I denne artikkelen skal vi gi en oversikt over hvordan seniorer bruker tiden sin i dag. Vi skal se nærmere på hvor aktive de er, og hvilke aktiviteter de bruker tiden sin på. Vi vil også se nærmere på hvilke forskjeller vi ser mellom seniorer og til sist se på hvordan seniorers tidsbruk har endret seg de siste 20 årene.
«Seniorer i Norge 2024» er en samling av artikler som gir en overordnet beskrivelse av demografi og levekår for seniorbefolkningen i Norge. Seniorbefolkningen omfatter bosatte i Norge i alderen 55 år og eldre. Artikkelserien er en videreføring av SSBs tidligere publikasjoner «Eldre i Norge 1999», «Seniorer i Norge 2005» og «Seniorer i Norge 2010». Formålet med artikkelserien er å belyse viktige områder i seniorers liv gjennom å presentere statistikk over blant annet seniorers demografi, levekår, helse, tidsbruk, utdanning, yrkesdeltakelse og økonomi. Dette er den åttende artikkelen i denne serien. Arbeidet med artikkelserien er finansiert av «Senteret for et aldersvennlig Norge».
Mer fritid når man blir eldre
Tidsbruksundersøkelsen fra 2022 viser at seniorer generelt (55-79 år) og spesielt de eldre (67-79 år), bruker svært liten tid til inntektsgivende arbeid i forhold til yngre aldersgrupper. Dette er ikke overraskende, da sysselsettingsandelen synker raskt fra fylte 62 år. I artikkelen En av tre seniorer er i jobb, ser vi at 34 prosent av seniorbefolkningen var i jobb i 2023, men at andelen i jobb synker med alder. Vi ser også et klart skille i tid brukt til Inntektsgivende arbeid inkluderer tid til arbeid, pauser på arbeidsstedet og reiser til og fra arbeid. når vi sammenlikner yngre eldre og de som er eldre. De fleste yngre eldre er fortsatt i inntektsgivende arbeid, og bruker 3 timer og 46 minutter på inntektsgivende arbeid på en gjennomsnittsdag. De eldre seniorene bruker 51 minutter på en gjennomsnittsdag.
Tid til inntektsgivende arbeid synker altså med alder, mens Tidsbruksundersøkelsen viser at tid til ulønnet arbeid, Husholdsarbeid inkluderer husarbeid, som matlaging, oppvask, stell av tøy og renhold, samt vedlikeholdsarbeid, omsorg og hjelp til barn og andre i husholdet som trenger det, kjøp av varer og tjenester og hjelp til andre husholdninger., stiger med alderen. De eldre seniorene (67-79 år) bruker omtrent 50 minutter mer på husholdsarbeid på en gjennomsnittsdag enn yngre eldre (55-66 år). De eldre bruker også 40 minutter mer til Personlige behov omfatter søvn, hvile, det å dusje, stelle seg, kle av og på seg samt tid brukt på måltider.. De eldre har nær 1 ½ time mer fritid enn yngre eldre. Det skjer altså en del endringer i tidsbruk når personer i seniorbefolkningen går fra å bruke mye tid på inntektsgivende arbeid til å pensjonere seg. Dette frigjør mer tid til andre aktiviteter.
Tidsbruksundersøkelsen har blitt gjennomført omtrent hvert 10. år siden 1971. I 2022 ble et utvalg på 8800 personer i alderen 9-79 år trukket ut til å delta i undersøkelsen. 34 prosent, eller 3077 personer deltok. Tidsbruksundersøkelsen 2022 ble gjennomført fra oktober 2022 til oktober 2023. Dataene ble samlet inn ved hjelp av en webapplikasjon som deltakerne hentet opp på mobiletelefon, nettbrett eller PC. Tidligere år har tidsbruksdataene blitt samlet inn ved hjelp av papirdagbøker. I undersøkelsen ble de bedt om å føre opp hva de gjorde i to døgn. De skrev inn hva de gjorde, hva de eventuelt gjorde samtidig, hvor de var og hvem de var sammen med så detaljert som intervaller på 10 minutter. I tillegg svarte de på en del bakgrunnsspørsmål om seg selv og sin husholdning i den samme webapplikasjonen. På grunn av noe frafallsskjevhet blir svarene vektet slik at de skal være representative for befolkningen i Norge. Aktiviteter som er kortvarige og gjøres samtidig som andre aktiviteter vil ikke fanges opp godt i dette undersøkelsesdesignet, men Tidsbruksundersøkelsen gir et godt bilde av hvilke hovedaktiviteter personer gjør i løpet av et døgn.
