Det er stor interesse for tall og fakta relatert til krigen i Ukraina og ukrainske flyktninger. På denne siden samler vi de viktigste nøkkeltallene og statistikkene vi har. Vi viser de siste artiklene vi har publisert om emnet, og lenker videre til relevant statistikk.
Artikkeltekst
Ukrainere i Norge
Hvor mange ukrainske flyktninger har kommet til Norge? Hvor mange ukrainere jobber i Norge? Og hvor mye påvirker innvandringen fra Ukraina befolkningsveksten?
Endret: 15. januar 2025
Linjeskift
Hvor mange ukrainske flyktninger er det i Norge?
Hvor mange ukrainere er det i Norge?
Graf: Hvor mange ukrainere har kommet til Norge?
Når kom ukrainerne til Norge?
Som vi ser på grafen under var det en stor økning i ukrainske flyktninger etter Russlands fullskalainvasjon av Ukraina i 2022.
De nyeste tallene for flyktninger fra Ukraina (udi.no) finner du hos Utlendingsdirektoratet.
Hvor mange ukrainere jobber i Norge?
En del ukrainere jobbet i Norge allerede før fullskalainvasjonen av Ukraina i 2022, men antallet har økt mye i etterkant.
Detaljer om tallene finner du i artikkelen Hvor mange ukrainere jobber i Norge?
Nøkkeltall: Har det kommet flere kvinner enn menn fra Ukraina?
Har det kommet flere kvinner enn menn fra Ukraina?
Hva er alderen på ukrainere i Norge?
Mødre med barn
Det kan se ut som det i stor grad er mødre med barn som har flyktet fra Ukraina. I aldersklassene over 20 år er det en stor overvekt av kvinner.
Norskopplæring
Norskopplæring for ukrainere
Gjennom introduksjonsprogrammet får deltakerne grunnleggende ferdigheter i norsk, grunnleggende innsikt i norsk samfunnsliv og blir forberedt til arbeid eller utdanning.
Artikler om Ukraina og ukrainere
Om lag 55 prosent av alle ukrainere som hadde gjennomført introduksjonsprogrammet innen utgangen av juni 2024 var i jobb i september 2024. Av disse jobber om lag 4 av 10 i salg- og serviceyrker.
Relativt få personer med flyktningbakgrunn flytter fra sin bosettingskommune i løpet av de første to-tre årene. Men etter avsluttet introduksjonsprogram øker fraflyttingen. Etter åtte års botid har rundt fire av ti flyktninger forlatt sin første bostedskommune.
I 2023 var det en stor økning i både sosialhjelpsmottakere og totalt utbetalt sosialhjelp i Norge, sammenlignet med tidligere år. Mottakere med bakgrunn fra de ti landende som utgjorde de største mottakergruppene i Norge mottok hele 74 prosent av de totale sosialhjelpsutbetalingene.
Ved utgangen av 3. kvartal var folketalet i Noreg 5 585 000 etter ein folkevekst på 13 400 i kvartalet. Trass færre innvandringar enn i fjor, var det innvandringar som bidrog mest til folkeveksten.
I november 2023 var 65 prosent av de som gikk ut av introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere i 2022 sysselsatt eller under utdanning.
I juni 2024 var omtrent 32 prosent av ukrainere i Norge i jobb. Andelen er omtrent 38 prosent for de som har bodd i Norge ett år, og omtrent 48 prosent for de som kom for to år siden.
18,4 prosent av befolkningen i yrkesaktiv alder var utenfor arbeid, utdanning og arbeidsmarkedstiltak i 2023. Blant ukrainske flyktninger var andelen over 50 prosent.
Halvparten av de ukrainske flyktningene med gjennomført introduksjonsprogrammet var sysselsatte i mai 2024.
Innvandrere fra Ukraina stod for nær halvparten av veksten i antall lønnstakere.
De to siste årene har innvandringen til Norge vært preget av et historisk høyt antall flyktninger på grunn av krigen i Ukraina. I løpet av 2023 ble det bosatt 32 400 ukrainske flyktninger. I 2022 var tilsvarende antall 31 000.
Ved inngangen til 2024 var det bosatt 315 200 personer med flyktningbakgrunn i Norge. Dette er 35 200 flere enn ved inngangen til 2023, og de fleste har kommet fra Ukraina.
Av de om lag 10 000 bosatte ukrainske flyktningene med kollektiv beskyttelse og som ved utgangen av 2023 hadde gjennomført introduksjonsprogrammet, var snaut halvparten sysselsatt i mars 2024.
Relatert statistikk
Statistikk om Ukraina og ukrainere
Kontaktinformasjon
Kontakt
Oppdrag innvandring