Oppsummering

Det er gjennomføres hovedrevisjoner hvert femte år. Vi publiserer nå resultatene fra den fjerde hovedrevisjonen av finansregnskapet. De viktigste revisjonene i det finansielle sektorregnskapet (Finse) og utenriksregnskapets finansregnskapet (UR finans) er listet ut nedenfor. Revisjonene i Finse er også tallfestet i "Tabell 1. Hovedrevisjonen 2024, revisjoner i finansregnskapet for årene 2021 og 2022. Milliarder kroner."

  • Fordrings- / gjeldsforholdene er justert mellom S122 Banker og kredittforetak på den ene siden og S11 Ikke-finansielle foretak og S2 Utlandet på andre siden.  Det er innført nye beregningsmetoder for lån, obligasjoner og andre fordringer / annen gjeld mellom disse sektorene.
  • S122 Banker og Kredittforetaks nettofinansinvestering i det ikke-finansielle regnskapet er benyttet som «benchmark» for tallfesting av sektorens nettofinansinvestering i finansregnskapet. Anslagene er avstemt mot transaksjonene i derivatposisjonene mellom de to finansielle foretakssektoren på den ene siden og Ikke-finansielle foretak og Utlandet på den andre siden. Nettofinansinvesteringer til S122 Banker og Kredittforetak er oppjustert.
  • Beregningene av derivater er revidert både i Finse og UR finans. Derivatene er spesifiserte som en egen funksjon i UR finans fra og med 1. kvartal 2012.
  • Likviditetsfond er reklassifisert og flyttet fra S123 Pengemarkedsfond til S124100 Verdipapirfond utenom pengemarkedsfond. Den samme endring er gjort i UR finans, hvor tidligere publiserte tall for likviditetsfond er flyttet fra Pengemarkedsfond til Andre finansielle foretak.
  • Alternative investeringsfond i S125900 Investeringsselskaper er flyttet til S124200 Investeringsfond.
  • S124 i Finse har skiftet navn fra Verdipapirfond utenom pengemarkedsfond til Investeringsfond utenom pengemarkedsfond og sektoren omfatter både S124100 og S124200.
  • Husholdningenes/medlemmenes innskudd i COOP-foretakene er revidert. Husholdningenes (S14) utlån til Ikke-finansielle foretak (S11) er justert opp i perioden fra og med 1. kvartal 2012 til og med 3. kvartal 2024.
  • Transaksjonsberegningene for offentlige fonderte pensjonsordninger i Finse er revidert. G-regulering av opptjente pensjonsrettigheter i de offentlige ordningene er reklassifisert fra å være en transaksjon til å bli behandlet som en verdiendring. De nye transaksjonene i opptjente pensjonsrettigheter, - fratrukket reguleringsbeløpet -, er foreløpig beregnet for perioden fra og med 1. kvartal 2012 til og med 3. kvartal 2024. Husholdningenes (S14) nettofinansinvesteringer er nedjustert, mens Livsforsikringsselskaper og pensjonskassers (S1281–S1291) nettofinansinvesteringer er oppjustert.
  • Sparebankstiftelsene er flyttet fra S15 Ideelle organisasjoner til S127200 Øvrige finansielle foretak. Revisjonen har ført til en nedjustering av fordringene til Ideelle organisasjoner og tilsvarende oppjustering av Andre finansielle foretaks (S125-S127) fordringer.
  • Verdien av fast eiendom i utlandet vurderes i NR-systemet som en finansiell eiendel eller en fordring for husholdningene. Fast eiendom i utlandet er reklassifisert og flyttet fra objekt 892 Andre fordringer til objekt 519 Annen egenkapital.
  • Verdien av fast eiendom eid av utenlandske husholdninger er flyttet fra S14 Husholdningenes gjeld til S11 Ikke-finansielle foretaks gjeld. Gjeldsposten er reklassifisert og flyttet fra objekt 892 Annen gjeld til objekt 519 Annen egenkapital.
  • Beregningene av reinvestert fortjeneste i UR finans er revidert tilbake til 1.kvartal 2012.
  • I UR finans er data fra Verdipapirsentralen og Depot tatt i bruk i beregningene av ikke-finansielle foretaks fordringer fra og med 1. kvartal 2012 til og med 4. kvartal 2017. Disse kildene er allerede innarbeidet fra og med 1. kvartal 2018. Hovedkilden for ikke-finansielle foretaks fordringer og gjeld overfor utlandet er UT-undersøkelsen.
  • Det er beskjedne revisjoner av fordringer, gjeld og nettofinansinvesteringer for S121 Norges Bank, S1282 Skadeforsikringsselskaper og S13 Stats- og Kommuneforvaltningen.

Nyhetsartikkel om finansregnskapet 3. kvartal 2024.

 

Det finansielle sektorregnskapet (Finse) omfatter fem innenlandske hovedsektorer tillegg til utlandet som er egen sektor. De innenlandske hovedsektorene er Ikke-finansielle foretak (S11), Finansielle foretak (S12), Stats- og Kommuneforvaltningen (S13), Husholdningene (S14) og Ideelle organisasjoner (S15).  Finse publiseres hvert kvartal om lag 60 dager etter utløpet av beregningsperioden og dekker perioden fra 4. kvartal 1995 fram til i dag. Utenriksregnskapets finansregnskapet (UR finans) er et eget statistikkdomene og publiseres samtidig med finansregnskapet. De innenlandske sektorenes fordringer, gjeld og transaksjoner overfor utlandet inngår som en integrert del av Finse i sektor utland (S2).  

Nasjonalregnskapssystemet er gjenstand for ulike revisjonsprosesser. Det vi vanligvis omtaler som løpende revisjoner finner sted når publisert statistikk blir innarbeidet i NR-systemet (en oppdatering). I disse løpende revisjonene endres statusen til en regnskapsversjon fra å være et foreløpig regnskap til å bli et endelig regnskap. Finansregnskapet for ett år vurderes vanligvis som et endelig regnskap etter om lag 1 ½ år.

Periodisk revisjoner som omfatter både innarbeiding av ny informasjon og nye anbefalinger (definisjoner og prinsipper) er de mest omfattende revisjonene av nasjonalregnskapssystemet (NR-systemet). Denne typen hovedrevisjoner finner sted når internasjonale manualer for NR-systemet oppdateres. Siste hovedrevisjon av det norske NR-systemet fant sted i 2014 etter at FNs og EUs NR og UR-manualer ble oppdatert i 2008 og 2010. Neste store hovedrevisjon er planlagt i 2029.

Tallrevisjonene er periodiske revisjoner av tidsseriene og finner sted mellom de mest omfattende hovedrevisjonene. Behovet for å gjennomføre tallrevisjoner kan skyldes ny informasjon som har kommet til etter siste hovedrevisjon eller justeringer / korreksjoner av tidsseriene til gjeldende anbefalinger i NR og UR-manualene. Tallrevisjonene gjennomføres med en frekvens på 5 år. Hovedrevisjonen 2024 er en typisk tallrevisjon.