Tidsbruksundersøkelsen er en utvalgsundersøkelse gjennomført for personer i alderen 9 til 79 år. Det betyr at vi ikke har tall for de aller eldste i denne artikkelen. Stort sett skiller vi i figurene mellom yngre eldre (55-66 år) og eldre (67-79 år). Sammenligningsgruppen er personer 16-54 år.
Menn bruker mer tid på inntektsgivende arbeid enn kvinner
Det er store forskjeller i hvordan kvinner og menn, både blant yngre eldre og de eldre seniorene, bruker tiden sin. Blant de yngre eldre, ser vi at menn bruker omtrent 1 time mer per dag til inntektsgivende arbeid enn kvinnene gjør, 4 timer og 15 minutter mot 3 timer og 12 minutter blant de yngre eldre kvinnene. De yngre eldre kvinnene bruker samtidig i overkant av en halv time mer på husholdsarbeid enn mennene gjør, nær 3 ½ time mot i underkant av 3 timer blant menn. Kvinnene bruker altså mer tid på husholdsarbeid enn på inntektsgivende arbeid, mens menn bruker mest tid på inntektsgivende arbeid. Vi ser at yngre eldre menn og kvinner har like mye fritid.
Også blant de eldre ser vi at menn bruker omtrent 1 time mer på inntektsgivende arbeid på en gjennomsnittsdag enn de eldre kvinnene. De eldre mennene bruker 1 time og 23 minutter på inntektsgivende arbeid. Kvinnene derimot har redusert sin tid til inntektsgivende arbeid kraftig, og bruker i gjennomsnitt kun 22 minutter på slikt arbeid daglig. Samtidig går tid brukt på husholdsarbeid kraftig opp for denne aldersgruppen, både for kvinner og menn. De eldre kvinnene bruker i overkant av 4 timer på husholdsarbeid en gjennomsnittsdag, mens menn bruker nær 3 timer og 45 minutter. Vi ser at det er litt mindre forskjell på menn og kvinners tid til husholdsarbeid blant de eldre seniorene, de mellom 67 og 79 år. De eldre kvinnene har litt mer fritid enn de eldre mennene, i overkant av 8 timer en gjennomsnittsdag mot 7 timer og 50 minutter blant menn.
Seniorer bidrar med hjelp til andre husholdninger
I løpet av en dag bruker 67-79 åringene i overkant av 1 ½ time til ulike husarbeidsoppgaver, som matlaging, oppvask, rengjøring og rydding av bolig, klesvask mm. 67-79 åringene bruker mer tid på dette enn de yngre eldre. Vedlikeholdsarbeid, som stell av hage, tomt, og reparasjoner, samt lufting av hund, bruker seniorene omtrent 45 minutter på en gjennomsnittsdag.
Men husholdsarbeid består av mer enn oppgaver knyttet til eget hjem. Seniorer kan utgjøre en viktig sosial ressurs når de bidrar med praktisk hjelp og omsorg, for eksempel hjelp til barnepass, pleie og tilsyn for personer i andre husholdninger. Frivillig arbeid er også viktig for samfunnet i sin helhet (Sagelvmo, 2024). Seniorer bruker rundt 15 minutter på en gjennomsnittsdag til hjelp til andre husholdninger. Dette kan være hjelp med barnepass, husarbeid- og vedlikeholdsarbeid og annen hjelp, for eksempel til voksne barn eller andre. De eldre seniorene bruker litt mer tid på dette enn de yngre eldre. 15 minutter på en gjennomsnittsdag betyr 1 time og 45 minutter hjelp til andre i løpet av en uke. Sammenliknet med befolkningen ellers, der tid til hjelp til andre husholdninger ligger på i overkant av 20 minutter i løpet av en uke, er dette betydelig.
