Samfunnsspeilet: 2003/4
Årets fjerde utgave av Samfunnsspeilet er et indikatornummer med sosiale indikatorer fra 1980-2003. Det kommer blant annet frem at Norge har flere sysselsatte enn noen gang, men flere uføre og med sosialhjelp. I tillegg presenteres artikler som omhandler blant annet helse, kriminalitet, sosial trygghet og fritid og kultur.
Artikler
-
Bolig, omgivelser og miljø
-
Sosial og politisk deltaking
Andelen som er enslige og bor alene har økt betydelig. Isolert sett er dette en tendens som peker i retning av mindre kontakt og sosialt fellesskap.
-
Blir litt vanskelige tider snart litt bedre?
Arbeidsmarkedet er blitt strammere de siste årene, men fortsatt er sysselsettingen høy og arbeidsledigheten lav med europeisk målestokk.
-
Fritid og kultur
Antallet kinobesøk har de senere årene variert rundt 2,6 besøk per innbygger i året.
-
Pleie- og omsorgstjenester
Et markant trekk i utviklingen av pleie- og omsorgstjenestene er en overgang fra tjenester i institusjon til tjenester i hjemmet.
-
Utdanning
Over 22 prosent av befolkningen over 16 år, som vi har utdanningsopplysninger om, hadde utdanning på universitets- og høgskolenivå i 2001.
-
Sosial trygghet
I Norge er det først og fremst den statlige folketrygden som skal sikre folk mot inntektsbortfall. I tillegg skal den kommunale sosialhjelpen sikre de tilfellene som folketrygden ikke dekker.
-
Befolkning
-
Arbeid
Perioden fra begynnelsen av 1980-årene og fram til i dag er preget av sterke svingninger på arbeidsmarkedet.
-
Helse
Som vi har sett i avsnittet om befolkningen, var den forventede levealderen i 2002 76,5 år for menn og 81,5 år for kvinner. Det er en økning på vel to år for menn og vel ett år for kvinner fra ti år tidligere.
-
Kriminalitet
Trygghet for liv og eiendom er et gode i et velferdssamfunn som vårt.
-
Inntekt og forbruk
Etter vedvarende vekst i gjennomsnittlig inntekt etter skatt per forbruksenhet, særlig i siste halvdel av 1990-tallet, viser tallene fra 2001 målt i faste priser, en svak tilbakegang.
Oversikt over bidragsytere til Samfunnsspeilet
Gå til Forfatteroversikt
Artikler i tidsskrifter kan ikke uten videre tas som uttrykk for Statistisk sentralbyrås oppfatning.
Ved bruk av stoff fra tidsskriftet, oppgi kilde: Samfunnsspeilet/Statistisk sentralbyrå.