrkesaktive, personer med høy inntekt og de som er bosatt i Oslo eller andre større tettsteder har bedre helse enn gjennomsnittet. Særlig uføre, men også deltidsarbeidende og arbeidsledige anser oftere helsen sin som mindre god enn det som er tilfellet blant heltidsarbeidende og studenter.
Helsesituasjonen varierer også mellom personer i ulike typer husholdninger. Aleneboende over 45 år vurderer sin helse som dårligere enn personer i parhusholdninger i samme alder, mens enslige forsørgere opplever egen helse som dårligere enn det par med barn gjør.
6 prosent av befolkningen har opplevd depressive symptomer siste 14 dager. Depressive symptomer er mer utbredt blant personer med lav utdanning, lav inntekt og blant de som står utenfor arbeidslivet, slik vi også så var tilfellet for helseproblemer generelt. Selv om eldre oftere enn unge opplever egen helse som dårlig, er sammenhengen mellom alder og depressive symptomer omvendt: Det er noe flere unge i alderen 16-24 år som har slike plager sammenlignet med eldre personer.
Totalt oppgir 16 prosent av befolkningen at de har nedsatt funksjonsevne. Det gjelder for en noe større andel kvinner enn menn. Ellers følger begrensninger knyttet til funksjonsevne mange av de samme mønstrene som man ser for helse generelt: Slike problemer er mer utbredt blant eldre, blant personer med lav utdanning, lav inntekt, blant enslige og personer med svakere tilknytning til arbeidslivet.
Uføre skiller seg også her fra resten av befolkningen: 69 prosent i denne gruppen opplever å ha nedsatt funksjonsevne. At uføre gjennomgående har dårligere helse enn befolkningen ellers er ikke overraskende, gitt at svekket helse er et kriterium for å bli mottaker av uførepensjon.
Her kan du kan lese mer om helseforhold i den norske befolkningen og om sammenhengen mellom helse og sosial deltakelse. Du kan også lese mer om sammenhengen mellom overvekt og selvvurdert helse, og om sosial ulikhet i bruk av helsetjenester. På Eurostat sine nettsider kan du lese mer om nordmenns vurdering av egen helse sammenliknet med andre i Europa.
Artikler i serien levekår og livskvalitet
- Slik har vi det – om målene på livskvalitet og levekår i Norge
- Livskvalitet
- Sosiale relasjoner
- Arbeidsmiljø
- Arbeid og utdanning
- Bolig og nærmiljø
- Fritid
- Trygghet
- Økonomiske ressurser
- Politiske ressurser og deltakelse
- Slik har vi det – samleartikkel – 2017
Kilder
Barstad, Anders. (2016). Hopning av dårlige levekår. En analyse av Levekårsundersøkelsen EU-SILC 2013. Rapporter (2016/32). Statistisk sentralbyrå. Hentet fra https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/artikler-og-publikasjoner/opphopning-av-darlige-levekar
Dahl, Espen, Kjetil A. van der Wel, Ivan Harsløf. (2010). Arbeid, helse og sosial ulikhet https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/arbeid-helse-og-sosial-ulikhet 1/2010
Hellevik, Ottar. (2008). Jakten på den norske lykken. Norsk Monitor 1985-2007. Universitetsforlaget.
Kontakt
-
Mari Lande With
-
Kristina Strand Støren
-
SSBs informasjonstjeneste