I artikkelen Seniorer er mindre ensomme enn andre, finner SSB at andelen som har gitt ulønnet hjelp til foreldre, slekt, venner eller naboer siste 12 måneder er noe lavere blant de over 55 år enn blant de som er yngre, men at andelen blant de yngste seniorene er omtrent på nivå med befolkningen ellers. Tidsbruksundersøkelsen kartlegger dette på en annen måte og ved hjelp av disse dataene finner vi at tid brukt på hjelp til andre husholdninger på en gjennomsnittsdag er høyere blant seniorene enn blant 16-54 åringene. Vi finner også at det er 66-79-åringene som bruker mest tid på en gjennomsnittsdag på hjelp til andre husholdninger. De eldre seniorene er også de som har mest ubundet tid, og så lenge de har helse til det, er det ikke så unaturlig at noe av tiden de har tilgjengelig brukes til å slik hjelp.
Kvinner og menn i senioralder gjør ulikt husholdsarbeid og heller ikke like mye. Kvinnene gjør mest husholdsarbeid i løpet av en dag. Blant de yngre eldre gjør kvinnene en halvtime mer husarbeid enn mennene. De yngre mennene på sin side bruker nesten 20 minutter mer tid på vedlikeholdsarbeid enn de yngre kvinnene. De yngre kvinnene bruker mer tid på å hjelpe andre husholdninger enn de yngre mennene, 21 minutter på en gjennomsnittsdag mot 6 minutter blant de yngre mennene.
Både de eldre mennene og kvinnene blant seniorene bruker mer tid på husholdsarbeid enn de yngre seniorene, og det er mindre forskjell i tid totalt brukt på husholdsarbeid mellom de eldre mennene og kvinnene. Men selv om de eldre mennene totalt sett bruker nesten 1 time mer per dag på husholdsarbeid enn de yngre, gjør de ikke mer tradisjonelt husarbeid. De eldre har en mer tradisjonell deling av husholdsarbeidet enn yngre eldre har. De eldre mennene bruker f.eks over 1 time en gjennomsnittsdag på vedlikeholdsarbeid, mot i underkant av 30 minutter blant de eldre kvinnene. Mens kvinnene bruker 2 timer på husarbeid mot i overkant av 1 time blant mennene. Når det kommer til andre husholdsarbeidsoppgaver ser vi mindre forskjeller mellom kjønnene.
Både aktiv og passiv fritid blant seniorene
De eldre seniorene (67 - 79 år) har nær 8 timer fritid en gjennomsnittsdag. Det at mange av de eldre seniorene ikke lenger er i jobb frigjør tid til andre aktiviteter. Hva fyller de denne tiden med? Vi finner at eldre seniorer oppgir å bruke nær 3 timer på en gjennomsnittsdag til å se på TV-titting/fjernsyn inkluderer å se på TV direkte eller strømmet og å se på DVD-filmer på TV-skjermen.. Vi ser ellers at det å være sosiale sammen med andre utgjør i overkant av 1 time av fritiden. Sosialt samvær inkluderer det å ha besøk eller være på besøk hos andre, treffe venner og andre ute, og det å holde kontakten med venner og familie via telefonen. De eldre seniorene holder seg også i fysisk aktivitet, og bruker nesten 1 time på en gjennomsnittsdag til ulike idretts- og friluftsaktiviteter. Dette kan både være trening på treningssenter og gåturer i nærmiljøet, i marka og på fjellet.
