Seniorer i Norge
Artikler, analyser og publikasjoner
2024
Hvordan bruker seniorer tiden sin? Artikkel 11. desember
Seniorer bruker mindre tid på husholdsarbeid nå sammenliknet med for 20 år siden. Tid til fritid har blitt redusert noe og seniorer bruker mer tid på inntektsgivende arbeid nå enn tidligere på 2000-tallet.
Seniorer har lavere boutgifter enn andre Artikkel 11. november
Boutgiftene er vesentlig lavere for seniorer enn for yngre. Seniorer som leier bolig opplever boutgiftene som mer økonomisk belastende enn de som eier.
Én av tre seniorer er i jobb Artikkel 23. oktober
34 prosent av seniorene var i jobb i 2023, men det er store forskjeller innad i seniorbefolkningen som er 55 år og eldre. Å like å jobbe er den viktigste grunnen til at personer fortsetter å jobbe samtidig som de tar ut pensjon.
Eldre holder fast ved tradisjonelle medier Artikkel 22. oktober
Medievanene til den norske befolkningen viser et generasjonsskille. De yngre benytter seg mer av strømmetjenester, lydmedier og andre digitale medier, mens de eldre i større grad bruker tradisjonelle medier som radio, avis og lineær-TV.
Seniorenes utdanningsnivå har økt markant Artikkel 15. oktober
Andelen seniorer med høyere utdanning har steget betydelig de siste 20 årene. Mens 14 prosent av seniorene i år 2000 hadde universitets- og høgskoleutdanning, gjaldt dette 30 prosent av seniorene i 2023. Deltakelse på kurs og seminarer er vanligere enn deltakelse i formell utdanning.
Større økonomisk ulikhet blant seniorer Artikkel 26. september
Selv om mange seniorer i Norge har god økonomi, har inntektsulikheten blant personer som er 55 år og eldre økt de siste ti årene.
Seniorer er mindre ensomme enn andre Artikkel 5. juli
Seniorbefolkningen har litt lavere deltakelse i frivillig sektor, like hyppig vennekontakt, og oftere kontakt med familien sammenlignet med yngre. I tillegg er seniorer oftere tilfredse med sine sosiale relasjoner.
Økende antall eldre, men fortsatt blant de yngste i Europa Artikkel 21. juni
Til tross for vekst i både antallet og andelen eldre er vi fortsatt av de «yngste» landene i Europa. Det vil ta om lag 50 år før vi har en andel eldre på nivå med dagens Japan.