De yngre eldre (55 - 66 år) har nær 1 ½ time mindre fritid på en gjennomsnittsdag enn de eldre, og de bruker mindre tid på mange fritidsaktiviteter enn de eldre seniorene. Det er størst forskjell i tid brukt foran TV-skjermen. De yngre eldre bruker nær 40 minutter mindre tid foran TV-skjermen enn de eldre, mens de nesten bruker like mye tid som de eldre seniorene til ulike former for sosialt samvær og idrett- og friluftsaktiviteter.
Selv om ikke Inneholder frivillig arbeid for en organisasjon, idrettslag e.l, offentlige tillitsverv, politisk arbeid og annen organisasjons- og møtedeltakelse tar mye av seniorenes fritid, så viser Tidsbruksundersøkelsen at dette er aktiviteter de eldre seniorene bruker mer tid på enn befolkningen ellers. Dette kan være frivillig arbeid for en organisasjon, offentlige tillitsverv og annen organisasjons- og møtedeltakelse. På en gjennomsnittsdag oppgir eldre seniorer at de bruker 13 minutter på slike aktiviteter, noe som er omtrent 1 ½ time per uke. Dette er gjennomsnittlig tid blant alle, både de som har oppgitt slike aktiviteter og de som ikke har gjort det. De eldre seniorene som har oppgitt at de bruker tid på frivillig arbeid og organisasjonsdeltakelse oppgir at de bruker i overkant av 2 ½ time på dette på en gjennomsnittsdag, så for noen er dette en viktig del av fritiden. Yngre eldre oppgir kun 5 minutter på en gjennomsnittsdag til slike aktiviteter, men også her er det sånn at blant dem som er aktive, så brukes det mye tid, hele 1 time og 47 minutter på en gjennomsnittsdag. Seniorer som bruker tid på frivillighet, bruker mye tid på det.
Kvinner er mer sosiale enn menn
Kvinner og menn blant de yngste seniorene har like mye fritid, i overkant av 6 ½ time. Den største forskjellen mellom kvinnene og mennene er at de yngste mennene bruker nær 45 minutter mer tid foran TV-skjermen enn kvinnene. Kvinnene, derimot, bruker litt mer tid enn mennene på besøk på restaurant- og kafé, tilskuer på sportsarrangement, besøk på kino, teater, konsert, museum, utstillinger, bibliotek, dyrepark og annen underholdning/kulturbruk., som kino og teater, på Sosialt samvær inneholder å være på besøk, ha besøk, være på fest eller utested, sosialt samvær ellers, og det å prate med andre på telefon, video eller ved bruk av meldinger, på å lese og annen fritid. Både de yngste kvinnene og mennene bruker mye av fritiden sin på idrett og friluftsliv, nær 50 minutter på en gjennomsnittsdag.
Vi finner de samme mønstrene blant de eldre seniorene. De eldre kvinnene har totalt sett litt mer fritid på en gjennomsnittsdag enn mennene, og de bruker litt mer tid enn mennene på idrett- og friluftsaktiviteter i tillegg til de fleste andre fritidsaktivitetene vi har kartlagt. Men til tross for noe mindre fritid bruker de eldre mennene mer tid enn de eldre kvinnene foran TV-skjermen.
Seniorers helse har betydning for hvordan de bruker tiden sin
Hittil i artikkelen har vi sett hvordan kvinner og menn fordeler tiden sin forskjellig. Vi vet at seniorer ikke er en ensartet gruppe, men består av personer med ulik bakgrunn og forskjellige livssituasjoner.
Hvis vi ser nærmere på forskjeller etter hvilket utdanningsnivå seniorene har, ser vi blant annet at de yngre eldre med lengst utdanning bruker mest tid på inntektsgivende arbeid, 4 timer og 50 minutter en gjennomsnittsdag og minst tid på fritid, 5 timer og 46 minutter. Yngre eldre med utdanning på grunnskolenivå bruker minst tid på inntektsgivende arbeid, i overkant av 4 timer, og mest tid til fritid, litt mer enn 7 ½ time. Noe av forklaringen på dette kan være at det er flere med lang utdanning som står lenger i jobb. Vi ser ikke like store forskjeller blant de eldre seniorene. Vi finner fortsatt at de med utdanning på grunnskolenivå bruker minst tid på inntektsgivende arbeid, men det er mindre forskjeller etter utdanningsnivå for denne aldersgruppen og ikke like entydige mønstre for de eldre seniorene.
Vi ser imidlertid at seniorenes helsesituasjon er det som i størst grad påvirker hvordan man bruker tiden sin. De yngre eldre bruker 3 timer og 45 minutter på inntektsgivende arbeid på en gjennomsnittsdag. Yngre eldre med De som vurderer sin egen helse som svært god, god eller hverken god eller dårlig. bruker imidlertid 4 ½ time på inntektsgivende arbeid, mens yngre eldre med De som vurderer sin egen helse som dårlig eller svært dårlig. oppgir at de kun bruker 2 timer en gjennomsnittsdag på dette. Også eldre seniorer med god helse bruker en del mer tid til inntektsgivende arbeid enn eldre seniorer som opplever at helsen er dårlig, nær en time på en gjennomsnittsdag mot 38 minutter. Seniorer med dårlig helse bruker også mer tid på personlige behov enn seniorer med god helse. De bruker mer tid både på søvn, personlige behov og måltider, men det er størst forskjell i tidsbruk knyttet til personlige behov. Dårlig helse kan rett og slett gjøre at vask, stell, av- og påkledning krever mer tid enn hvis helsa er god. Mindre tid til inntektsgivende arbeid frigjør imidlertid mer tid til fritid, og yngre eldre med god helse har nær 1 ½ time mindre fritid på en gjennomsnittsdag enn yngre eldre med dårlig helse. Det er ikke så store forskjeller blant de eldre seniorene, der de med dårlig helse har omtrent 20 minutter mer fritid en gjennomsnittsdag enn eldre seniorer med god helse.
Mer jobb og aktiv fritid, mindre tid på husarbeid
Hvordan har seniorers tidsbruk endret seg over tid? Hvis vi ser på resultatene fra Tidsbruksundersøkelsen generelt, så finner vi spesielt en tydelig trend: tid brukt til husholdsarbeid har gradvis gått nedover (Rønning, 2024). Selv om seniorer også i 2022 bruker mer tid på husholdsarbeid enn befolkningen ellers, og de eldre bruker aller mest tid, har trenden vært lik blant seniorene som i befolkningen ellers. Seniorer bruker mindre tid på husholdsarbeid nå enn de gjorde for 20 år siden i 2000.
Blant de yngre eldre observeres også en annen trend - økning i tid til inntektsgivende arbeid, samtidig som vi ser en nedgang i tid brukt på husholdsarbeid. Mindre tid til husholdsarbeid har ikke ført til mer fritid, men mer tid til inntektsgivende arbeid og også litt mer tid til personlige behov som bl.a søvn for de yngre eldre. Vi ser noen av de samme trendene blant de eldre seniorene. Også blant de eldre seniorene har tid til husholdsarbeid gått ned og tid til inntektsgivende arbeid økt, spesielt fra 2010 til 2022.
Tid til husholdsarbeid har altså gått ned, og det er spesielt husarbeidet, som matlaging, oppvask og hus- og klesvask seniorer bruker mindre tid på nå enn for 20 år siden. Som vi ser av figur 9 gjelder dette både de yngre eldre og de eldre seniorene. Det gjelder i størst grad kvinner. Og det er ikke sånn at menn bidrar mer når kvinnene bruker mindre tid på husarbeid. De yngre eldre mennenes bidrag har holdt seg ganske stabilt, mens de eldre seniormennene også har redusert tiden de bruker på husarbeid litt fra 2010 til 2022.
Selv om tid til fritid ikke har økt for seniorer de siste 20 årene, så har det skjedd endringer i hvordan seniorer bruker fritiden sin. I figur 10 ser vi blant annet at tid til sosialt samvær og tid til lesing har gått ned, men at 50-66 åringer bruker noe mer av fritiden sin på idrett- og friluftsaktiviteter, avslapping og reiser i forbindelse med fritid. Vi ser noe av det samme mønsteret blant de eldre seniorene, 67-79-åringene, i figur 11. En helsemessig positiv trend er at mer av de eldre seniorenes fritid brukes på idrett- og friluftsaktiviteter nå enn for 20 år siden.
Eldre er mest hjemme
Uavhengig av alder, så viser tall fra Tidsbruksundersøkelsen at vi tilbringer aller mest tid hjemme. Det er kanskje ikke så rart, siden alle bruker en god del av døgnet til å sove i egen seng. Vi ser likevel at det er de eldre seniorene som tilbringer aller mest tid hjemme. 66-79 åringene oppgir at de i gjennomsnitt over 17 1/2 time i eller ved egen bolig. Yngre eldre og befolkningen ellers tilbringer noe mindre tid i og ved egen bolig, og mer tid på arbeidssted eller skole enn de eldre seniorene. Seniorer bruker imidlertid mer tid på hytte/landssted og andre steder enn yngre eldre og befolkningen ellers.
Oppsummering: hvordan bruker vi tiden vår når vi blir eldre?
Seniorer, og spesielt eldre seniorer bruker mindre tid på inntektsgivende arbeid enn yngre i befolkningen. De bruker mer tid på husholdsarbeid og de eldre seniorene bruker også noe mer tid på personlige behov enn yngre i befolkningen. Ikke minst har seniorer mer fritid enn yngre, og de eldre seniorene har aller mest fritid.
Det er store kjønnsforskjeller blant seniorene, menn bruker mer tid på inntektsgivende arbeid og kvinner gjør mer husholdsarbeid enn menn. Forskjellene er størst blant yngre eldre. Vi ser også at kvinner og menn bruker fritiden sin forskjellig. Kvinner bruker mer tid på sosialt samvær, å lese og andre fritidsaktiviteter mens menn bruker mer tid på TV-titting.
Vi ser også forskjeller etter utdanningsnivå. Seniorer med høyt utdanningsnivå bruker mer tid på inntektsgivende arbeid enn seniorer med lavere utdanning. Seniorer som opplever helsen sin som god bruker mer tid på inntektsgivende arbeid enn seniorer med dårlig helse. Seniorer er ikke en ensartet gruppe, og ulike forhold kan ha betydning for hvordan seniorer bruker døgnets 24 timer.
Hvis vi sammenlikner tidsbruken til seniorbefolkningen fra 2000 til 2022 ser vi flere endringer. Hovedtrenden er at seniorer, og befolkningen ellers, bruker mindre tid på husholdsarbeid nå sammenliknet med tidligere. Tid til fritid har også blitt redusert noe, men til tross for mindre fritid er fritiden til seniorer blitt mer aktiv. Seniorer bruker også mer tid på inntektsgivende arbeid enn de gjorde for 20 år siden.
Kilder
Haugland, Ingrid og Håvard Bergesen Dalen (2024, 5. juli). Seniorer er mindre ensomme enn andre. Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/sosiale-forhold-og-kriminalitet/levekar/artikler/seniorer-er-mindre-ensomme-enn-andre
Pettersen, Malin og Ole Sandvik (2024, 23. oktober). En av tre seniorer er i jobb. Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/sysselsetting/artikler/en-av-tre-seniorer-er-i-jobb
Rønning, E. (2024). Vi bruker stadig mindre tid på husarbeid. Statistisk sentralbyrå. Hentet fra: https://www.ssb.no/kultur-og-fritid/tids-og-mediebruk/statistikk/tidsbruksundersokelsen/artikler/vi-bruker-stadig-mindre-tid-pa-husarbeid
Sagelvmo, Ingunn (2024): Nordmenn utførte frivillig arbeid til en verdi av nær 200 milliarder. Statistisk sentralbyrå. https://www.ssb.no/nasjonalregnskap-og-konjunkturer/nasjonalregnskap/artikler/nordmenn-utforte-frivillig-arbeid-til-en-verdi-av-naer-200-milliarder